Εύα Καϊλή: Επέστρεψε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για πρώτη φορά μετά το Qatargate – Δείτε φωτογραφίες

Εύα Καϊλή: Επέστρεψε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για πρώτη φορά μετά το Qatargate – Δείτε φωτογραφίες
Η Εύα Καϊλή AP Photo/Jean-Francois Badias

Το αίτημα της Εύας Καϊλή να επιστρέψει στις διεργασίες του Ευρωκοινοβουλίου είχε εγκριθεί από τις αρχές Ιουνίου. Δείτε καρέ από την επανεμφάνισή της.

Την πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά το σκάνδαλο του Qatargate έκανε η Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια, Εύα Καϊλή. Η ίδια παρακολούθησε την Τετάρτη (13/9) την ομιλία της εξόριστης Λευκορωσίδας ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Σβιατλάνα Τσικχανούσκαγια, από τα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Η Τσικχανούσκαγια ζητά υποστήριξη από την ΕΕ κατά του Λουκασένκο.

Το αίτημα της Εύας Καϊλή να επιστρέψει στις διεργασίες του Ευρωκοινοβουλίου είχε εγκριθεί από τις αρχές Ιουνίου. “Μου λείπει πάρα πολύ η πατρίδα μου, θέλω να έρθω όσο πιο γρήγορα γίνεται αλλά θέλω πρώτα να έχω αποτινάξει το στίγμα της κατηγορίας που αντιμετωπίζω, είτε με αθωωτική απόφαση της δικαιοσύνης, και αν αυτή αργεί, με την δημόσια ανάδειξη των στοιχείων που γκρεμίζουν το κατηγορητήριοείχε δηλώσει η ίδια, μέσω του δικηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου.

Η δήλωσή της αυτή ήρθε μετά την απόφαση του Εφετείου των Βρυξελλών βάσει της οποίας η ευρωβουλεύτρια μπορεί να κινείται ελεύθερα μέσα στη Ζώνη Σένγκεν χωρίς να ζητά την άδεια των βελγικών αρχών, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να επιστρέψει αν το επιθυμεί, και στην Ελλάδα.

Η Εύα Καϊλή AP Photo/Jean-Francois Badias

Στις 25 Μαΐου οι βελγικές Αρχές είχαν αποφανθεί αρχικά ότι η κ. Καϊλή μπορεί να μην φέρει το ηλεκτρονικό βραχιολάκι επιτήρησης, έχοντας περιοριστικούς όρους. Συγκεκριμένα, δεν μπορούσε να εξέλθει από την κατοικία της και να μην αλλάζει χώρο διαμονής χωρίς προηγουμένως να ειδοποιεί τον ανακριτή, ενώ δεν μπορούσε να βγει από τη χώρα χωρίς γραπτή άδεια.

Η πρώτη της εμφάνιση έγινε στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου στα τέλη του Ιουνίου, συνοδευόμενη από τη δύο ετών κόρη της, και τώρα επέστρεψε και στις συνεδριάσεις. Στις 15 Ιουνίου είχε λάβει άδεια για να ταξιδέψει στο Στρασβούργο ώστε να συμμετάσχει στις εργασίες της Ολομέλειας, αλλά δεν εμφανίστηκε τελικά, με τους συνηγόρους της να επικαλούνται προσωπικούς λόγους.

Η Εύα Καϊλή AP Photo/Jean-Francois Badias

 

Σημειώνεται πως της έχουν αφαιρεθεί όλες οι ιδιότητες που είχε ως αντιπρόεδρος του ΕΚ, με την υπεράσπισή της να προσφεύγει εναντίον της απόφασης. Η ευρωβουλεύτρια αφέθηκε ελεύθερη στις 12 Απριλίου ενώ για την αποφυλάκισή έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι στις δεσμίδες των χρημάτων που κατασχέθηκαν στο πλαίσιο της υπόθεσης του Qatargate  δεν εντοπίστηκαν δικά της δακτυλικά αποτυπώματα, αλλά των Παντσέρι και Τζόρτζι.

Όπως πάντως έγραφε το Politico στα μέσα Ιουνίου, “η επανεμφάνιση της Εύας Καϊλή δεν θα κατευνάσει όσους ανησυχούν για τον αντίκτυπο του Qatargate τόσο στην προσέλευση στις κάλπες, όσο και στην εικόνα του Ευρωκοινοβουλίου”.

Αξίζει να αναφερθεί πως την Τετάρτη, το Ευρ. Κοινοβούλιο αναθεώρησε τον εσωτερικό Κανονισμό του, αντιδρώντας στις κατηγορίες περί διαφθοράς, με βάση το σχέδιο 14 σημείων της Προέδρου του.

Οι αλλαγές στον Κανονισμό του Κοινοβουλίου εγκρίθηκαν στην ολομέλεια με 505 ψήφους υπέρ, 93 κατά και 52 αποχές.

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την ενίσχυση της απαγόρευσης όλων των δραστηριοτήτων των ευρωβουλευτών που θα αποτελούσαν άσκηση πίεσης εκ μέρους ομάδων συμφερόντων (“lobbying”), την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων σχετικά με ιδέες ή προτάσεις που λαμβάνονται από εξωτερικούς φορείς, οι οποίες θα επισυνάπτονται σε όλες τις εκθέσεις και γνώμες, καθώς και αυστηρότερες κυρώσεις για παραβιάσεις του κώδικα δεοντολογίας. Συμφώνησαν επίσης να εφαρμόσουν έναν σαφέστερο ορισμό της σύγκρουσης συμφερόντων και να δημοσιεύσουν πολύ περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα έσοδα από παράπλευρες θέσεις εργασίας που πληρώνουν περισσότερα από 5.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα