Εύα Καϊλή: Πότε θα δει τελικά το παιδί της – Νέες αποκαλύψεις για το QatarGate μέσω Μαρόκου
Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε ζητήσει να συναντά την μόλις δύο ετών κόρη της κάποιες μέρες μέσα στη φυλακή, ή να την βλέπει μέσω Skype. Καταιγισμός διεθνών δημοσιευμάτων.
- 05 Ιανουαρίου 2023 11:59
Άλλαξαν τη στάση τους οι βελγικές αρχές ως προς το ζήτημα της Εύας Καϊλή και το αίτημά της να δει το παιδί της όντας προφυλακισμένη για την υπόθεση χρηματισμών του Qatargate.
Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως η διοίκηση των φυλακών είχε απορρίψει το διπλό αίτημα για να συναντήσει την κόρη της είτε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του σωφρονιστικού ιδρύματος, είτε μέσω Skype, την ώρα που διαμένει με τον παππού της. Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου θα μπορέσει να δει τη 2χρονη κόρη της στις φυλακές του Χάρεν την Παρασκευή, ανήμερα των Θεοφανείων και για τρεις ώρες.
Την απόρριψη των αιτημάτων της κ. Καϊλή να συναντά την κόρη της κάποιες ώρες εντός φυλακής ή να τη βλέπει μέσω Skype, είχε επιβεβαιώσει με δηλώσεις του ο εν Ελλάδι συνήγορός της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος. Η ίδια η κ. Καϊλή είχε αντιδράσει έντονα στην απόφαση αποστέρησης της επικοινωνίας με τη 2χρονη κόρη της.
Η πλευρά της υπεράσπισης της εμπλεκόμενης στο σκάνδαλο ευρωβουλεύτριας ερμηνεύει τη στάση των βελγικών αρχών ως ένα τρόπο πίεσης για να “σπάσει”. Οι συνήγοροί της ανέφεραν πως δεν τους είχε κοινοποιηθεί το σκεπτικό της αρχικής απόρριψης των αιτημάτων. Από πλευράς σωφρονιστικού ιδρύματος, είχε διαρρεύσει πως το αίτημα δεν μπορούσε να ικανοποιηθεί καθώς δεν υπήρχε το αναγκαίο προσωπικό, μιας και ήταν σε εορταστικές άδειες.
Συνεχίζονται οι έρευνες
Την ίδια ώρα οι έρευνες για την πολύκροτη υπόθεση χρηματισμών από το Κατάρ προς ευρωβουλευτές συνεχίζονται, με τις σχέσεις της Βελγίδας ευρωβουλεύτριας Μαρί Αρενά με τον Αντόνιο Παντσέρι να βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Le Soir”, ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι και η διάδοχός του ως επικεφαλής της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μαρί Αρενά, είχαν τουλάχιστον 389 τηλεφωνικές επικοινωνίες από τα μέσα Δεκεμβρίου 2021 έως τα μέσα Σεπτεμβρίου 2022.
Η ίδια η Αρενά απάντησε πως ο Παντσέρι και εκείνη συνδέονται μόνο με “επαγγελματική φιλία”. Η Αρενά επιβεβαίωσε πως έλαβε τηλεφώνημα και από την κ. Καϊλή στις 9 Δεκεμβρίου. “Ήμουν σε ένα συνέδριο στο UCL και δεν καταλάβαινα τι μου έλεγε. Απλώς της είπα να μείνει ήρεμη και να περιμένει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Υποθέτω πως όντας πανικόβλητη πλησίασε τους Βέλγους βουλευτές της ομάδας της”.
Η Le Soir έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα και ένα παράδειγμα έμπρακτης παρέμβασης στην υπόθεση του QatarGate. Στις 14 Νοεμβρίου, ο Υπουργός Εργασίας του Κατάρ έδωσε μια ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ομιλία γράφτηκε από τον Παντσέρι και τον σύντροφο της κ. Καϊλή, Τζόρτζι. Την ίδια ημέρα ο ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα επέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο για “υποκριτική στάση” καθώς όπως είπε “από τη μια κατακρίνει το Κατάρ, από την άλλη έμεινε σιωπηλό για το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ρωσία τέσσερα χρόνια νωρίτερα”. Σύμφωνα με τηλεφωνική συνομιλία το περιεχόμενο της οποίας είναι σε θέση να γνωρίζει η Le Soir, τη θέση αυτή διατύπωσε ο Ταραμπέλα καθ’ υπόδειξη του Τζόρτζι.
Ο Τζόρτζι κατά τη σύλληψή του τον Δεκέμβριο παραδέχτηκε ότι είχε μοιράσει χρήματα, ανέφερε τα ονόματα των Ταραμπέλα και Κοτσολίνο, ωστόσο όπως δήλωνε η Εύα Καϊλή δεν είχε γνώση των κινήσεών του. Σημειώνεται πως ο Κοτσολίνο, επιβεβαίωσε μέσω των δικηγόρων του την Τετάρτη ότι δεν θα επιδιώξει να επικαλεστεί τη βουλευτική ασυλία, ενώ επανέλαβε ότι είναι αθώος. Παράλληλα, ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Josep Borrell θα βρίσκεται στο Μαρόκο σήμερα και την Παρασκευή, την ώρα που η χώρα εμπλέκεται σε άλλο σκάνδαλο διαφθοράς. Ο ίδιος ο Borrell, όπως σημειώνει το Playbook του Politico, δεν θα θέσει καν το ζήτημα.
Ο ίδιος ο Τζόρτζι ομολόγησε πως ήταν μέλος μιας “οργάνωσης” που εργάζεται για τα συμφέροντα του Κατάρ, αλλά και του Μαρόκου. Την εμπλοκή του Μαρόκου στο σκάνδαλο επιβεβαίωσε και ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν. Το Ραμπάτ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τη διαφθορά εντός του ΕΚ για να επηρεάσει τα αλιευτικά δικαιώματά του στη Μεσόγειο, καθώς και τη διαχείριση της μουσουλμανικής πίστης στο Βέλγιο.
Η δε La Repubblica έκανε λόγο για μια “ομάδα παρεμβολής” στη μισθοδοσία του Μαρόκου. Η εφημερίδα επικαλούμενη στοιχεία των Βέλγων ερευνητών, αναφέρεται και στην “συμμετοχή του Κοτσολίνο στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για το λογισμικό Pegasus” τον Ιανουάριο του 2022, η οποία ήταν “προγραμματισμένη, δεδομένης της δημόσιας συμμετοχής του Μαρόκου στον εν λόγω φάκελο”.
Όπως τονίζει η Ιταλική εφημερίδα, “το λογισμικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το Μαρόκο για τον έλεγχο των αντιπάλων του”.
“Καμία έκπληξη”
Το σκάνδαλο του QatarGate δεν έχει προκαλέσει πάντως έκπληξη σε όλους. Ο επί 26 χρόνια αξιωματούχος του Κοινοβουλίου, Εμίλιο ντε Καπιτάνι, δήλωσε στο Politico πως “ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξακολουθεί να είναι πολύ αποσπασματικός και μερικές φορές παρέχει υπερβολικό περιθώριο διακριτικής ευχέρειας, στον εισηγητή ή στον ευρωβουλευτή που είναι υπεύθυνος για την προετοιμασία ενός επείγοντος ψηφίσματος”.
Ο έλεγχος και η εποπτεία από τις εθνικές αντιπροσωπείες “είναι πολύ περιορισμένος και σχεδόν ανύπαρκτος εάν η αντιπροσωπεία είναι μιας “μεγάλης” χώρας της ΕΕ ή εάν η πρόταση έχει αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης από μια “μεγάλη” κοινοβουλευτική επιτροπή. Αυτό καθιστά πρακτικά αδύνατο να εξακριβωθεί τι πραγματικά κάνουν αυτοί οι ευρωβουλευτές”.
Ο ίδιος εκτιμά ότι το άρθρο 298 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός “πλαισίου που να διαμορφώνει με σαφήνεια την εξουσία των θεσμικών οργάνων ώστε να επαληθεύεται ότι τηρούνται οι κανόνες”. “Όλες οι διαδικασίες πρέπει να είναι διαφανείς, διότι η διαφάνεια είναι επίσης μια άλλη αρχή του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δυστυχώς, δεν είναι ακόμη ο κύριος στόχος ενός διεθνούς οργανισμού όπως η ΕΕ, που εξακολουθεί να είναι μια παιδική χαρά για γραφειοκράτες, διπλωμάτες και πολιτικούς”.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις