Εβδομάδα υψηλών πολιτικών απαιτήσεων

Διαβάζεται σε 5'
Εβδομάδα υψηλών πολιτικών απαιτήσεων
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης στην Βουλή

Για τη “μάχη” του τακτικού προϋπολογισμού του 2024 την ερχόμενη Κυριακή στην Βουλή προετοιμάζονται τα κομματικά επιτελεία

Εβδομάδα υψηλών πολιτικών απαιτήσεων αυτή που ξεκινά σήμερα, Δεευτέρα (11/12), μια και πρόκειται για το 7ήμερο που καταλήγει στην κορυφαία ετήσια κοινοβουλευτική διαδικασία: Τη συζήτηση και ψήφιση του Τακτικού Προϋπολογισμού του 2024 και την ονομαστική ψηφοφορία που θα γίνει την Κυριακή το βράδυ στην Βουλή.

Ο προϋπολογισμός

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει από τις 21 Νοεμβρίου (ημέρα κατάθεσης του Προϋπολογισμού του 2024) ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας η συζήτηση του θα ξεκινήσει την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου προκειμένου να ολοκληρωθεί στις 17 Δεκεμβρίου. Ήδη άλλωστε έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής από στις 27 Νοεμβρίου.

«Παραδοσιακά» η διαδικασία της συζήτησης του προϋπολογισμού «φεύγει» από τα τεχνοκρατικά όρια μίας οικονομικής συζήτησης και ουσιαστικά αποτελεί μια θεσμικού χαρακτήρα πολιτική αντιπαράθεση «εφ ‘ όλης της ύλης». Για τον λόγο αυτό άλλωστε η υπερψήφισή του εξισώνεται με «ψήφο εμπιστοσύνης» προς την κυβέρνηση.  Τέτοιο ζήτημα – φυσικά- δεν αντιμετωπίζει η κυβέρνηση που όπως όλα δείχνουν διαθέτει μία συμπαγή πλειοψηφία 158 βουλευτών σε ένα κοινοβουλευτικό τοπίο με έντονο το στοιχείο του κατακερματισμού των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως η κυβέρνηση έχει μεριμνήσει ώστε το μεσοδιάστημα που μεσολαβεί μετά την ψήφιση το προϋπολογισμού να «περάσει» από την Βουλή δύο ακόμη νομοσχέδια: Το πρώτο είναι το λεγόμενο «μίνι – ασφαλιστικό» με «διορθωτικές» ρυθμίσεις για σειρά ζητήματα που αφορούν τις συντάξεις και το δεύτερο είναι ένα «ερανιστικό» νομοσχέδιο. Σε αυτό πρόκειται να κατατεθούν διατάξεις από όλα τα υπουργεία. Έτσι ώστε να «καλυφθεί» θεσμικά το φαινόμενο των δεκάδων τροπολογιών της τελευταίας στιγμής που κατατίθενται στο τέλος της χρονιάς. Πλέον οι σκόρπιες αυτές διατάξεις θα αποτελέσουν ένα ενιαίο νομοσχέδιο. Πρόκειται για μία πρακτική που εμπνευστής της φέρεται να είναι ο νυν υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, και ακολουθείται τα τελευταία χρόνια.

Η Νέα Δημοκρατία

Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί να καταστήσει την συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού ως μια διαδικασία επιβεβαίωσης της πολιτικής της. Ιδίως από την στιγμή που πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που κατατίθεται σε μία χρονιά όπου η Ν.Δ κέρδισε δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις με σημαντική διαφορά από το δεύτερο κόμμα.

Όπως επισήμανέ ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στη Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο προϋπολογισμός του 2024 εκφράζει την λογική του «ότι έχει πετύχει δεν το αλλάζεις». Τονίζοντας την ανάγκη να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική πορεία που μεταξύ άλλων έχει επιφέρει και την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την χώρα.

Όπως δήλωσε «προχωρούμε συνδυάζοντας την αποτελεσματικότητα με την δικαιοσύνη, την δημοσιονομική σοβαρότητα με την κοινωνική ευαισθησία στην πράξη. Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο για να ανέβει η χώρα πιο ψηλά». Προφανώς σε αντίστοιχη λογική θα κινηθεί και η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά

Κομβική θεωρείται η τρέχουσα εβδομάδα και για τον διασπασμένο πλέον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ Με το κόμμα του οποίου ηγείται ο Στέφανος Κασσελάκης να έχει τον θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δίχως όμως αυτό να συμβαδίζει με τις «επιδόσεις» του στις δημοσκοπήσεις όπου πλέον είναι σταθερά στην 3η θέση ενίοτε και με μονοψήφιο ποσοστό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα παραβρίσκεται στην συζήτηση του προϋπολογισμού εφόσον δεν «αναζήτησε» τρόπους για την απόκτηση της βουλευτικής ιδιότητας. Ως εκ τούτου εύλογα πιθανολογείται πως θα επιδιώξει να «υπενθυμίσει» την παρουσία του μέσω των επικοινωνιακών τρόπων που έως τώρα αξιοποιεί (χρήση των social media και άλλων σχετικών μέσων). Παράλληλα φαίνεται εσωκομματικά να υπάρχει ένας προβληματισμό σχετικά με το αν φέτος ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες του προϋπολογισμού προκειμένου να ενισχύσει το «πατριωτικό» προφίλ που επιθυμεί η ηγεσία του να καλλιεργήσει.

Από την πλευρά της Νέας Αριστεράς, δεν είναι κρυφό πως στην συζήτηση του προϋπολογισμού θα επιδιώξει να παρουσιάσει ένα σύνολο πολιτικών προτάσεων ανά τομέα που να συνιστούν μία ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Όπως άλλωστε επισήμανε σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη το πρόεδρος της Κ.Ο της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης «η χώρα χρειάζεται ισχυρή προγραμματική αντιπολίτευση, ώστε η κοινωνία να διαθέτει εναλλακτικές: να μπορεί να βλέπει διαφορετικά σχέδια, διαφορετικές πολιτικές και να μπορεί να επιλέξει. Η Νέα Αριστερά είναι η απάντηση στην κρίση της προοδευτικής αντιπολίτευσης».

Το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει κρύψει πως …περιμένει με αδημονία την συζήτηση του προϋπολογισμού προκειμένου να βρεθεί «απέναντι» στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην Χαριλάου Τρικούπη είναι σαφές ότι στοχεύουν να καταδείξουν και στην Βουλή πως το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την μόνη αξιόπιστή αντιπολίτευση και πως δικαίως καταγράφεται στην δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις. Στο «ραντεβού» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον προϋπολογισμό αναφέρθηκε άλλωστε ο Νίκος Ανδρουλάκης και στην πρόσφατη κοινοβουλευτική ομιλία του για το φορολογικό νομοσχέδιο, στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και αποχώρησε.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «ο πρωθυπουργός δεν είχε το θάρρος και τη γενναιότητα να μείνει εδώ για να ακούσει τη γνήσια φωνής της πραγματικής δημιουργικής αντιπολίτευσης. Αλλά θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε και στον προϋπολογισμό». Μάλιστα επισήμανε πως «ο κ. Μητσοτάκης είναι αναξιόπιστος, αλλά τον παρουσιάζουν (σ.σ τα ΜΜΕ) ως δήθεν “γενναίο”, που προχωρά σε μεταρρυθμίσεις».

Στην ίδια κοινοβουλευτική συζήτηση ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε το στίγμα του κόμματος του τασσόμενος υπέρ του «πραγματικού εκσυγχρονισμού» και σημειώνοντας πως «στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι ένα δίκαιο φορολογικό. Μια ανταγωνιστική παραγωγική βάση, που θα βελτιώσει με καλές θέσεις εργασίας το μέλλον της νέας γενιάς. Για να έχουμε και ευημερία και αισιοδοξία και πραγματική ελπίδα για το μέλλον».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα