Ευγενία Φωτονιάτα: Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Σχεδίου Ανάκαμψης πάσχει σε τέσσερα σημεία

Ευγενία Φωτονιάτα: Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Σχεδίου Ανάκαμψης πάσχει σε τέσσερα σημεία

Η ομιλία του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο συνέδριο με θέμα «Αναζητώντας τον Άλλο Δρόμο: Στρατηγικές Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» διοργανώνεται από τον Όμιλο ΜΕΤΑΒΑΣΗ για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, και το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή.

Το συνέδριο με θέμα «Αναζητώντας τον Άλλο Δρόμο: Στρατηγικές Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» διοργανώνεται από τον Όμιλο ΜΕΤΑΒΑΣΗ για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, και το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή.

Πραγματοποιείται στον χώρο του Eteron (Λεωκορίου 38-40, Ψυρρή) μέχρι την Κυριακή 29 Ιανουαρίου.

Σημεία της ομιλίας της Ευγενίας Φωτονιάτα, Συντονίστριας Κύκλου Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ.

Η ανάγκη για την επεξεργασία ενός εναλλακτικού Σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι επιτακτικά κρίσιμη καθώς, ο στρατηγικός σχεδιασμός του Σχεδίου που υλοποιείται, πάσχει από τέσσερις θεμελιώδεις αδυναμίες:

i) απουσία στόχου μείωσης των ανισοτήτων,

ii) απουσία στόχου ενίσχυσης της εγχώριας παραγόμενης αξίας

iii) περιθωριοποίηση των δημόσιων πολιτικών και

iv) απουσία περιφερειακής διάστασης. Οι αδυναμίες αυτές, υπονομεύουν τόσο τον μακροπρόθεσμο στόχο του παραγωγικού μετασχηματισμού, όσο και της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.

Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός δεν πρέπει να εξειδικεύεται αποκλειστικά πάνω στην προτεραιότητα της απορρόφησης και να μην ενσωματώνει την ξεπερασμένη θέση που ταυτίζει την μεταρρύθμιση με την απορρύθμιση. Η ελληνική περίπτωση χαρακτηρίζεται, από απουσία συνέχειας στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του ελληνικού κράτους, αφού κάθε κυβέρνηση ακυρώνει με συνοπτικές διαδικασίες τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική της προηγούμενης.

Η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική για τη Βιώσιμη και Δίκαιη Ανάπτυξη 2030, που καταρτίστηκε και παρουσιάστηκε το 2018 (επικαιροποιήθηκε τον Μάιο 2019) , περιλάμβανε περισσότερες από 100 μεταρρυθμίσεις και αναπτυξιακές πολιτικές, με σαφή χρονοδιαγράμματα καθώς και 40 εμβληματικούς ποσοτικούς στόχους για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της πορείας υλοποίησής τους.

Αξίζει να αναρωτηθούμε ποια θα ήταν η σημερινή δυναμική του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης, αν αξιοποιούσε ως αφετηρία το ολοκληρωμένο αυτό εργαλείο και ποιες οι ποιοτικές διαφορές στις προτεινόμενες παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα