Ευρωεκλογές: Η “ταυτότητα” του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Διαβάζεται σε 5'Λίγο πριν σπεύσεις στην κάλπη για να ψηφίσεις στις Ευρωεκλογές, γνώρισε καλύτερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσα από το Infographic του NEWS 24/7. Η σύνθεση, οι θέσεις, οι ηλικίες και πότε θα στηθούν οι κάλπες ανά χώρα.
- 01 Ιουνίου 2024 20:57
Κάθε πέντε χρόνια, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκλέγουν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι επόμενες Ευρωεκλογές θα διεξαχθούν από τις 6 μέχρι τις 9 Ιουνίου του 2024, ήτοι από την Πέμπτη έως την Κυριακή.
Κι αυτό διότι η μέρα που θα στηθούν οι κάλπες και οι Ευρωπαίοι πολίτες θα σπεύσουν να καταθέσουν την ψήφο τους διαφέρει ανά χώρα. Στην Ελλάδα, οι Ευρωεκλογές θα διεξαχθούν τη Κυριακή 9 Ιουνίου.
Δείτε αναλυτικά:
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η μόνη απευθείας εκλεγμένη διακρατική συνέλευση στον κόσμο. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκπροσωπούν τα συμφέροντα των πολιτών της ΕΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η νέα κατανομή των εδρών τηρεί την αρχή της «φθίνουσας αναλογικότητας», βάσει της οποίας τα μεγαλύτερα κράτη μέλη έχουν λιγότερες κατά κεφαλήν έδρες -κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό τους- από τα μικρότερα.
Ο μίνιμουμ αριθμός ευρωβουλευτών ενός κράτους μέλους της ΕΕ είναι οι 6. Ο μάξιμουμ είναι οι 96. Τους είχε η Γερμανία μετά τις εκλογές του 2019.
Δείτε πόσους Ευρωβουλευτές εκπροσωπούσαν κάθε χώρα την τελευταία πενταετία:
Ο αριθμός των ευρωβουλευτών που εκλέγονται από ένα πολιτικό κόμμα είναι ανάλογος με τον αριθμό των ψήφων που λαμβάνει. Οι πολίτες της ΕΕ που διαμένουν σε άλλη χώρα της ΕΕ μπορούν να ψηφίσουν και να εκλεγούν εκεί. Κάθε πολίτης μπορεί να ψηφίσει μόνο μία φορά.
Κάθε πολιτική ομάδα έχει τουλάχιστον 23 ευρωβουλευτές από τουλάχιστον το ένα τέταρτο των χωρών της ΕΕ.
Μέχρι το 2019, 751 ευρωβουλευτές εκλέγονταν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μετά το Brexit και την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ το 2020, ο αριθμός των Ευρωβουλευτών ήταν 705
Φέτος θα εκλεγούν 720 Ευρωβουλευτές, δηλαδή 15 περισσότεροι σε σύγκριση με το απερχόμενο σώμα. Κατά γενικό κανόνα, ο αριθμός των ευρωβουλευτών αποφασίζεται πριν από κάθε εκλογική διαδικασία. Το σύνολο δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 750 συν τον πρόεδρο.
Οι Ευρωβουλευτές ομαδοποιούνται βάσει πολιτικής συγγένειας (πολιτική τοποθέτηση) και όχι εθνικότητας.
Για να σχηματιστεί μια πολιτική ομάδα απαιτούνται τουλάχιστον 23 βουλευτές, οι οποίοι εκπροσωπούν τουλάχιστον το ¼ του συνόλου των κρατών.
Στο Κοινοβούλιο της προηγούμενης πενταετίας υπήρξαν 7 πολιτικές ομάδες.
Τα τρία παλαιότερα πολιτικά κόμματα (βλ. πολιτικές ομάδες) είναι οι χριστιανοδημοκράτες, οι σοσιαλιστές και οι φιλελεύθεροι.
Το 1953, οι κεντροδεξιοί Χριστιανοδημοκράτες και συντηρητικοί άρχισαν να οργανώνονται στην Χριστιανοδημοκρατική Ομάδα και αργότερα άλλαξαν το όνομά τους σε Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).
Τα κεντροαριστερά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα σχημάτισαν τη Σοσιαλιστική Ομάδα, γνωστή πλέον ως Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D).
Οι φιλελεύθεροι και οι δημοκράτες συγκεντρώθηκαν υπό την Ομάδα των Φιλελευθέρων, την οποία τώρα αποκαλούμε Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE).
Όλοι μοιράζουν το χρόνο τους μεταξύ των εκλογικών περιφερειών τους, του Στρασβούργου όπου πραγματοποιούνται 12 συνεδριάσεις ολομέλειας τον χρόνο και των Βρυξελλών -συμμετέχουν εκεί σε πρόσθετες συνεδριάσεις ολομέλειας, καθώς και σε συνεδριάσεις επιτροπών και πολιτικών ομάδων.
Η σύνθεση της τελευταίας πενταετίας:
Το 2019, η Kira Marie Peter-Hansen από τη Δανία ήταν 21 ετών και έγινε το νεαρότερο άτομο που εξελέγη ποτέ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο γηραιότερος ευρωβουλευτής ήταν ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος ήταν 92 ετών όταν εξελέγη το 2014. Την τελευταία πενταετία, η Ελλάδα ήταν 10η στον μέσο όρο ηλικιών των Ευρωβουλευτών ανά χώρα.
Αναλυτικά ο μέσος όρος των ηλικιών των Ευρωβουλευτών ανά χώρα:
- Δανία: 34 ετών
- Αυστρία: 34 ετών
- Ουγγαρία: 42 ετών
- Γερμανία: 44 ετών
- Εσθονία: 44 ετών
- Σουηδία: 45 ετών
- Τσεχία: 45 ετών
- Ολλανδία: 46 ετών
- Σλοβακία: 47 ετών
- Ελλάδα: 47 ετών
- Μάλτα: 47 ετών
- Πορτογαλία: 48 ετών
- Ισπανία: 49 ετών
- Ρουμανία: 49 ετών
- Βουλγαρία: 50 ετών
- Γαλλία: 51 ετών
- Κροατία: 51 ετών
- Βέλγιο: 51 ετών
- Ιταλία: 51 ετών
- Σλοβενία: 52 ετών
- Λουξεμβούργο: 54 ετών
- Πολωνία: 55 ετών
- Ιρλανδία: 56 ετών
- Κύπρος: 57 ετών
- Φινλανδία: 59 ετών
- Λετονία: 61 ετών
- Λιθουανία: 64 ετών
Eυρωεκλογές – Πώς ψηφίζουμε και πώς εκλέγονται οι ευρωβουλευτές: