Ευρωεκλογές: Σε ποιες ομάδες πάνε οι Έλληνες ευρωβουλευτές – Με τη Μελόνι ο Βελόπουλος
Διαβάζεται σε 6'Η νέα σύνθεση του Κοινοβουλίου αναμένεται να διαμορφωθεί στα μέσα Ιουλίου, όταν θα πραγματοποιηθεί σύνοδος για τη συγκρότησή του σε σώμα. Δείτε γραφήματα.
- 12 Ιουνίου 2024 14:16
Στους 21 ανέρχονται οι Έλληνες ευρωβουλευτές που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά τις πρόσφατες Ευρωπαϊκές Εκλογές.
Η Νέα Δημοκρατία εκλέγει επτά ευρωβουλευτές, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εκλέγει τέσσερις και τρεις το ΠΑΣΟΚ. Δυο ευρωβουλευτές εκλέγουν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση, με Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας να εκλέγουν από έναν, ενώ έναν ευρωβουλευτή εκλέγει και η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου.
Οι επτά ευρωβουλευτές της ΝΔ εντάσσονται στην Κoιvoβoυλευτική Ομάδα τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς (Χριστιαvoδημoκράτες), οι τέσσερις του ΣΥΡΙΖΑ στην Ομάδα της Αριστεράς – GUE/NGL, οι τρεις του ΠΑΣΟΚ στην Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, οι δύο του ΚΚΕ μένουν στους Μη Εγγεγραμμένους, οι δύο της Ελληνικής Λύσης μπαίνουν στην Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, ενώ οι τρεις από Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και Φωνή Λογικής για την ώρα είναι στους Νεοεκλεγέντες που δεν ανήκουν σε πολιτική ομάδα του απερχόμενου Κοινοβουλίου.
Σημειώνεται πως η Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) στην οποία εντάσσονται οι ευρωβουλευτές του κ. Βελόπουλου, εκπροσωπούνται από δύο αρχηγούς κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τη Τζόρτζια Μελόνι της Ιταλίας και τον Πετρ Φιάλα της Τσεχίας. Τρία από τα κόμματα που αποτελούν τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές είναι κυβερνώντα κόμματα στις χώρες τους, ενώ συνολικά κατέλαβαν 73 έδρες.
Βασική θέση του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος είναι η εναντιοποίηση στο ομοσπονδιακό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο πιο σκληρός έλεγχος της μετανάστευσης με περιορισμό των διαδικασιών για χορήγηση ασύλου.
Από την άλλη στην Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας (ID) εντάσσεται η Λέγκα του Βορρά του Σαλβίνι και φυσικά το κόμμα της Μαρίν Λεπέν που ήρθε πρώτη στη Γαλλία. Οι θέσεις της ομάδας είναι κατά βάση αντιμεταναστευτικές, επιδιώκει ωστόσο τη “ρύθμιση” της νόμιμης μετανάστευσης, επιζητώντας αυτό που περιγράφει ως “κίνδυνο εξισλαμισμού” της Ευρώπης. Η ίδια η ομάδα αρνείται τον όρο “αντιευρωπαϊκή”, ενώ στα ζητήματα ομοσπονδιοποίησης ζητά “περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία”. Σε αυτή την ομάδα για την ώρα, δεν έχει προσχωρήσει κάποιος Έλληνας ευρωβουλευτής. Η ομάδα του ID έλαβε 58 έδρες.
Πολλοί πάντως εκτιμούν πως τόσο το ECR όσο και το ID θα μπορούσαν να “φλερτράρουν” πιο έντονα με το ΕΛΚ για να περάσουν θέσεις τους, τώρα που είδαν τα νούμερά τους να ανεβαίνουν.
Ήδη οι ηγέτες των τριών βασικών πολιτικών δυνάμεων στο ευρωκοινοβούλιο ξεκίνησαν να θέτουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για τον σχηματισμό πλειοψηφίας αλλά και για το εάν θα στηρίξουν την υποψήφια του ΕΛΚ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν.
Συνολικά πώς κατανέμονται οι πολιτικοί στις ομάδες του ΕΚ:
Σημειώνεται πως για να σχηματιστεί μια πολιτική ομάδα απαιτούνται τουλάχιστον 23 βουλευτές που πρέπει να εκπροσωπούν τουλάχιστον το ένα τέταρτο του συνόλου των κρατών μελών. Απαγορεύεται η ένταξη σε περισσότερες από μία πολιτικές ομάδες.
Ορισμένοι βουλευτές δεν ανήκουν σε καμία πολιτική ομάδα και στην περίπτωση αυτή ανήκουν στους μη εγγεγραμμένους βουλευτές.
Οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας:
Οι 7 πολιτικές ομάδες
- Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα
- Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών
- Renew Europe Group
- Πράσινοι/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία
- Ευρωπαίοι Συντηρητικοί & Μεταρρυθμιστές (ECR)
- Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας (ID)
- Ομάδα της Αριστεράς στο ΕK-GUE/NGL
Οι 21 Έλληνες που εκλέγονται ευρωβουλευτές
Από τη Νέα Δημοκρατία ο Γιώργος Αυτιάς εξασφάλισε την πρωτιά, με διαφορά του από τους συνυποψηφίους του. Εκλέγονται επίσης ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Φρέντι Μπελέρης, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, η Ελίζα Βόζενμπεργκ, η Ελεoνώρα Μελέτη και ο Δημήτρης Τσιόδρας.
Στον ΣΥΡΙΖΑ η τετράδα αποτελείται από τον Κώστα Αρβανίτη, τον Νικόλα Φαραντούρη, τον Νίκο Παππά και την Έλενα Κουντουρά.
Από την Ελληνική Λύση, ο Εμμανουήλ Φράγκος κερδίζει την πρώτη θέση, ενώ θα εκλεγεί και η Γαλάτω Αλεξανδράκη.
Στο ΚΚΕ, τις δύο έδρες κερδίζουν ο Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος και ο Κώστας Παπαδάκης.
Στη Νίκη, τη μοναδική έδρα εξασφαλίζει ο Νίκος Αναδιώτης με μεγάλη διαφορά έναντι των υπολοίπων.
Από την Πλεύση Ελευθερίας, η Μαρία Ζαχαριά εκλέχθηκε με μικρό προβάδισμα έναντι της Καλλιόπης Ευαγγελίδου.
Τέλος, τη μάχη για την Ευρωβουλή κέρδισε η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, η οποία είναι αυτή που θα βρεθεί στις Βρυξέλλες ως επικεφαλής.
Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί συνολικά από έξι γυναίκες στο νέο Ευρωκοινοβούλιο με τη γυναικεία εκπροσώπηση να είναι αυξημένη κατά μία έδρα σε σχέση με το 2019, ωστόσο παραμένει εξαιρετικά χαμηλά. Δύο από τις έξι Ελληνίδες που εξελέγησαν ήταν ήδη ευρωβουλεύτριες, ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις είναι νέες παρουσίες στο Ευρωκοινοβούλιο.
Θυμίζουμε πως στην Ελλάδα το κυβερνών κόμμα έπεσε πολύ πιο κάτω από το 33% των ευρωεκλογών του 2019 συγκεντρώνοντας το 28,31% των ψήφων. Η ΝΔ έχασε μια έδρα στο ΕΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει 4 έδρες, δύο λιγότερες σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2019, ενώ το ΠΑΣΟΚ κερδίζει 3 έδρες, καταλαμβάνοντας μία επιπλέον έδρα. Η Ελληνική Λύση διπλασίασε τα ποσοστά της η Νίκη αύξησε κι αυτή τις δυνάμεις της ενώ το ΚΚΕ σημείωσε και εκείνο άνοδο στα ποσοστά του, εκλέγοντας τους ίδιους δύο ευρωβουλευτές που είχε.
Στον ιστότοπο results.elections.europa.eu/el, μπορείτε να βρείτε τα αποτελέσματα ανά χώρα, τις έδρες ανά πολιτική ομάδα και χώρα, λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των ευρωβουλευτών για κάθε εθνικό κόμμα και πολιτική ομάδα και δεδομένα για τη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές.