Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκε με 82,3% η έκθεση Παπαδημούλη για την ΕΚΤ
Υπερψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η έκθεση του Αντιπροέδρου του, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με την Ετήσια Έκθεση της ΕΚΤ για το 2021.
- 16 Φεβρουαρίου 2022 14:28
Υπερψηφίστηκε την Τρίτη 15/2 με συντριπτική πλειοψηφία 82.3% (569 υπέρ, 84 κατά, 38 αποχές) από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η Έκθεση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη αναφορικά με την Ετήσια Έκθεση της ΕΚΤ για το 2021.
Η Έκθεση που προετοίμασε ο Δημήτρης Παπαδημούλης ως Εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσιάστηκε τη Δευτέρα (14.2.22) με εισηγητική ομιλία και δευτερολογία του στην Ολομέλεια του ΕΚ παρουσία της Προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του Επίτροπου Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.
Όπως αναφέρεται σχετικά “παρά τις προσπάθειες αποδυνάμωσης της έκθεσης από το ΕΛΚ, με πρωτεργάτη τον υπερ-συντηρητικό Γερμανό Ευρωβουλευτή, Μάρκους Φέρμπερ (σε θέματα όπως: η αποφυγή βιαστικών αποφάσεων για τη λήξη του πανδημικού προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, η στήριξη της δυνατότητας χρήσης εναλλακτικών μέσων νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ για την ενθάρρυνση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, οι αναφορές, θέσεις και προτάσεις για μια πιο “πράσινη” νομισματική πολιτική, η δημιουργία μιας κεντρικής δημοσιονομικής ικανότητας της ευρωζώνης, η υποστήριξη της συζήτησης για την αναμόρφωση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, κλπ.), οι οποίες υποστηρίχθηκαν στην πλειονότητά τους και από τους Ευρωβουλευτές της ΝΔ, η συντριπτική πλειοψηφία της Ολομέλειας επιβεβαίωσε τις θέσεις της έκθεσης του Δημ. Παπαδημούλη”.
Η εμμονή του ΕΛΚ στη διαγραφή των περιβαλλοντικών αναφορών και αιτημάτων της έκθεσης, προκάλεσε την αντίδραση περιβαλλοντικών οργανώσεων και το ενδιαφέρον του ευρωπαϊκού τύπου. Ενδεικτικό είναι σχετικό δημοσίευμα του Εuractiv το οποίο, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Το ΕΛΚ προσπαθεί να περιορίσει την πίεση για μια πιο πράσινη νομισματική πολιτική», αναδεικνύει το εκτενές κεφάλαιο της έκθεσης Παπαδημούλη για την κλιματική κρίση και αποτυπώνει τις οπισθοδρομικές θέσεις του Γερμανού Ευρωβουλευτή του ΕΛΚ, Μάρκους Φέρμπερ.
«Τοίχο» βρήκε και η προσπάθεια της ακροδεξιάς να διαγράψει το αίτημα της έκθεσης Παπαδημούλη προς την ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα.
Με την έκθεση, το Ευρωκοινοβούλιο «εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συμπερίληψη ελληνικών ομολόγων στο PEPP· σημειώνει, ωστόσο, ότι τα εν λόγω ομόλογα εξακολουθούν να μην είναι επιλέξιμα στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού του δημόσιου τομέα (PSPP), παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί· καλεί την ΕΚΤ να επανεκτιμήσει την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του PSPP και να παράσχει ειδικές συστάσεις σχετικά με τη συμπερίληψή τους στο PSPP πολύ πριν από την ολοκλήρωση του PEPP».
Το αίτημα της έκθεσης Παπαδημούλη για τα ελληνικά ομόλογα επιβεβαιώθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου (574 υπέρ, 103 κατά, 23 αποχές), με μόνους συμμάχους της ακροδεξιάς του ID, τους υπερσυντηρητικούς του ECR.
Στην έκθεση Παπαδημούλη για την ΕΚΤ περιλαμβανονται μεταξύ άλλων:
- η πρόταση να δοθεί συνέχεια στην συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα αγοράς στοιχείων ενεργητικού της ΕΚΤ, πολύ πριν από την ολοκλήρωση του έκτακτου προγράμματος λόγω πανδημίας τον Μάρτιο του 2022,
- η στήριξη του ΕΚ στη θέσπιση ενός πλήρως ανεπτυγμένου Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων,
- η ανάγκη για ένα ισορροπημένο μείγμα νομισματικής πολιτικής, υποστηρικτικής δημοσιονομικής πολιτικής και κοινωνικά ισορροπημένων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων για την ενίσχυση της παραγωγικότητας,
- η στήριξη της δυνατότητας χρήσης εναλλακτικών μέσων νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ για την ενθάρρυνση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων,
- η υπογράμμιση της πρόθεσης της ΕΚΤ να διατηρήσει τα μέτρα στήριξης για όσο διάστημα αυτό είναι απαραίτητο,
- η ανάγκη στενής παρακολούθησης της αυξητικής πορείας του πληθωρισμού, τονίζοντας τις ιδιαίτερα επιζήμιες συνέπειές της για τα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού και την αύξηση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων,
- η ανάγκη ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενθάρρυνσης των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων,
- η ενίσχυση της χρηματοδότησης της πράσινης μετάβασης και οι προτάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης από την ΕΚΤ στο πλαίσιο άσκησης της πολιτικής της,
- οι προτάσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στη λειτουργία της ΕΚΤ,
- η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της ισότητας των φύλων σε όλη τη δομή της ΕΚΤ, κ.ά.
Μετά την υπερψήφιση της Έκθεσής του, ο Επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δήλωσε σχετικά:
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την Έκθεσή μου για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Νοιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί αυτή η προοδευτική και σημαντική Έκθεση περιλαμβάνει μια ισχυρή διεκδίκηση, θετική για τα Ελληνικά ομόλογα. Μια διεκδίκηση που υπηρετεί πλήρως τα συμφέροντα της οικονομίας της πατρίδας μου της Ελλάδας.
Η προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και της Άκρας Δεξιάς να αποδυναμώσουν, με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, το συμφωνημένο και ψηφισμένο και από τους ίδιους περιεχόμενο της έκθεσης απέτυχε, γεγονός που κάνει αυτή την επιτυχία ακόμη πιο σημαντική.
Ευχαριστώ θερμά όσους εργάστηκαν μαζί μου για αυτή την σημαντική έκθεση.
Τώρα, αυτή την επίσημη και ισχυρή θέση του Ευρωκοινοβουλίου, οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε στο πεδίο της εφαρμογής».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις