Ευρωκοινοβούλιο: “Καυτά” θέματα στην Ολομέλεια, αλλά τα “φώτα” στην Ούρσουλα
Σοβαρά ζητήματα στην ατζέντα της Συνόδου, με την Κλιματική Αλλαγή και τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον της Τρίτης, αλλά τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην αυριανή ομιλία της προέδρου της Κομισιόν για την Κατάσταση της Ένωσης.
- 14 Σεπτεμβρίου 2021 14:13
Ίσως η πιο σημαντική Σύνοδος Ολομέλειας της σεζόν πραγματοποιείται την τρέχουσα εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, η οποία ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 16/9 με τις ψηφοφορίες επί τροπολογιών σε μία σειρά σοβαρών και επίκαιρων ζητημάτων που απασχολούν την ευρωπαϊκή κοινότητα και τίθενται επί τάπητος αυτές τις ημέρες στο ΕΚ. Το πεδίο της αντιπαράθεσης βέβαια ανάμεσα σε συντηρητικούς και προοδευτικούς οξύνεται σε περιπτώσεις όπως το θέμα της Κλιματικής Αλλαγής που συζητήθηκε το πρωί της Τρίτης, ενώ δεν αποκλείεται οι τόνοι να ανέβουν στη διάρκεια της Συνόδου και της χρονιάς, πολλώ δε ανάμεσα σε ΕΛΚ και Σοσιαλδημοκράτες, την ώρα που η εκπνοή της θητείας του Νταβίντ Σασόλι πλησιάζει.
Στη σκιά της COVID
Αυτή είναι η δεύτερη Ολομέλεια στο Στρασβούργο (είχε προηγηθεί ακόμη μία τον Ιούλιο) μετά τον Μάιο του 2020, με τη σκιά του κορονοϊού να εξακολουθεί να σκεπάζει το επιβλητικό κτίριο του ΕΚ, που, στις δύο πρώτες τουλάχιστον ημέρες της Συνόδου, υστερούσε σε φυσική παρουσία. Λίγοι Ευρωβουλευτές έδωσαν το “παρών” δια της φυσικής τους παρουσίας, με τη συμμετοχή των περισσοτέρων να γίνεται ψηφιακά μέσα από τη σχετική πλατφόρμα. Παράλληλα τα μέτρα της Covid, οι περιορισμοί και οι συνθήκες στη νέα μορφή κανονικότητας της επόμενης ημέρες, δημιουργούσαν μία σχετικά άχαρη εικόνα σε μία πολύ κομβική και σημαντική Σύνοδο με “καυτά” θέματα.
Τις επιταγές της πανδημικής κρίσης και της ανάγκης για καλύτερη διαχείριση αντίστοιχων κρίσεων στο μέλλον ακολούθησε η ατζέντα από την εκκίνηση κιόλας της Ολομέλειας. Τη Δευτέρα το απόγευμα, το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, με στόχο την οχύρωσή του, τον εντοπισμό των παθογενειών, την καλύτερη πρόληψη, αλλά και την καλύτερη αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων, έπειτα από τα αναρίθμητα και σοβαρά διδάγματα της πανδημίας. Στο ίδιο πλαίσιο, ήταν και η συζήτηση για ενδεχόμενες διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας, ενώ ενδιαφέρον παρουσίασε και η συζήτηση για τη διαμόρφωση δίκαιων συνθηκών εργασίας στα νέα εργασιακά ψηφιακά μοντέλα που δημιουργούνται για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες, με το διακύβευμα εδώ να είναι το δικαίωμά τους στην “αποσύνδεση”, δηλαδή ο σεβασμός στην προσωπική ζωή και στον ελεύθερο χρόνο των εργαζομένων, ώστε να επιτυγχάνεται μία ισορροπία με την επαγγελματική του καθημερινότητα.
Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που έκλεισε την ημέρα, ήταν δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου το Ευρωκοινοβούλιο, μετά από ψήφισμα, ζήτησε να αναγνωριστούν οι γάμοι ή τα σύμφωνα συμβίωσης σε όλα τα κράτη μέλη με ομοιόμορφο τρόπο, ενώ οι σύζυγοι και οι σύντροφοι του ιδίου φύλου θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως και τα ετερόφυλα ζευγάρια. Μάλιστα, το ΕΚ κάλεσε την Επιτροπή να αναλάβει δράση κατά της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας για παραβιάσεις των αξιών της ΕΕ.
Να σημειωθεί ότι οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και Μανώλης Κεφαλογιάννης δεν ψήφισαν κείμενο στο ευρωκοινοβούλιο που αφορά την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών ενώ οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές της ΝΔ το υπερψήφισαν.
Η κ. Ασημακοπούλου ψήφισε “αποχή” ενώ ο κ. Κεφαλογιάννης δεν παρέστη στην ψηφοφορία.
Αποχή ψήφισαν και οι Ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος και Κωνσταντίνος Παπαδάκης.
Να σημειωθεί ότι το ΕΛΚ είχε αποφασίσει αποχή.
Το σχετικό ψήφισμα εγκρίθηκε με 387 ψήφους υπέρ, 161 κατά και 123 αποχές.
Κλιματική Αλλαγή, Αφγανιστάν και “στάση” Ούρσουλα
Η Τρίτη ξεκίνησε με συζήτηση γύρω από το ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής, βάσει της έκθεσης του IPCC και της δέσμης προσαρμογής “FitFor55”, τον στόχο δηλαδή για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 55% (από 40% που ήταν μέχρι πρότινος) ως το 2030, ακολουθώντας την ενωσιακή περιβαλλοντική κατεύθυνση που απορρέει από την Πράσινη Συμφωνία στοχεύοντας σε μία κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη μέχρι το 2030, καθώς και τις φυσικέ καταστροφές που έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη (έγινε αναφορά και στην Ελλάδα, ως μία από τις χώρες που υπέστησαν ανεπανόρθωτο πλήγμα το περασμένο καλοκαίρι).
Και εδώ η αντιπαράθεση ήταν έντονη γύρω από τη φιλοδοξία της συγκεκριμένης δέσμης, αλλά και τη δίκαιη εφαρμογή της.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, τα στοιχεία που ακούστηκαν στην αίθουσα ήταν αποκαρδιωτικά. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, ο μέσος όρος θερμοκρασίας στην Ευρώπη ήταν κατά 2,2 βαθμούς υψηλότερος τα τελευταία πέντε χρόνια από ό,τι στα τέλη του 19ο αιώνα, ενώ το 2020 ήταν η πιο ζεστή χρονιά στην Ευρώπη. Επίσης, υπολογίζεται ότι από το 1980 ως το 2019 πάνω από 85.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινόμενων, ενώ παράλληλα, πάνω από 419 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν χαθεί τα τελευταία 40 χρόνια λόγω της Κλιματική Αλλαγής, παραπάνω από όσα δαπανά η Ευρώπη σε δύο χρόνια για όλες της τις πολιτικές και όλα της τα προγράμματα.
“Πρέπει να δράσουμε. Κι αυτό που πρέπει να αποφύγουμε είναι η παράλυση λόγω του φόβου αυτού που πρέπει να κάνουμε. Το FitFor55 αποτελεί μία σφαιρική προσέγγιση. Αλλά πρέπει να είμαστε σαφείς στο εξής: Όποιο μέτρο κι αν πάρουμε, θα έχει κάποιο κόστος. Η τέχνη της πολιτικής υπάρχει ακριβώς ώστε αυτό το κόστος να μην επηρεάσει τους πιο ευάλωτους.
To 1/5 της αύξησης της τιμής οφείλεται στο διοξείδιο του άνθρακα, τα υπόλοιπα προέρχονται λόγω της μείωσης στην αγορά. Αν είχαμε το Green Deal πέντε χρόνια πριν δεν θα είχαμε αυτό το πρόβλημα. Η συμβουλή μου προς το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο είναι να εξετάσουν το FitFor55 σφαιρικά, με τρόπο που να εξασφαλίζει τον ίσο καταμερισμό του κόστους στην κοινωνία. Ό,τι κάνουμε στο εσωτερικό έχει επίδραση και στο εξωτερικό. Πρέπει να δράσουμε τώρα”, δήλωσε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.
Μεταξύ των Ευρωβουλευτών που μίλησαν ήταν και ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κωνσταντίνος Παπαδάκης, ο οποίος έκανε στάθηκε στην “επιβάρυνση των λαϊκών εργατικών κομμάτων”, τονίζοντας πως “με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή γενικεύεται η ελευθέρωση της ενέργειας”.
Σειρά παίρνει το επίσης πολύ σημαντικό ζήτημα του νέου καθεστώτος στο Αφγανιστάν και την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν (πρόσφατα ανακοίνωσαν και τη νέα κυβέρνηση), τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον ρόλο που διαδραμάτισε αυτή την 20ετία και τον ρόλο που θα διαδραματίσει στο εξής, με το προσφυγικό φυσικά να εντάσσεται στην ατζέντα, καταλαμβάνοντας περίοπτη θέση στη συζήτηση.
Τα βλέμματα στην πρόεδρο της Επιτροπής
Η ατζέντα του τριημέρου (το διάστημα 13-15 συγκεντρώνει το μεγαλύτερο κομμάτι της Συνόδου) περιλαμβάνει πολλά ακόμη σοβαρά θέματα, όπως οι πολιτικές σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, το αποθεματικό προσαρμογής στο Brexit, η οδηγία για την μπλε κάρτα της ΕΕ, η στρατηγική σχέση ΕΕ-Κίνας, η φίμωση των Μέσων στην Πολωνία και τοσκάνδαλο του κατασκοπευτικού λογισμικού “Pegasus”.
Όλα τα “φώτα” και τα βλέμματα, ωστόσο είναι στραμμένα στην ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το πρωί της Τετάρτης (10 ώρα Ελλάδας), η οποία θα εκφωνήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ομιλία για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το εν λόγω ευρύ ζήτημα, βέβαια, να δημιουργεί επιμέρους πεδία συζητήσεων και ερωτήσεων από τους ευρωβουλευτές. Η ομιλία της προέδρου της Επιτροπής, αυτή τη στιγμή, μοιάζει με την “καυτή πατάτα” της Συνόδου, αφού είναι και αυτό που συγκεντρώνει τις περισσότερες συζητήσεις στους διαδρόμους του ΕΚ για τις πιέσεις που θα δεχτεί από τους ευρωβουλευτές. Το μεσημέρι της Τρίτης μάλιστα πραγματοποιήθηκε και ευρεία ενημέρωση από πέντε διαφορετικά πάνελ, τα οποία απαρτίζονταν από διαφορετικές πολιτικές ομάδες και επιτροπές, με ζητήματα που αφορούσαν στην επικείμενη ομιλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις