Ευρωπαϊκή στήριξη στην κυβέρνηση κατόπιν παράτασης. Συνάντηση Σαμαρά-Μοσχοβισί
Αφού οι εταίροι και πιστωτές πήραν αυτό που ήθελαν δηλαδή τη μετάθεση της διαπραγμάτευσης για την επόμενη ημέρα για μετά την προεδρική εκλογή, δίνουν χαλαρή πολιτική χείρα βοηθείας στη δικομματική. Διαβάστε το ρεπορτάζ του news247
- 12 Δεκεμβρίου 2014 07:06
Της Βίκυς Σαμαρά
Στήριξη κατόπιν παράτασης δίνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι στη δικομματική κυβέρνηση, ώστε να μπορεί τουλάχιστον να καλλιεργήσει την υπόσχεση πως εφόσον οι πρόωρες εκλογές αποφευχθούν η συμφωνία για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης είναι στο τραπέζι, ενώ με μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το μέλλον είναι αβέβαιο.
H διήμερη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει Δευτέρα 15 και Τρίτη 16 Δεκεμβρίου, παραμονές δηλαδή της πρώτης και καθοριστικής σε συμβολικό επίπεδο πρώτης ψηφοφορίας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο επίτροπος Οικονομικων Υποθέσεων Πιερ Μοσχοβισί έχει ακριβώς το χαρακτήρα της στήριξης -εκ των υστέρων- της κυβέρνησης.
Ο κ.Μοσχοβισί θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και το Μαξίμου θα αξιοποιήσει φυσικά και επικοινωνιακά τη συνάντηση αυτή, όπως έγινε και με τη συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το Γερμανό υπουργό Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο Βερολίνο- αν και ο πρώτος ήταν σαφής όσον αφορά στο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Τις εκτιμήσεις κυβερνητικών πηγών χθες μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ ότι εφόσον εκλεγεί Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τις 10-15 Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση (που έχει παγώσει, με τις συζητήσεις να συνεχίζονται επί του παρόντος χαλαρά μόνο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, χωρίς ουσιαστική διαπραγμάτευση εν αναμονή των πολιτικών εξελίξεων) ενίσχυσε η δήλωση του εκπρόσωπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Γουίλιαμ Μάρεϊ ότι στόχος του Ταμείου είναι να επιστρέψει τον Ιανουάριο στην Αθήνα.
Όλα αυτά λοιπόν είναι στοιχεία που θα αξιοποιήσει το Μαξίμου ώστε να επιχειρηματολογήσει υπέρ της αποφυγής πρόωρων εκλογών και -δεδομένου ότι αυτές είναι πιθανές- για τις καταστροφικές συνέπειες της προσφυγής σε κάλπες, για την οποία θα κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ.
Την κυβερνητική ρητορική πλαισιώνει η συνεχιζόμενη πτώση του χρηματιστήριου και οι πρώτοι ψίθυροι για επιπλέον συνέπειες στο τραπεζικό σύστημα.