Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ: Το παρασκήνιο με τον Μπελέρη

Διαβάζεται σε 4'
Ο Φρέντι Μπελέρης
Ο Φρέντι Μπελέρης Eurokinissi

Η ΝΔ αναζητεί τρόπους να ανακόψει διαρροές προς το Βελόπουλο, όμως φαίνεται ότι ο δήμαρχος Χειμάρρας δεν θα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές. Οι ενδοκυβερνητικές διαφωνίες και τα εναλλακτικά σενάρια

Το σενάριο της υποψηφιότητας του Φρέντι Μπελέρη με τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές είχε πέσει στο τραπέζι του Μαξίμου εδώ και καιρό ως μία λύση προκειμένου να ανακοπούν διαρροές προς τα δεξιά.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, ο προφυλακισμένος δήμαρχος Χειμάρρας φαίνεται πως δεν θα συμπεριληφθεί τελικά στη γαλάζια λίστα. Επισήμως βέβαια οι οριστικές ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, οπότε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα παρουσιάσει συνολικά το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Ως εμπνευστής της ιδέας για μία υποψηφιότητα Μπελέρη με τη ΝΔ φερόταν ο πρώην πλέον υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος τον περασμένο Νοέμβριο είχε επισκεφθεί μάλιστα τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας στις φυλακές Δυρραχίου.

Υπέρ της ένταξης Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ είχε ταχθεί και ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης. Άλλωστε και ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να υποστήριζε αυτό το ενδεχόμενο, παρότι οι σχέσεις του με το Μαξίμου είναι πλέον από ψυχρές έως εχθρικές, με συνέπεια να τίθεται το ερώτημα τι θα πράξουν οι σαμαρικοί στις ευρωεκλογές. Μία όχι και τόσο θετική ένδειξη ήταν πάντως η αντίδραση μέσω κύκλων στην υποψηφιότητα του πρώην διευθυντή του γραφείου τύπου του Αντώνη Σαμαρά ως πρωθυπουργού, Γιώργου Μουρούτη…

Αυτός όμως ήταν ακριβώς ένας από τους λόγους που είχε συζητηθεί η υποψηφιότητα Μπελέρη. Το σκεπτικό ήταν πως δυσαρεστημένοι με το γάμο ομόφυλων ζευγαριών “σκληροί δεξιοί” θα έμεναν στη ΝΔ και δεν θα έφευγαν προς την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, τη Νίκη ή το κομματίδιο της Αφροδίτης Λατινοπούλου.

Οι διπλωματικές ανησυχίες

Οι κομματικοί σχεδιασμοί όμως βρήκαν “διπλωματικής λογικής” αντιρρήσεις, τόσο στο υπουργείο Εσωτερικών όσο και εντός του Μαξίμου. Ειδικότερα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, φέρεται να διαφώνησαν με την υποψηφιότητα Μπελέρη.

Οι ενστάσεις εδράζονταν στην ανησυχία ότι μία υποψηφιότητα Μπελέρη με τη ΝΔ θα μετέτρεπε σε διμερές ένα θέμα, που η Αθήνα αναδεικνύει ως ευρωπαϊκό. Τέθηκε επίσης το ερώτημα μήπως τελικά μία υποψηφιότητα Μπελέρη με τη ΝΔ αποδυνάμωνε τις διεκδικήσεις της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία ως πολιτών της χώρας.

Υπήρχε όμως και ένας ανομολόγητος προβληματισμός: Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι εταίροι μπορεί να μην έβλεπαν με καλό μάτι μία τέτοια κίνηση, καθώς θα ανάγκαζε την ΕΕ να εμπλακεί ενεργά. Και με θέματα όπως η επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, το Ταμείο Ανάκαμψης, τις αμυντικές δαπάνες και το μεταναστευτικό ανοιχτά, κάποιοι στην Αθήνα δεν ήθελαν να αναλώσουν διπλωματικό κεφάλαιο.

Αναζητούνται λύσεις για τη δεξιά αιμορραγία

Το πρόβλημα βέβαια τώρα είναι πως είχε καλλιεργηθεί η προσδοκία στη δυσαρεστημένη δεξιά βάση ότι θα ήταν υποψήφιος ο Φρέντι Μπελέρη. Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο να υπάρχει ένας Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, αλλά όχι ο Φρέντι. Σημειωτέον ότι ο γιος του, Πέτρος Μπελέρη, φέρεται να είχε επισκεφθεί πρόσφατα το Μαξίμου και το περασμένο Σάββατο έδωσε το παρών στο συνέδριο της ΝΔ, όπου φωτογραφήθηκε μάλιστα με τον κ.Παπασταύρου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ανακοινώθηκε μία ακόμη υποψηφιότητα, αυτή του Γιώργου Αυτιά. Ο γνωστός παρουσιαστής επιθυμούσε ήδη από το 2019 να κατέβει στις ευρωεκλογές με τη ΝΔ. Ωστόσο τότε τελικά είχε “κοπεί” από το γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο και είχε εξαπολύσει μύδρους από την τηλεοπτική του εκπομπή. Σε αυτές τις ευρωεκλογές όμως η επιθυμία του γίνεται πραγματικότητα, καθώς θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ, η οποία προσδοκά ψήφους από τη μεγάλη του αναγνωρισιμότητα, ιδίως στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Σημειωτέον ότι συνολικά η ΝΔ έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει 32 από τους 42 συνολικά υποψηφίους που πρέπει να περιλαμβάνει το ευρωψηφοδέλτιο. Μάλιστα γκρίνιες στο παραδοσιακό νεοδημοκρατικό κοινό και στο σαμαρικό στρατόπεδο έχει προκαλέσει το γεγονός ότι μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και πέντε πρόσωπα που προέρχονται ή έχουν περάσει από το ΠΑΣΟΚ:

Η πρώην υπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου. Ο πρώην διπλωματικός σύμβουλος του Νίκου Ανδρουλάκη και του Γιώργου Παπανδρέου, Σωτήρης Σέρμπος. Ο πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Σπύρος Καρανικόλας. Ο ολυμπιονίκης και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πύρρος Δήμος. Η ολυμπιονίκης και αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Βούλα Πατουλίδου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα