Εξελίξεις για το Σκοπιανό στο Νταβός: Ο Ζάεφ μετονομάζει το αεροδρόμιο και την εθνική από ‘Μέγας Αλέξανδρος’

Εξελίξεις για το Σκοπιανό στο Νταβός: Ο Ζάεφ μετονομάζει το αεροδρόμιο και την εθνική από ‘Μέγας Αλέξανδρος’
Στιγμιότυπο από το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός,πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ομιλητής στις εργασίες του φόρουμ, Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018 (EUROKINISSI/ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ) Eurokinissi

Σε κοινές δηλώσεις προχώρησαν Τσίπρας- Ζάεφ μετά την τρίωρη συνάντηση. Ο Τσίπρας μίλησε για λύση στο σύνολο των θεμάτων με σύνθετη ονομασία έναντι όλων και εγγυήσεις κατά του αλυτρωτισμού και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε κίνηση καλής θέλησης ως μήνυμα κατά του αλυτρωτισμού

Ένα βήμα προς την αναζήτηση αμοιβαία αποδεκτής λύσης για το Σκοπιανό έγινε στο Νταβός, καθώς μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανακοινωσε ότι θα μετονομάσει το αεροδρόμιο και την εθνική από “Μέγας Αλέξανδρος”, θέλοντας έτσι να δώσει ένα έμπρακτο μήνυμα κατά του αλυτρωτισμού.

 Ο Αλέξης Τσίπρας άλλωστε από την πλευρά του μίλησε για λύση στο σύνολο των θεμάτων με σύνθετη ονομασία έναντι όλων (το ενδιαφέρον είναι ότι δεν αναφέρθηκε σε γεωγραφικό προσδιορισμό) και εγγυήσεις κατά του αλυτρωτισμού, που δε θα αφήνουν κανένα ανοιχτό παράθυρο. Και σε κίνηση καλής θέλησης από την ελληνική πλευρά ο κ.Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα κυρώσει τη δεύτερη φάση της διασύνδεσης της γειτονικής χώρας με την ΕΕ.

Μετά την τρίωρη συνάντηση, οι κοινές δηλώσεις ξεκίνησαν με τον κ.Τσίπρα να σημειώνει ότι “είμαστε δύο άνθρωποι της νέας γενιάς, δύο προοδευτικοί πολιτικοί σε μία δύσκολη γειτονιά που αγωνιζόμαστε να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που μας ενώνουν, βρίσκοντας λύσεις σε αυτά που μας χωρίζουν” και να στέλνει το μήνυμα ότι προκειμένου να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ, που επιθυμεί η γειτονική χώρα, πρέπει να βρεθεί λύση στο σύνολο των ανοικτών θεμάτων.

Κατέστησε δε σαφές ότι πρέπει να συμφωνήσουν οι δύο χώρες σε μια σύνθεση ονομασία με ισχύ έναντι όλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν υπό την εποπτεία τους τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται υπό τον ΟΗΕ

“Και οι δυο μας έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με ρεαλισμό και υπευθυνότητα”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε στο Νταβός με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

“Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχλεσεις των δύο χωρών μας σε στέρεα θεμέλια. Στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας. Που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοιχτό παράθυρο, ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον”, είπε ο κ. Τσίπρας.

Επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τον διαβεβαίωσε ότι είναι διατεθειμένος να προβεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες άμεσα σε αυτή την κατεύθυνση και υπογράμμισε: “Για να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοιχτών θεμάτων”.

Από την πλευρά του ο κ.Ζάεφ τόνισε “θέλουμε να είμαστε εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ” και εκτίμησε ότι οι δύο πρωθυπουργοί έχουν το πολιτικό όραμα, την αίσθηση ευθύνης και το κουράγιο να βρούν μία λύση σε ένα τόσο μακροχρόνιο πρόβλημα, που υπάρχει εδώ και 25 χρόνια και το οποίο παραδέχθηκε ότι είναι ζωτικής σημασίας για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

“Η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και απότις δύο μεριές, πρέπει να φροντίσουμε τα συμφέροντα και των δύο χωρών και την εθνική αξιοπρέπεια και των δύο λαών” πρόσθεσε ανακοινώνοντας την αλλαγή ονόματος του αεροδρομίου και της εθνικής οδού που σήμερα λέγονται “Μέγας Αλέξανδρος”.

“Η δράση μας δείχνει την καλή μας πίστη, καταδεικνύει το γεγονός ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις σε βάρος του γείτονα μας”, δήλωσε ο κ.Ζάεφ, επιβεβαιώνοντας ότι “θα παραμείνουμε δεσμευμένοι στη διαδικασία υπό τον ΟΗΕ και το Νιμιτς” με τους υπουργούς Εξωτερικών υπεύθυνους για τη διαδικασία και τις διαπραγματεύσεις, υπό την επίβλεψη των δύο πρωθυπουργών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα