Εξεταστική για υποκλοπές: Απόρρητη “ομερτά” επιβάλλει η κυβέρνηση

Εξεταστική για υποκλοπές: Απόρρητη “ομερτά” επιβάλλει η κυβέρνηση
Eurokinissi

Πλήρως μυστικές θέλει τις συνεδριάσεις η κυβερνητική πλειοψηφία. Αρνήθηκε την πρόταση για διακομματικό προεδρείο. Τα πρακτικά δεν θα δίνονται ούτε στους βουλευτές μέλη της επιτροπής.

Επιβεβαιώθηκε πλήρως η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει την συσκότιση και τον πλήρη έλεγχο της Εξεταστικής Επιτροπής για την διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών. Η κυβερνητική πλειοψηφία επέμεινε και επέβαλε την εκλογική μονοκομματικού προεδρείου παρά το γεγονός ότι η πρόταση για την σύσταση της επιτροπής έγινε από την αντιπολίτευση, ενώ έθεσε θέμα πλήρους απορρήτου στις διαδικασίες.

Μετά από ψηφοφορία που διενεργήθηκε πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής εκλέχθηκε ό Γιάννης Κεφαλογιάννης και στις θέσεις του αντιπροέδρου και του γραμματέα αναδείχθηκαν οι «γαλάζιοι» Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου και ο Στάθης Κωνσταντινίδης.

Άπαντες έλαβαν τους 16 ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Στον αντίποδα το ΠΑΣΟΚ φέρεται να πρότεινε διακομματικό προεδρείο με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δ.Μπιαγκή αντιπρόεδρο και γραμματέα την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σουλτάνα Ελευθεριάδου, θέση την οποία στήριξε και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Μάλιστα η κίνηση αυτή φέρεται να προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών της Ν.Δ που μίλησαν για «κοινό ψηφοδέλτιο» ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Εγκάλεσαν μάλιστα τα δύο κόμματα και «παρελκυστική τακτική» λέγοντας ότι δεν μπορεί στην επιτροπή να αποφασίζει η μειοψηφία. Επιχείρημα άλλωστε που είχε η Ν.Δ και στην εξεταστική για την Λίστα Πέτσα. Για τα ζητήματα αυτά φέρεται να υπήρξε έντονη πολιτική κόντρα ανάμεσα στον Δημήτρη Μαρκόπουλο από την Ν.Δ και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ πολιτικό ζήτημα έθεσαν οι Γιώργος Κατρούγκαλος και Νίκος Βούτσης σχετικά με την επιλογή της κυβέρνησης.

Ακόμη πιο σημαντικό όμως ήταν το γεγονός ότι η Ν.Δ φέρεται να έθεσε εξαρχής θέμα πλήρους απορρήτου για τις διαδικασίες της εξεταστικής. Δηλαδή να μην υπάρχει καμία πληροφόρηση σχετικά με τις συζητήσεις που θα γίνονται και τα όσα θα κατατίθενται από τους μάρτυρες που θα εξεταστούν. Για το ζήτημα αυτό είχε άλλωστε από χθες προϊδεάσει ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει άρση των απορρήτων για θέματα που αφορούν την δράση της ΕΥΠ. Ενδεικτική ειναι και η απόφαση που έλαβε η πλειοψηφία της επιτροπής σύμφωνα με την οποία τα πρακτικά των συνεδριάσεων δεν θα διανέμονται …ούτε στους βουλευτές – μέλη της. Τα μέλη της επιτροπής θα έχουν πρόσβαση στα πρακτικά μόνον σε ειδική αίθουσα στην οποία θα κρατούνται.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης έγινε αποδεκτό το να μην μεταδίδεται δημόσια από το κανάλι της Βουλής η συνεδρίαση. Παρόλα αυτά ζητήθηκε να εκδίδονται πρακτικά από τα οποία θα απαλείφονται τυχόν αναφορές σε ευαίσθητα εθνικά θέματα. Με την θέση αυτή φέρεται να συντάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Μάλιστα το ΚΚΕ ζήτησε οι αποφάσεις για το ποια σημεία των πρακτικών θα αποκρύπτονται να μην αποφασίζεται από το προεδρείο αλλά από την ίδια την επιτροπή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα