Εξεταστική για Τέμπη: Στον νεκρό μηχανοδηγό στρέφει την έρευνα η γαλάζια πλειοψηφία

Διαβάζεται σε 4'
Εξεταστική για τα Τέμπη
Εξεταστική για τα Τέμπη EUROKINISSI

Έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την ενθάρρυνση σημαντικών μαρτύρων να καταθέσουν με γραπτό υπόμνημα στην Εξεταστική για τα Τέμπη.

Η πρόθεση της «γαλάζιας» πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη να προσανατολιστεί η διερεύνηση της υπόθεσης στην κατάσταση της υγείας του μηχανοδηγού που έχασε την ζωή του το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, αποκαλύφθηκε στην σημερινή συνεδρίαση. Αυτά ενώ, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η πλειοψηφία ενθαρρύνει κομβικούς μάρτυρες να μην προσέλθουν για αυτοπρόσωπη εξέταση αλλά να καταθέσουν υπομνήματα στην Επιτροπή.

Αποκαλυπτική ήταν η προσπάθεια του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Λάζαρου Τσαβδαρίδη κατά την ακρόαση της πρόεδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων Ιωάννας Τσιαπαρίκου. Εστίασε τις ερωτήσεις του στον υγειονομικό φάκελο του νεκρού μηχανοδηγού της αμαξοστοιχίας. Ρωτώντας εάν οι ιατρικοί φάκελοι των μηχανοδηγών πρέπει να ελέγχονται από την ρυθμιστική αρχή.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της αρχής σημείωσε πως την ευθύνη για τις εξετάσεις αυτές έχει η σιδηροδρομική επιχείρηση σημειώνοντας πως ο συγκεκριμένος μηχανοδηγός διέθετε πιστοποιητικό ικανότητας. Κατέθεσε μάλιστα τα συγκεκριμένα έγγραφα.

Από την πλευρά της ΝΔ έγινε λόγος σχετικά με την πιθανότητα να είναι ελλιπή τα έγγραφα, ενώ ζητήθηκε να είναι κλειστή η διαδικασία της εξεταστικής για όσο διάστημα θα εξεταστούν προσωπικά δεδομένα και ατομικά στοιχεία επισημαίνοντας πως «θα είναι μια δύσκολη διαδικασία».

Ένταση Μαρκόπουλου – Κόκκαλη

Στην συνέχεια υπήρξε ένταση ανάμεσα στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη και τον πρόεδρο της Επιτροπής Δημήτρη Μαρκόπουλο. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε, απευθυνόμενος στην πλειοψηφία της επιτροπής, λέγοντας πως «φτάσατε να ενοχοποιείτε και νεκρούς» σημειώνοντας πως «αν έχετε υπόνοια ότι το έγγραφο είναι πλαστό η εικονικό να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία εφετών για την διενέργεια σχετικής έρευνας».

Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος επισήμανε πως το έγγραφο που κατατέθηκε «είναι απαράδεκτα πρόχειρο για μία τόσο σοβαρή υπόθεση» αναρωτώμενος αν «είναι αυτό έγγραφο για έναν άνθρωπο που μετέφερε τόσους ανθρώπους;». Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος πάντως επισήμανε πως η πλειοψηφία δεν ισχυρίζεται πως το έγγραφο είναι πλαστό αλλά πως είναι «ανεπαρκές».

Θυμίζουμε πάντως ότι ήδη από τον Μάρτιο του 2023 ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στον ΟΣΕ Κώστας Γενιδούνιας είχε κάνει λόγο για «επιλεκτική διαρροή εγγράφων της δικογραφίας που στοχοποιούν τον νεκρό μηχανοδηγό της Intercity 62 για πρόβλημα υγείας. Ο συνάδελφος είχε περάσει ιατρικές εξετάσεις στις 15 Νοεμβρίου του 2022 από πιστοποιημένο ιατρικό κέντρο από τη ΡΑΣ». Αυτά ενώ και σήμερα καταγράφθηκαν στην επικαιρότητα δημοσιεύματα αναφορικά με το ίδιο θέμα.

Παράλληλα έντονες διαφωνίες υπήρξαν στην Εξεταστική Επιτροπή και το ζήτημα της κλήσης μαρτύρων. Αφορμή ήταν η άρνηση του διευθύνων συμβούλου της ΕΡΤΟΣΕ την περίοδο 2015-2017, Αθανάσιου Βούρδα και του αντιπροέδρου της περιόδου 2017-2019, Διονυσίου Διονέλλη να προσέλθουν για κατάθεση. Μάλιστα αμφότεροι επικαλέστηκαν την άσκηση δίωξης εναντίον τους μετά το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για την σύμβαση 717 που αφορά την σηματοδότηση του σιδηροδρομικού δικτύου και την τηλε-διοίκηση. Στην βάση αυτή αντιπρότειναν την κατάθεση υπομνήματος και όχι την αυτοπρόσωπη παρουσία τους.

Το αίτημα των δύο μαρτύρων στήριξε με έμμεσο τρόπο ο συντονιστής της πλειοψηφίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης λέγοντας πως υπάρχει προηγούμενο. Όπως δήλωσε «στην Εξεταστική για τις υποκλοπές, αλλά και στην Προανακριτική για το Νίκο Παππά και στην πρώτη Εξεταστική για το Βατοπέδι δόθηκε η δυνατότητα σε ανθρώπους που είχαν την ιδιότητα του κατηγορουμένου να καταθέσουν υπόμνημα».

Η πρακτική αυτή προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Ιδιαίτερα καταγγελτικός ήταν μάλιστα ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σημειώνοντας πως «εάν γίνει δεκτή η άρνηση, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου και για τους άλλους μάρτυρες που ακολουθούν».

Τόνισε πως «χρειάζεται η φυσική παρουσία των μαρτύρων για να υποβληθούν στις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής» σημειώνοντας ότι «η πλειοψηφία της επιτροπής εκ μέρους της κυβέρνησης, έχει ευθύνες που εμμέσως παροτρύνει τους μάρτυρες στην απλή κατάθεση υπομνημάτων, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η διαδικασία και το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα