Εξεταστική για το μνημόνιο: Αλλαγή στάσης της ΝΔ ελέω Βενιζέλου

Εξεταστική για το μνημόνιο: Αλλαγή στάσης της ΝΔ ελέω Βενιζέλου
ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ// Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ,ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΔ.(EUROKINISSI-ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ) Eurokinissi

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ζήτησε να συζητηθεί χθες η πρόταση της μαζί με αυτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, παρόλο που αυτό είχε συμφωνηθεί την Παρασκευή στο πολιτικό συμβούλιο. Δεν ήταν συναφή τα θέματα, υποστηρίζουν συνεργάτες του Σαμαρά. Ενόχληση καραμανλικών και για την επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επιτροπή αλήθειας για το χρέος, όπου εκλήθη και ο Παυλόπουλος

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για εξεταστική που θα διερευνήσει την πορεία της οικονομίας από το 1981 κατατέθηκε χθες όπως είχε συμφωνηθεί την Παρασκευή στο πολιτικό συμβούλιο. Τα μέλη του οποίου όμως άκουσαν με έκπληξη τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητά να μη συζητηθεί η πρόταση της ΝΔ στην Ολομέλεια μαζί με την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά να εγγραφεί χωριστά και να συζητηθεί σε διαφορετική ημερομηνία.

Κατά τη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου της Ν.Δ την Παρασκευή, είχε ειδικότερα αποφασιστεί η γαλάζια αντι- πρόταση να κατατεθεί μέχρι τη Δευτέρα και να συζητηθεί μαζί με την κυβερνητική πρόταση. Το σκεπτικό ήταν ότι έτσι δε θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλευθεί την καταψήφιση της δικής του πρότασης από τη Ν.Δ για να κατηγορήσει την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν επιθυμεί να διενεργηθεί έρευνα για τους χειρισμούς από το 2010 και μετά. Άλλωστε, ήταν το επιχείρημα των γαλάζιων, η Ν.Δ είχε καταθέσει πρόταση για εξεταστική από το 1981 ήδη το 2010 και αυτή επανέφερε, με την προσθήκη και των τελευταίων μηνών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Ο κ.Μητσοτάκης ωστόσο λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση ενημερώθηκε… αρμοδίως ότι η γραμμή αυτή άλλαξε και έτσι ενώ η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε ήδη αποδεχθεί τη συζήτηση των δύο προτάσεων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αρνήθηκε. Μάλιστα εν τω μεταξύ κατά γαλάζιες πηγές εφέροντο να σκέπτονται να ψηφίσουν την πρόταση της ΝΔ, το ΚΚΕ και το Ποτάμι.

Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση άλλων μελών του πολιτικού συμβουλίου όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος ρώτησε σχετικά το Μάκη Βορίδη, επίσης μέλος του άτυπου κομματικού οργάνου. Εν τέλει φέρεται να δόθηκε επίσης αρμοδίως η απάντηση ότι ταυτόχρονη συζήτηση θα οδηγούσε τη Ν.Δ σε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, η επίθεση του οποίου κατά του Κώστα Καραμανλή (και η αρχική σιωπή της Συγγρού) είχε προκαλέσει την έντονη ενόχληση του Αντιπροέδρου της Βουλής.

Συνεργάτες του κ.Σαμαρά πάντως διέψευδαν ότι είχε ποτέ αποφασιστεί στο πολιτικό συμβούλιο να συζητηθεί και η πρόταση της Ν.Δ τη Δευτέρα. Τόνιζαν επίσης ότι οι δύο προτάσεις δεν ήταν συναφείς και άρα δεν υπήρχε κανένας λόγος να “μπουν στο ίδιο τσουβάλι”.

Πάντως ενδεικτικό της αρχικής πρόθεσης ήταν ότι κατά το Σαββατοκύριακο, η Συγγρού αναζητούσε τους γαλάζιους βουλευτές για να υπογράψουν και ζήτησε να επιστρέψουν από τις περιφέρειες τους προκειμένου να παρίστανται στην Ολομέλεια τη Δευτέρα. Μάλιστα τρεις γαλάζιοι επέστρεψαν άρον άρον από το Αγιον Όρος, όπου πραγματοποιούσαν προσκύνημα λόγω των ημερών.

Τα γεγονότα αυτά ήρθαν να προστεθούν στην καχυποψία των καραμανλικών όσον αφορά στις προθέσεις του κ.Σαμαρά, καχυποψία που δεν καθησύχασαν ούτε οι αναφορές του χθες στην περίοδο 2004-2009. Οι περισσότεροι καραμανλικοί βουλευτές δε θεώρησαν υπεράσπιση του κ.Καραμανλή το σχετικό σχόλιο του σημερινού προέδρου της Ν.Δ. Πολλοί μάλιστα θεώρησαν ότι ο κ.Σαμαράς με την επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ για μη πρόσκληση των υπόλοιπων κομμάτων στην «Επιτροπή της Αλήθειας», συνέπλευσε με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι που είχαν θέσει ζήτημα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα