Φάμελλος για ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του: “Οι προτεραιότητες είναι άλλες”

Φάμελλος για ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του: “Οι προτεραιότητες είναι άλλες”
Ο Σωκράτης Φάμελλος Nick Paleologos / SOOC

Ο Σωκράτος Φάμελλος μίλησε για το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να αποκλείσει εντελώς αυτό το ενδεχόμενο.

Πολύ δύσκολη, χαρακτήρισε τη χθεσινή νύχτα, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα σημειώνοντας πως «κανείς δεν θα’ θελε να ζούμε τέτοιες στιγμές και θα ήθελε να ήμασταν προετοιμασμένοι, αποτελεσματικοί και σίγουρα να υπάρχει προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του περιβάλλοντος».

«Πρέπει το συντομότερο να κλείσει καταρχήν το θέμα με τα μέτωπα και να έχουμε μια ασφαλή εξέλιξη. Δεν είναι οριοθετημένες όλες οι πυρκαγιές» τόνισε ο κ. Φάμελλος, επισημαίνοντας πως από χθες, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν στα μέτωπα υποστηρικτικά, ζητώντας περισσότερες δυνάμεις, στο μέτρο των διαθέσιμων και ασφάλεια για τους πολίτες και το περιβάλλον.

«Από εκεί και μετά νομίζω ότι ξεκινάει ένα δύσκολο έργο της άμεσης αποκατάστασης» συμπλήρωσε ο κ. Φάμελλος.

«Επειδή άκουσα και τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είπε ότι βιώνουμε μία δύσκολη νύχτα και αυτό είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, μπορώ να κάνω δύο θετικές παρατηρήσεις. Είναι κάτι το οποίο εμείς το είχαμε πει εδώ και πάρα πολύ καιρό, ότι η κλιματική κρίση αλλάζει την πραγματικότητα γύρω μας και μπορώ να πω ότι εμείς και εγώ, ως υπεύθυνος Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τότε, είχαμε ολοκληρώσει το πρώτο Εθνικό Σχέδιο για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Άρα είχαν μπει από τότε, βάσεις θεσμικές και οργανωμένες για το πώς προλαμβάνουμε τις πυρκαγιές, το οποίο εγώ θέλω να το επαναφέρω στην πολιτική επικαιρότητα με ένα θετικό τρόπο, ότι πρέπει να υλοποιούνται τέτοια σχέδια.

Και το δεύτερο είναι ότι δεν μπορεί να γίνεται, το οποίο το δείχνουμε εμείς και αυτό το παράδειγμα, επικοινωνιακή διαχείριση καταστροφών. Πρέπει να υπάρχουν θετικές πολιτικές που να βελτιώνουν την πολιτεία, διότι ό,τι και να λέμε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, μια ισχυρή πολιτεία μόνο μπορεί να δώσει την απάντηση. Γιατί μιλάνε πολύ για ένα μικρό κράτος, μιλάνε πολύ για έναν λανθασμένο κρατισμό, εισάγουν ένα ψευδές δίλημμα, κράτος ή αγορά, δημόσιο ή ιδιωτικό.

Θέλω να πω και για το θέμα της ακρίβειας και για το θέμα της ενεργειακής κρίσης και για το θέμα της πανδημίας και για το θέμα του πολέμου και για το θέμα του κλίματος και των φυσικών καταστροφών στη σημερινή κοινωνία, μια ισχυρή σύγχρονη πολιτεία είναι απαραίτητη και μάλιστα έχει και σχέδιο προληπτικό για να είναι ανθεκτική, αλλιώς μάλλον οδηγούμαστε σε μία ασυδοσία που την ονομάζουν κάποιοι ελευθερία, η οποία όμως τελικά οδηγεί στο να είμαστε όλοι, ακόμα και οι οικονομικές λειτουργίες ακάλυπτες» συμπλήρωσε ο κ. Φάμελλος.

Όσο αφορά στις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τόνισε πως «είναι πολύ μεγάλο το σοκ με την αποχώρηση του Αλέξη του Τσίπρα, αλλά έτσι κι αλλιώς είναι πολύ μεγάλη και η στενοχώρια και η απογοήτευση από το αποτέλεσμα των εκλογών».

«Είναι τεράστια αλλαγή να μην έχεις τον Αλέξη τον Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή ή στις συσκέψεις στην Κουμουνδούρου ή οπουδήποτε αλλού. Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας με το μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο που έχει, επέλεξε αυτή την τομή, να συμμετέχει ο ίδιος και να συνεισφέρει, στο ότι αναγνώρισε ότι το έλλειμμα εμπιστοσύνης και τα προβλήματα τα οποία είχαν δημιουργηθεί, με τη δημοκρατική επιλογή των πολιτών, χρεώνονται σε ένα βαθμό ή αποτυπώνονται σε ένα βαθμό και στο πρόσωπό του και άρα λέει, εγώ κάνω αυτή την κίνηση ώστε να ανοίξει ο χώρος και να δημιουργηθεί η δυνατότητα αυτής της αναγέννησης του νέου κύματος χωρίς να υπάρχουν βάρη και από τη μεριά μου. Πολύ μεγάλη η συνεισφορά του, το κρατάμε» ανέφερε αρχικά ο κ. Φάμελλος.

Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Φάμελλος είναι το χρονοδιάγραμμα εκλογής του νέου προέδρου, με την παραδοχή ότι «ο χρόνος δεν φτάνει». «Διότι και μέσα στο καλοκαίρι και με τις υψηλές απαιτήσεις που δημιουργούν οι συνθήκες της δημιουργίας του νέου κόμματος και της νέας πολιτικής πρότασης, είναι σχεδόν αδύνατο να το επιλύσεις μαζί με τη νέα πολιτική ηγεσία που πρέπει να αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά είναι η κοινωνική ανάγκη που σε υποχρεώνει. Οι πολίτες δεν θα περιμένουν. Οι πολίτες θέλουν λύσεις και για τα προβλήματα, βλέπετε σήμερα τι γίνεται με το θέμα των πυρκαγιών.

Θέλουν η αντιπολίτευση να είναι εκεί, να ελέγχει και να προτείνει. Άρα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρεωμένος απέναντι στην κοινωνία και εκ του ρόλου του, του κοινοβουλευτικού ως αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και της πολιτικής του επιλογής να είναι με τους ενεργούς πολίτες και να προτείνει προοδευτικές πολιτικές, να είναι παρών. Άρα, υποχρεούται να κάνει αυτήν την ποιοτική αλλαγή, αυτό το ποιοτικό άλμα μέσα στο καλοκαίρι.

Δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε προχθές με την Κεντρική Επιτροπή και το Συνέδριο θα γίνει 3 Σεπτεμβρίου, το ότι αυτή τη χρονική περίοδο θα μείνουμε απροετοίμαστοι ή ξεκούραστοι σε διακοπές, για να έρθουν οι υποψήφιοι να κάνουν μια παρουσίαση υποψηφιοτήτων στο συνέδριο και όλα καλά, τελειώσαμε. Όχι. Αν γίνει κάτι τέτοιο, η τομή που θα έχει δημιουργήσει ο Αλέξης Τσίπρας και η εντολή των πολιτών να αλλάξουμε δεν θα πιάσει τόπο» επισήμανε ο κ. Φάμελλος.

Σχετικά με την πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φάμελλος είπε χαρακτηριστικά πως «είναι αποφασισμένη, δεν ξέρω αν μεταφέρθηκε επαρκώς».

«Δεν ξέρω και σε αυτό βάζω και εγώ σημαντικά ερωτήματα, για το πώς παρακολουθήσαμε τις αλλαγές που γίνονται μέσα στην ελληνική κοινωνία, δηλαδή κατά πόσο αναλύσαμε και αξιολογήσαμε τις αλλαγές που γίνονται με την ελληνική κοινωνία και άρα τις ανάγκες που διαμορφώνονται. Παρότι θεωρώ ότι στο επίπεδο της προγραμματικής πρότασης είχε γίνει μια πολύ καλή επεξεργασία, που ίσως εδώ το έλλειμμα ήταν, ότι δεν παρουσιάστηκε στην κοινωνία με αρκετά μεγάλη επάρκεια» ανέφερε και προσέθεσε στη συνέχεια «να πω την αλήθεια εγώ βάζω και ένα μεγάλο ερώτημα, τι σημαίνει πλέον κέντρο, τι σημαίνει κεντροαριστερά, τι σημαίνει ριζοσπαστική αριστερά. Πολλές φορές με ταμπέλες προσπαθούμε να βάλουμε σε κουτάκια τους πολίτες και τις ιδέες, εγώ δεν θα συμφωνήσω απολύτως».

Ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, ο κ. Φάμελλος, τόνισε «και στην τοποθέτησή μου στις προγραμματικές δηλώσεις και στην πρώτη ομιλία και στη δεύτερη και στην τοποθέτησή μου στην Κεντρική Επιτροπή και σε όλη τη δημόσια συζήτηση η οποία αυτή την περίοδο προχωράει, εκφράζω την κοινή ιδεολογική και πολιτική παραγωγή του ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθώ να την εμπλουτίζω από τη δική μου μεριά σε ένα βαθμό, υπηρετώντας με πολύ μεγάλη σοβαρότητα την ευθύνη του ρόλου του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας».

«Εμείς σίγουρα θα πάμε σε μια διαδικασία εκλογής προέδρου. Δεν προσβάλλω όμως και προσπαθώ να το κάνω αυτό και προσωπικά, την υποχρέωση όχι μόνο της ενότητας αλλά και της σοβαρότητας που έχει ως ΣΥΡΙΖΑ. Άρα δεν αφήνω περιθώριο συζήτησης για πιθανή δική μου εμπλοκή, δεν το αφήνω στο βαθμό που υπηρετώ αυτό τον σκοπό. Ξέρω ότι υπάρχει αυτή η πολύ μεγάλη πίεση και το πολύ σημαντικό ερώτημα από πάρα πολύ κόσμο και από στελέχη και από φίλους και εκτιμώ ότι αυτή η προσπάθεια πιάνει τόπο» συνέχισε ο κ. Φάμελλος, τονίζοντας «νομίζω ότι αυτό που έχω πει είναι ότι ούτε το σκέφτομαι».

Στο σχόλιο της δημοσιογράφου ότι πάντως δεν αρνείται κατηγορηματικά την πιθανότητα, ο κ. Φάμελλος σημείωσε «βάζω τις προτεραιότητες, θεωρώ ότι οι προτεραιότητες είναι άλλες. Αν βάλω τον εαυτό μου στη συζήτηση αυτή θα προσβάλω τη λειτουργία της ενιαίας, αποτελεσματικής, σοβαρής κοινοβουλευτικής ομάδας, που είναι πάνω από όλα».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα