Φάμελλος: Η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει την “ανεξέλεγκτη αγορά”

Φάμελλος: Η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει την “ανεξέλεγκτη αγορά”
O επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. INTIME NEWS

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει τα άρθρα με τις παροχές που προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ που συζητείται στην Βουλή, αλλά είναι αντίθετος στην κυβερνητική πολιτική στην οικονομία είπε ο επικεφαλής της Κ.Ο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει όλα τα άρθρα του πολύ-νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομιών που προβλέπουν παροχές για τους εργαζόμενους και τους πολίτες, ξεκαθαρίζοντας όμως πως αυτές δεν αντισταθμίζουν τις εισοδηματικές απώλειες αλλά και την συνολική διαφωνία του με τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το ζήτημα της ακρίβειας και της συνεχούς συρρίκνωσης του εισοδήματος. Αυτό επισήμανε σήμερα, Τετάρτη (26/07), στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται το νομοθέτημα, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Όπως χαρακτηριστικά είπε «θα ψηφίσουμε όσα άρθρα είναι θετικά έστω και σε μικρό βαθμό τους πολίτες. Ακόμα και αν είναι πολύ κάτω από τις απώλειες των εργαζομένων και των πολιτών γενικότερα θα στηρίξουμε και το μηνιαίο επίδομα των 40 ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους Αλλά από την άλλη θα αναδείξουμε και την υποκρισία και την ανεπάρκεια της κυβέρνησης».

Ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε πως το νομοσχέδιο έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα, αποκρύπτοντας όμως την πραγματική κατάσταση της οικονομίας. Είπε χαρακτηριστικά πως «η κυβέρνηση έχει επιλέξει  να μη φορολογήσει τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών: 2,2 δισ. από την ηλεκτροπαραγωγή, τουλάχιστον 1 δισ. από την προμήθεια ρεύματος, τουλάχιστον 2,6 δισ. στη διύλιση και άρα να μη διευρύνει το δημοσιονομικό χώρο που θα επέτρεπε να προχωρήσει σε μέτρα στήριξης των πολιτών που δοκιμάζονται εδώ και τόσο καιρό από την ακρίβεια». Αυτά στην ίδια περίοδο που «οι ελληνικές τράπεζες είχαν την 3η μεγαλύτερη κερδοφορία στην Ευρωζώνη κατά το 12μηνο Ιουνίου 2021 – Ιουνίου 2022, διπλάσιο ρυθμό ως προς τον μέσο όρο ενώ υπερκέρδη αναμένονται και για το α’ εξάμηνο του 2023 λόγω της διεύρυνσης του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου και ενώ η αγορά στενάζει λόγω των επιτοκίων». Παράλληλα επισήμανε την «αύξηση του τζίρου των σουπερμάρκετ παρά τη μείωση του όγκου των πωλήσεων».

Με βάση αυτά τόνισε ότι «η κυβέρνηση επιλέγει η αγορά να είναι ανεξέλεγκτη» και παράλληλα «το κράτος αισχροκερδεί και αυτό εις βάρος και των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων με 6 δισ. ευρώ φορολογικά υπερέσοδα σε ένα 18μηνο. Από τα φορολογικά υπερέσοδα χρηματοδοτεί και τα επιδόματα τύπου marketpass που χρηματοδοτούν στην πραγματικότητα και δεν μειώνουν την ακρίβεια.Το ίδιο κάνει και στο ρεύμα που επιδοτεί την ακριβότερη τιμή ρεύματος στην Ευρώπη για το 2022». Ο Σωκράτης Φάμελλος είπε ότι την ίδια στιγμή  «στο επίπεδο των αμοιβών των εργαζομένων με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ, είχαμε μείωση πραγματικών μισθών 7,4% στην Ελλάδα το 2022, 4η μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Ο μέσος ονομαστικός μικτός μισθός αυξήθηκε μόνο κατά 1,5% το 2021. Με πληθωρισμό που έτρεξε στο 9,6% το 2022».

Ειδικά για τις διατάξεις που αφορούν τους δημόσιους υπαλλήλους ο Πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως αντιμετωπίζουν ακριβώς αυτό το περιβάλλον και «έχουν υποστεί πολύ μεγάλη μείωση των εισοδημάτων τους» ενώ «δεν έχουν δει ουσιαστικά αυξήσεις εδώ και 14 χρόνια ενώ η μείωση ονομαστικού μέσου μικτού μισθού στην Ελλάδα την περίοδο 2008 -2020 είναι 25,6%». Σημείωσε πως «στην ακρίβεια βέβαια έχουμε επιδόσεις «πρωταθλητισμού» ιδιαίτερα στα τρόφιμα. Ενώ σε όλες τις χώρες ο πληθωρισμός τροφίμων υποχωρεί».

Ειδικά για τους συνταξιούχους  ο Σωκράκης Φάμελλος τόνισε πως οι αυξήσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο « πρέπει να καταβληθούν σε όλους, ανεξάρτητα από την προσωπική διαφορά και σε όλους τους συνταξιούχους πρέπει να αποδοθεί η 13 σύνταξη και τα αναδρομικά που και εκεί τους κοροϊδέψατε».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα