Φάμελλος: “Διάλογος με την Τουρκία με αρχή, μέση και τέλος”
Διαβάζεται σε 3'Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ενημέρωσε τον Σωκράτη Φάμελλο για θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως οι εξελίξεις στην Συρία, τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό.
- 11 Δεκεμβρίου 2024 13:11
Συνάντηση με τον Γιώργο Γεραπετρίτη είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών από τον υπουργό Εξωτερικών.
Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Συρία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι διπλωματικοί σχεδιασμοί της Ελλάδας, ενόψει της συμμετοχής της χώρας μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μη μόνιμο μέλος και το Κυπριακό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης.
Μετά την συνάντηση, ο κ. Φάμελλος προχώρησε σε δηλώσεις στις κάμερες όπου έκανε λόγο για μια ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση με τον ΥΠΕΞ.
Αναλυτικά, οι δηλώσεις του Γιώργου Φάμελλου:
«Συζητήσαμε για όλα τα θέματα της ευρύτερης περιοχής για την εξωτερική πολιτική της χώρας και τα θέματα ειρήνης-ασφάλειας. Συζητήσαμε για την Μεση Ανατολή. Επισήμανα ότι η πτώση του αυταρχικού και δικτατορικού καθεστώτος Άσαντ και η ανάδειξη των τζιχαντιστικών δυνάμεων στην εξουσία της Συρίας αποτελεί μία εξέλιξη η οποία διατηρεί τις ανησυχείς στην ευρύτερη περιοχή και θα πρέπει να υπάρχει παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας και της Ευρώπης και της Ελλάδας ώστε να μεταβούμε το συντομότερο δυνατό σε ένα κράτος δικαίου με δημοκρατικές διαδικασίες, με σεβασμό των εδαφικών ορίων αλλά κυρίως με συμπερίληψη και σεβασμό των εθνοτικών ή θρησκευτικών μειονοτήτων και ευρύτερα της κοινωνίας των πολιτών.
Του μετέφερα τις εμπειρίες μου από την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Κύπρο. Και συζητήσαμε για τον ταχύτερο δυνατό τρόπο επανεκκίνησης των συνομιλιών από κει που διεκόπησαν στο Κραν Mοντανά το 2017 έτσι ώστε να έχουμε επίλυση του βασικού προβλήματος της Κύπρου και είμαστε στα 50 χρόνια από την εγκληματική εισβολή και κατοχή από τις τουρκικές δυνάμεις. Η λύση θα πρέπει να είναι μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα χωρίς εγγυήσεις και χωρίς κατοχικά στρατεύματα. Και σε αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να συμβάλει και η Ελλάδα και οι αρνητικές εξελίξεις στο κυπριακό δεν μπορεί να αφήσουν ανεπηρέαστο τον ελληνοτουρκικό διάλογο.
Και προφανώς θα πρέπει να υπάρχει και η αντίστοιχη σύνδεση με τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Γιατί δεν μπορούν να γίνουν δεκτές διχαστικες επιλογές γιατί μιλάμε για ευρωπαϊκό έδαφος και για δικαιώματα Ευρωπαίων πολιτών που μας τέθηκε από όλες τις πλευρές ότι πρέπει να αποκατασταθούν και να το εγγυηθούμε σαν ευρωπαϊκή οικογένεια. Όσον αφορά το διάλογο με την Τουρκία θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα ήταν υπέρ του διαλόγου. Ο διάλογος αυτός θα πρέπει να έχει αρχή, μέση και τέλος. Δηλαδή την Χάγη και τη συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Θεωρούμε ότι αυτή η συζήτηση για τα ήρεμα νερά δεν πρέπει να υποτιμούν τις προκλήσεις.
Και δεν μπορούν τα ήρεμα νερά να σημαίνουν αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Τα βασικά ζητήματα της κυριαρχίας και της άμυνας είναι κόκκινες γραμμές για μας. Εμείς θα συμβάλουμε σε αυτό το διάλογο και γενικώς συμβάλουμε στο διάλογο για την διπλωματία για τα εθνικά θέματα χωρίς να έχουμε καμία κομματική αντανάκλαση καμιά αν θέλετε εξυπηρετήση μίας κομματικής ατζέντας. Συμβάλουμε με αυστηρή κριτική αλλά συμβάλουμε και με προτάσεις. Γιατί για εμάς δεν είναι ο πατριωτισμός σκέτη λέξη και δεν ακολουθούν πρακτικές που στο παρελθόν δυστυχώς είχε ακολουθήσει Ν.Δ».