Φάμελλος: Σχέδιο ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού και των απορριμμάτων
"Το καθεστώς Μητσοτάκη αποτελεί το πρόσωπο του βαθέως αναχρονιστικού κράτους" ανέφερε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.
- 13 Μαρτίου 2023 23:46
«Το σύστημα εξουσίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη προσπαθεί να χτίσει ένα αφήγημα ότι τάχατες ο άριστος κος Μητσοτάκης θα τα βάλει με το βαθύ αναχρονιστικό κράτος που αμφισβητεί την ασφάλεια και τις δημόσιες πολιτικές ή υποδομές. Όμως, και με το πολυνομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, είναι εμφανές ότι η Νέα Δημοκρατία και το καθεστώς Μητσοτάκη αποτελούν το πρόσωπο και την ουσία του βαθέως αναχρονιστικού κράτους.
Τα ρουσφέτια, οι χρυσές θέσεις σε γαλάζια παιδιά σε ενεργειακές εταιρείες, οι φωτογραφικές νομοθετικές διατάξεις που βρίθουν εξυπηρετήσεων, ακόμη και αντισυνταγματικές διατάξεις, το εκτεταμένο πλιάτσικο που λαμβάνει χώρα στη δημόσια περιουσία εδώ και τέσσερα χρόνια αλλά και ο αυταρχισμός απέναντι στην αντίδραση της κοινωνίας. Αυτό είναι το παλιό κράτος της δεξιάς. Αποδυνάμωση ασφάλειας, μείωση εισοδήματος των πολιτών αλλά και της δημοκρατίας. Τα ψέματα και το βαθύ αναχρονιστικό κράτος είναι ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στην αρχή της τοποθέτησής στη β’ ανάγνωση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).
Χαρακτήρισε απαράδεκτη τη διαδικασία νομοθέτησης του πολυνομοσχεδίου: «Αρχικά είναι απαράδεκτο το μέγεθος των διακοσίων εξήντα τριών άρθρων καθώς και η υποβάθμιση της δημόσιας διαβούλευσης. Τέσσερις μέρες στο σύνολο για πάνω από το μισό νομοσχέδιο, όπου συμπεριλαμβανόταν Σαββατοκύριακο και Καθαρά Δευτέρα. Όπως και τα ψηφίζω ξεψηφίζω με μεγάλο αριθμό άρθρων να διορθώνουν προηγούμενα πρόχειρα νομοθετήματα της κυβέρνησης».
Ως παράδειγμα και απόδειξη της υποβάθμισης της δημοκρατίας εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Σ. Φάμελλος παρουσίασε, παρά την αντίδραση του Προέδρου της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου αλλά και του Υφυπουργού, κ. Αμυρά, σημεία από τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε στις 08.03.2023 η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την υποβάθμιση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα αλλά και της νομοθετικής διαδικασίας. Ειδικότερα η Επιτροπή ανέφερε ότι: Η νομοθετική διαδικασία πρέπει να βελτιωθεί με τη χρήση πραγματικών και ουσιαστικών διαβουλεύσεων με την κατάργηση της αμφιλεγόμενης πρακτικής των πολυνομοσχεδίων. «Ακριβώς αυτό δηλαδή που κάνει η κυβέρνηση στο παρόν νομοσχέδιο», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Σ. Φάμελλος κατέδειξε στη συνέχεια ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σχέδιο ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού και των απορριμμάτων:
«Η δημιουργία ρυθμιστικής Αρχής για το νερό και τα απορρίμματα, της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), στρώνει το έδαφος της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισής τους. Πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016 κατάφερε μετά από διαπραγμάτευση να αναιρέσει και την οποία με δική της και μόνο επιλογή εντάσσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ως προαπαιτούμενο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση του νερού».
Έθεσε επίσης συγκεκριμένα ερωτήματα που αποδεικνύουν ότι δεν έχουν βάση οι ισχυρισμοί της κυβέρνηση ότι δήθεν δεν προτίθεται να ιδιωτικοποιήσει τη διαχείριση του νερού: « Για ποιο λόγο δεν εφαρμόζει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και η ΕΥΔΑΠ παραμένει στο ΤΑΙΠΕΔ; Για ποιο λόγο προχώρησε το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του υδραγωγείου της Αττικής μέσω ΣΔΙΤ, που απορρίφθηκε τελικά από το ΣτΕ.; Γιατί οι κύριοι Γραφάκος και Πέτσας μίλησαν για συγχωνεύσεις και ΣΔΙΤ στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ); Για ποιο λόγο δεν υλοποιείται η μελέτη της DG Regio της ΕΕ που αναφέρει ότι οι ΔΕΥΑ έχουν ανάγκη από προσωπικό και χρηματοδοτήσεις; Για ποιο λόγο μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση και στα απορρίμματα; Για ποιο λόγο πέρασε νομοθετική ρύθμιση η κυβέρνηση για να έχει υποχρεωτικά ανάδοχο για τρία χρόνια η λειτουργία βιολογικών ακόμη και αν δεν θέλουν οι δήμοι; Για ποιο λόγο περιλαμβάνεται στο ΕΣΠΑ μελέτη για εισαγωγή του ΣΔΙΤ ακόμη και σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις αποχέτευσης;».
Απάντησε στη συνέχεια ο ίδιος λέγοντας: «Γιατί το σχέδιό σας είναι η ιδιωτικοποίηση διαχείρισης του νερού και των αποβλήτων είτε εξαιτίας της δικής σας ανεπάρκειας, είτε σε συμφωνία με κάποιο σχέδιο εξυπηρέτησης συμφερόντων. Για αυτό πρέπει να αποσύρετε το παρόν νομοσχέδιο».
Σημείωσε και την υποβάθμιση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) από την κυβέρνηση αφού, η Αρχή έχει χάσει πάνω από τους μισούς της εργαζόμενους τα τελευταία τρία (3) έτη, οι οποίοι και προχωρούν σε κινητοποιήσεις.
Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε επιπλέον στις περιβαλλοντικές διατάξεις, το τρίτο μέρος του πολυνομοσχεδίου:
«Οι διατάξεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι ιδιαιτέρως προβληματικές. Η κυβέρνηση στα πρώτα άρθρα προσπαθεί επικοινωνιακά και στο πόδι να νομοθετήσει στόχους που εξήγγειλε ο κος Μητσοτάκης τον Νοέμβριο του 2021 στη Μασσαλία χωρίς να έχει κάνει τίποτε από τότε. Αυτό ενώ έχουν μείνει στα συρτάρια οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) για τις περιοχές Natura 2000, καθυστερεί το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ με αποτέλεσμα για τις ΕΠΜ η χώρα να έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο.
Στα άρθρα 178 έως 181 κάνει το εξής απίστευτο είπε χαρακτηριστικά: «αλλάζει το περιεχόμενο των ΕΠΜ όπου κάποιες έχουν ολοκληρωθεί. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις σε κοινή τους ανακοίνωση επισημαίνουν ότι αυτές οι διατάξεις θα επιφέρουν μεγαλύτερες καθυστερήσεις και εξέφρασαν την αγωνία τους, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, ότι κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα η όλη διαδικασία. Η WWF λέει ότι μάλλον θα επιτραπούν τα πάντα παντού, μάλλον αυτό επιχειρείτε να κάνετε».
Σημείωσε πως το νομοσχέδιο καταργεί τη μοριοδότηση των εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. «Τους εργαζόμενους που κοροϊδεύετε εδώ και τέσσερα (4) έτη και δεν προχωράτε την πρόσκληση για τις προσλήψεις». Υπογράμμισε επίσης τα σοβαρά προβλήματα και την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων για την παραχώρηση αναδασωτέων εκτάσεων για αναψυχή και τη χρήση τουριστικών εγκαταστάσεων σε δάση, θέματα που έθεσαν και οι φορείς στην επιτροπή της Βουλής.
Στάθηκε επίσης στο μέρος Ε που περιλαμβάνει πολεοδομικές και χωροταξικές διατάξεις:
«Έχουμε τριάντα άρθρα που τροποποιούν δεκαπέντε παλαιότερους νόμους. Με πολλές φωτογραφικές εξυπηρετήσεις και για ξενοδοχεία από ό,τι βλέπουμε, αλλά και με αποδυνάμωση των πολεοδομιών και ενώ εδώ και τέσσερα χρόνια έχει ανατεθεί μόνο ένα Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο σε ΟΤΑ ενώ ήταν δρομολογημένα από την κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Υπάρχουν ακόμη και αποσπασματικές διατάξεις για αλλαγές στον οικοδομικό κανονισμό».
Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε τέλος σε ανακοίνωση επτά περιβαλλοντικών οργανώσεων μετά την επεξεργασία και τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή που εκφράζουν μεγάλη απογοήτευση για ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που αφορούν κρίσιμα ζητήματα, όπως, μεταξύ άλλων, η επιβάρυνση όλων των περιοχών προστασίας Natura 2000, η εκχέρσωση δασικών εκτάσεων, η υπαγωγή αρμοδιοτήτων υδροδότησης στη ΡΑΕ ως ένα βήμα στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης του νερού. Αποκορύφωμα αποτελεί πλήθος διατάξεων που επιβαρύνουν την ελληνική φύση με την αλλαγή ορίων οικισμού, όπως πχ στο Πάπιγκο με Υπουργική Απόφαση και όχι με Προεδρικό Διάταγμα μέσα σε πυρήνα προστατευόμενης περιοχής. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αναφέρουν συγκεκριμένα πως: η εφαρμογή ρυθμίσεων ή διατάξεων που ελέγχονται για τη συνταγματικότητά τους θα έχει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και θα ενισχύσει περαιτέρω την ανασφάλεια δικαίου. «Ενισχύουν δηλαδή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την απόσυρση του νομοσχεδίου», δήλωσε κλείνοντας την τοποθέτησή του.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις