Φάμελλος: Τα μέτρα Μητσοτάκη για τις φωτιές αποτελούν παραδοχή της δικής του κολοσσιαίας ευθύνης

Διαβάζεται σε 3'
Φάμελλος
O Σωκράτης Φάμελλος στο βήμα της Βουλής Sooc

“Ο κ. Μητσοτάκης χωρίς ντροπή ανακοίνωσε μέτρα και δράσεις που είχαν σχεδιαστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Τα 10 μέτρα Μητσοτάκη για τις πυρκαγιές της Αττικής αποτελούν παραδοχή της δικής του κολοσσιαίας ευθύνης για αυτές. Για πολλοστή φορά, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να μπαλώσει «επικοινωνιακά» την τραγική ανεπάρκεια της κυβέρνησής του στο ζήτημα της πρόληψης και της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος.

Μάλιστα, ο κ. Φάμελλος επισήμανε πως ο κ. Μητσοτάκης χωρίς ντροπή ανακοίνωσε -ξανά- μέτρα και δράσεις που είχαν σχεδιαστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και παραδόθηκαν στην κυβέρνησή του το καλοκαίρι του 2019. Μέτρα που θα έπρεπε να είχαν ήδη υλοποιηθεί προκειμένου η χώρα να ήταν καλύτερα προετοιμασμένη απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και η ελληνική κοινωνία θα ήταν πιο ασφαλής”.

“Έτσι, αυτή τη φορά μετά από μια πυρκαγιά που διένυσε 40 χλμ, έκαψε 100,000 στρέμματα και έφτασε μέχρι το Χαλάνδρι, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ως νέα μέτρα:

​- καθαρισμούς δασών,

– διαχειριστικές μελέτες για τα δασικά οικοσυστήματα,

– αντιπυρικές μελέτες,

– ειδικό σχεδιασμό για τις μικτές ζώνες δάσους-κατοικίας, και

– ολοκλήρωση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων.

Όλα αυτά είχαν ήδη σχεδιαστεί το 2019, προβλέπονται στο πόρισμα Goldammer (2019), στη δημόσια πολιτική πρόληψης πυρκαγιών (2019), και στην Εθνική Στρατηγική για τα Δάση (2018), και εάν ενδιαφέρεται ο κ. Μητσοτάκης, μπορούμε να του στείλουμε ολόκληρα τα ΦΕΚ. Θα τον πληροφορήσουμε επίσης ξανά και για τη διακοπή του προγράμματος πυροπροστασίας με 5.000 εργαζόμενους στην οποία προχώρησε ο  τότε Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Χατζηδάκης, το 2019″, συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Ο κ. Φάμελλος ανέφερε ακόμα πως όλα τα παραπάνω μέτρα, “η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να τα αδρανοποιήσει, κινούμενη καθαρά με βάση το μικροπολιτικό όφελος και με κρυφό σχέδιο την ιδιωτικοποίηση δημόσιων λειτουργιών ακόμα και σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων. Για αυτό εξάλλου και συνεχίζεται και η αποδυνάμωση της Δασικής Υπηρεσίας, όπου οι προσλήψεις υπολείπονται σημαντικά των προβλέψεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των περσινών εξαγγελιών του κ. Μητσοτάκη. Χαρακτηριστικό δείγμα προχειρότητας και ανεπάρκειας είναι ότι ακόμα και οι εποχικές προσλήψεις  στα Δασαρχεία εγκρίθηκαν τέλη Ιουλίου (!) για να ολοκληρωθούν μέσα στον Αύγουστο (!!!).

Παρεμφερής η κατάσταση και στο Πυροσβεστικό Σώμα, όπου οι ελάχιστες και καθυστερημένες προσλήψεις υπολείπονται σημαντικά των κενών, αλλά και στα τεχνικά μέσα της πολιτικής προστασίας όπου η απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης δεν λέει να ξεκολλήσει εδώ και μια διετία από το 1%. Με την Αττική να μετρά 600.000 καμένα στρέμματα από το 2021 και με ανυπολόγιστες οικολογικές καταστροφές σε όλη την Ελλάδα δεν υπάρχει πια καμιά επικοινωνιακή δικαιολογία για την κυβέρνηση Μητσοτάκη”.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατέληξε λέγοντας πως τα μέτρα ανακοινώθηκαν υπό την πίεση του πολιτικού κόσμους και χαρακτήρισε υποκριτικές τις εξαγγελίες “εφόσον είναι επιλογή του κ. Μητσοτάκη να αδυνατίσει τις δημόσιες υπηρεσίες και την πολιτεία για να ικανοποιεί συμφέροντα λίγων. Όλα τα υπόλοιπα μετατίθενται βολικά στην «ατομική ευθύνη» και στην κλιματική κρίση, για την οποία όμως ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μην προετοιμαστεί επαρκώς και εγκαίρως η χώρα. Κανείς δεν εμπιστεύεται πλέον ούτε τον κ. Μητσοτάκη ούτε την κυβέρνησή του”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα