Φέρνουν στη Βουλή το 13ωρο και τις 78 ώρες εργασίας την εβδομάδα
Ξεκινά σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του Άδωνι Γεωργιάδη. Προβλέπει και τις συμβάσεις μηδενικού ωραρίου
- 14 Σεπτεμβρίου 2023 06:07
Παρά την βαριά σκιά που έχουν ρίξει πάνω από την πολιτική ζωή της χώρας οι φονικές πλημμύρες στην Θεσσαλία, δεν κάμπτεται η βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου που έχει ήδη προκαλέσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και του κόσμου της εργασίας. Το νομοθέτημα που κατατέθηκε χθες στην Βουλή και θα εισηγηθεί σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, προωθείται με τις προβλεπόμενες διαδικασίες προκειμένου να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα. Θυμίζουμε ότι μεταξύ άλλων προβλέπει την θεσμοθέτηση του εργασιακού 13ωρου ανά ημέρα με την επίκληση της δυνατότητας εργασίας σε δύο εργοδότες. Επίσης την περίφημη διάταξη για την «σύμβαση μηδενικών ωρών» που δημιουργεί ένα καθεστώς εργασιακής ομηρίας.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου του Άδωνι Γεωργιάδη εφόσον υπογραφεί μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου μια «σύμβαση μηδενικών ωρών» η μία «σύμβαση κατά παραγγελία» όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται ο εργαζόμενος αναλάμβάνει την δέσμευση να βρίσκεται σχεδόν ανά πάσα στιγμή στην διάθεση του εργοδότη. Σε αυτού του είδους τις συμβάσεις δεν θα υφίσταται προσυμφωνημένος χρόνος εργασίας, αποδοχές αλλά και ωράριο εργασίας. Αυτά τα στοιχεία αντικαθίστανται από μια γενική αναφορά στην εργοδοτική υποχρέωση να ειδοποιεί για ώρες εργασίας και ημέρες εργασίας αναφοράς. Ενώ ο εργαζόμενος πρέπει να παράσχει την εργασία του αφού ειδοποιηθεί με μήνυμα sms ή με e-mail έως και 24 ώρες πριν. Ενώ παρέχεται η δυνατότητα ο χρόνος προειδοποίησης να είναι ακόμη και μικρότερος. Ο υπουργός Εργασίας έχει υπερασπιστεί την συγκεκριμένη ρύθμιση με δηλώσεις του στην δημόσια τηλεόραση λέγοντας πως «δίνει την ευκαιρία σε επιχειρήσεις να δημιουργούν συμβάσεις μηδενικού ωραρίου αλλά με δηλωμένους εργαζόμενους που πρέπει να έχουν ενημερωθεί 24 ώρες πριν και να είναι ασφαλισμένοι ώστε να αποτρέπεται η μαύρη εργασία»
Στο ίδιο νομοθέτημα το υπουργείο Εργασίας επικαλείται την νομιμοποίηση της εργασίας σε δύο εργοδότες προκειμένου να μεταβάλλει το όριο της ημερήσιας εργασίας σε 13 ώρες. Μια πρόβλεψη που έρχεται να «κουμπώσει» με το εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2021 και είχε εισηγηθεί ο Κωστής Χατζηδάκης ως αρμόδιος υπουργός, με το οποίο καταργήθηκε το 8ωρο ώς «όριο» για την ημερήσια εργασία. Επίσης το νομοσχέδιο Γεωργιάδης περιλαμβάνει διατάξεις που οδηγούν ακόμη και στην τυπική κατάργηση της έννοιας των υπερωριών, κάτι που ήδη είχε ξεκινήσει από το 2021. Επίσης στο νομοσχέδιο προστίθενται νέες διατάξεις που δυσκολεύουν την διενέργεια απεργιακών κινητοποιήσεων αφού μεταξύ άλλων προβλέπεται ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης υπό το σκεπτικό της παρεμπόδισης ατόμων για την άσκηση εργασίας.
Αντιδράσεις
Κατά του νομοθετήματος του Άδωνι Γεωργιάδη, όταν ανακοινώθηκαν οι σχετικές προθέσεις στις αρχές του Αυγούστου τάχθηκαν εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Εκφράζοντας την αντίθεση τους στις προθέσεις του υπουργού εργασίας.
Θυμίζουμε ότι η πρώην υπουργός Εργασίας και νυν υποψήφια για τη προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου είχε τότε αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως «για τη ΝΔ το να μπορεί κάποιος να ζήσει αξιοπρεπώς χωρίς να κάνει περισσότερες από μια δουλειές αποτελεί παρωχημένη αντίληψη. Μετράμε ήδη μια τετραετία διαρκούς οπισθοδρόμησης για τα εργασιακά δικαιώματα. Από τη νομιμοποίηση των απλήρωτων υπερωριών ως την απενεργοποίηση του Σ.ΕΠ.Ε., το πλαίσιο για την προστασία των ωραρίων αποδυναμώνεται μεθοδικά. Η σχεδιαζόμενη ρύθμιση θα είναι ένα ακόμα δώρο στην παραβατικότητα, μια νέα οδός παράκαμψης των εργασιακών δικαιωμάτων.Η απάντηση στην έλλειψη προσωπικού δεν μπορεί να είναι η δουλειά μέχρι τελικής εξαντλήσεως αλλά η βελτίωση των μισθών και των συνθηκών εργασίας».
Αρνητικά προδιαθετημένο και το ΠΑΣΟΚ που είχε επισημάνει πως «μόνο το γεγονός ότι η πρώτη συζήτηση που άνοιξε ο νέος υπουργός Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, δεν επιδιώκει τη βελτίωση των όρων εργασίας των μισθωτών, αλλά την εντατικοποίηση τους, είναι σαφής οπισθοχώρηση από τον σχετικό διάλογο που εξελίσσεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων».
«Κτηνωδία» αποκαλεί το ΠΑΜΕ (πρόσκειται στο ΚΚΕ) την κατάθεση του νομοσχεδίου στην Βουλή σχολι΄ζοντας πως «ενώ ο λαός μας στη Θεσσαλία μετρά ακόμα νεκρούς και αγνοούμενους θαμμένους στη λάσπη, ενώ η περιοχή είναι μια υγειονομική βόμβα και η φτώχεια ήδη θερίζει τους κατοίκους της, ενώ στον Έβρο, στη Φθιώτιδα, στη Δυτική Αττική, στη Ρόδο είναι ακόμα ανοικτές οι μεγάλες πληγές από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση στη Βουλή το νέο αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ωρο νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες να ξεζουμίζουν τους εργαζομένους τους 13 ώρες την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα».
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις