“Φυγή προς τα εμπρός” με τον προϋπολογισμό επιχειρεί ο Μητσοτάκης
Διαβάζεται σε 3'Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο με βασικό θέμα στην ατζέντα τον προϋπολογισμό, ενώ η κυβέρνηση θέλει να αφήσει οριστικά πίσω της το θέμα με τη διαγραφή Σαμαρά.
- 25 Νοεμβρίου 2024 06:31
Το πρώτο θέμα στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου, που συνεδριάζει σήμερα στις 11 πμ υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι ο προϋπολογισμός του 2025.
Η κυβέρνηση άλλωστε θέλει να αφήσει οριστικά πίσω της το δυσάρεστο εσωκομματικά κλίμα μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά και να επιχειρήσει “φυγή προς τα εμπρός”, με κύριο όχημα τις όποιες θετικές προβλέψεις του προϋπολογισμού, αλλά και με υποσχέσεις για το 2026.
Ο κ.Μητσοτάκης στην κυριακάτικη καθιερωμένη ανάρτηση του έκανε λόγο για ένα προϋπολογισμό “με κοινωνικό πρόσημο”. Τόνισε ότι οι μόνιμες θετικές παρεμβάσεις για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις είναι αυξημένες κατά 1,1 δισ ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2024. Υπογράμμισε επίσης ότι ο προϋπολογισμός του 2025 περιλαμβάνει 12 αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων.
Υπενθυμίζεται δε ότι ο πρωθυπουργός, μιλώντας το βράδυ της περασμένης Πέμπτης σε εκδήλωση του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, “έταξε” νέες μειώσεις φόρων στη λεγόμενη “μεσαία τάξη”. Αλλά από το 2026 και το 2027 και εφόσον η Αθήνα πείσει τις Βρυξέλλες ότι η αύξηση των εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι μόνιμη και δεν έχει έκτακτο χαρακτήρα.
Μέχρι τότε, η κυβέρνηση ψάχνει “καλές ειδήσεις” στο πλαίσιο της προσπάθειας να επαναπροσεγγίσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας.
Ετσι, αρχές Δεκεμβρίου αναμένονται ανακοινώσεις για νέες παρεμβάσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Το Μαξίμου άλλωστε έχει κεντρικά, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, διαβεβαιώσει ότι τις αυξήσεις στην χονδρική αγορά ενέργειας δεν θα τις πληρώσουν οι καταναλωτές. Ενώ στις 20 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το έκτακτο επίδομα σε οικογένειες με παιδιά, συνταξιούχους και ΑΜΕΑ.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση διατρανώνει την προσήλωση της στη δημοσιονομική ισορροπία. Και εξαπολύει σε κάθε ευκαιρία βέλη κατά του ΠΑΣΟΚ για “ανέξοδες υποσχέσεις” πχ όσον αφορά στον ΦΠΑ.
Πως “διάβασε” το Μαξίμου την παρέμβαση Καραμανλή για Σαμαρά
Δια της κόντρας με τον “προαιώνιο αντίπαλο” της ΝΔ, το Μαξίμου ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να συσπειρώσει παραδοσιακούς γαλάζιους ψηφοφόρους, αλλά και να κρατήσει κεντρογενείς καταγγέλλοντας το ΠΑΣΟΚ ως “πράσινο ΣΥΡΙΖΑ”.
Ενώ με τις υποσχέσεις για νεες μειώσεις φόρων επιχειρεί να ξεπεράσει τις όποιες συνέπειες της διαγραφής Σαμαρά. Σημειωτέον ότι στο κυβερνητικό επιτελείο ανέγνωσαν θετικά την παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή για το θέμα την Παρασκευή. Αν και ο πρώην πρωθυπουργός δεν επιδοκίμασε τη διαγραφή Σαμαρά, αφού δεν κινήθηκε στην γραμμή του Μαξίμου πως ήταν μονόδρομος. Αλλά εξέφρασε την άποψη ότι η ενότητα δεν επιτυγχάνεται με πειθαρχικά μέτρα.
Ο κ. Μαρινάκης πάντως, σε συνέντευξη του στο Mega, έκανε λόγο για μία ήπια και ενωτική ομιλία Καραμανλή. Απάντησε όμως ταυτόχρονα ότι: “Υπάρχει κριτική, υπάρχει σφοδρή κριτική που, όπως πολύ σωστά είπε ο πρώην πρωθυπουργός, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα και υπάρχουν και οι προσβολές και οι ύβρεις.”
Και υποστήριξε ότι: “Το να λες κάποιον μειοδότη ή το να λες ότι χαριεντίζεται ο Έλληνας πρωθυπουργός ή ο Πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας, αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με κριτική, ούτε με σφοδρή κριτική. Και δυστυχώς εκεί είναι αναπόφευκτα τα πειθαρχικά μέτρα, γιατί διαφορετικά υπάρχει ζήτημα με την ενότητα”.