Φίλης: Ακατανόητες ρυθμίσεις για την έρευνα – Ποια συμφέροντα υπηρετούν
Σε επίσημη δήλωσή του ο Νίκος Φίλης χαρακτηρίζει απόλυτα μόνοδρομη κινητικότητα τις διατάξεις του Υπουργείου Παιδείας για την έρευνα.
- 15 Φεβρουαρίου 2023 13:44
Για ακατανόητες ρυθμίσεις οι οποίες δεν αποκλείεται να κρύβουν εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων μιλά ο Νίκος Φίλης για τις διατάξεις που φέρνει το Υπουργείο Παιδείας για την έρευνα.
Αναλυτικά
Πλησιάζουν εκλογές και είναι προφανές ότι η κυβέρνηση άγεται και φέρεται από διάφορα συμφέροντα, ανάλογα με το πόση πρόσβαση έχουν στα Υπουργεία. Τωρινό «άριστο» παράδειγμα αποτελεί το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του ΥΠΑΙΘ για τη Σχολική Βία. Εκεί, μεταξύ άλλων διατάξεων, υπάρχουν ρυθμίσεις για την Έρευνα που είναι ακατανόητες, αν δεν σκεφτεί κάποιος ότι κάποια συμφέροντα, πολύ μακρά από το κοινό καλό, εξυπηρετεί.
Συγκεκριμένα «κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, ερευνητές των Ερευνητικών Κέντρων και Ινστιτούτων του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (Α΄ 258) και μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) μετατάσσονται στα Κέντρα Έρευνας που συνιστώνται με τα άρθρα 17 έως 19 του παρόντος και στα λοιπά Κέντρα Έρευνας της Ακαδημίας Αθηνών, με κοινή απόφαση των αρμοδίων οργάνων των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ανάπτυξης και Επενδύσεων (…) μετά από αίτησή τους, που υποβάλλεται στην Ακαδημία Αθηνών και εγκρίνεται από τη Σύγκλητό της».
Έχουμε λοιπόν την εισαγωγή μιας «κινητικότητας» απόλυτα μονόδρομης, από όλη την Επικράτεια, αποκλειστικά προς την Ακαδημία Αθηνών ερευνητών και πανεπιστημιακών. Χωρίς να ρωτηθεί η γνώμη των κατά τόπους Ερευνητικών Κέντρων και Πανεπιστημίων, αναιρώντας πλήρως οποιαδήποτε έννοια αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων. Αρκεί να το θέλει «η νύφη κι ο γαμπρός», ο Ερευνητής ή το μέλος ΔΕΠ και η Ακαδημία.
Οποιουσδήποτε σχεδιασμούς έχει κάνει π.χ. ένα περιφερειακό Πανεπιστήμιο για να στελεχωθεί με μέλη ΔΕΠ, που τόσο φειδωλά δίνονται, έτσι και αλλιώς, «πάνε στον βρόντο». Με αυτό τον τρόπο σκοπεύει να ενισχύσει τα περιφερειακά ιδρύματα η κυβέρνηση, δια της αφαιμάξεως; Αλλά και διάφορα ερευνητικά κέντρα, που και εκεί οι προσλήψεις είναι έως και ανύπαρκτες, θα υποστούν αυτή την αφαίμαξη, χωρίς να ρωτηθούν.
Αλλά οι προτεινόμενες διατάξεις δεν έχουν μόνο αυτά. Προβλέπουν και την ίδρυση Κέντρου Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας, Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία και Κέντρου Έρευνας Φυσικών Καταστροφών και Διαχείρισης Κρίσεων (Κ.Ε.Φ.Κ.). Ιδίως το τελευταίο έχει αντικείμενα που συμπίπτουν με ήδη υπάρχοντα Ινστιτούτα, όπως του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ. Θα δημιουργηθούν λοιπόν, «δι αφαιμάξεως», παράλληλες και ανταγωνιστικές δομές, που θα μάχονται για τους ελάχιστους πόρους που η κυβέρνηση δίνει για την έρευνα (παρά τις μεγαλεπήβολες ανακοινώσεις για μελλοντικά κονδύλια)
Έχουμε λοιπόν πράξεις που θυμίζουν έντονα τις «περιφράξεις» με τις οποίες ο καπιταλισμός οικειοποιήθηκε τους κοινούς πόρους της προαστικής περιόδου. Είναι προφανές ότι για χάρη κάποιων ισχυρών «φίλων» στην Ακαδημία Αθηνών, παραβλέπεται η ζημιά που θα γίνει με την αφαίμαξη των Ερευνητικών Κέντρων και των Πανεπιστημίων, για χάρη του «φέουδου» της Ακαδημίας, διασπώντας κάθε έννοια οργάνωσης και ενιαιοποίησης των ερευνητικών δραστηριοτήτων της χώρας.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις