Φίλης: Να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αριστερή κανονικότητα για να μην έχει κακό τέλος
"Η πολιτική συμμαχιών είναι αναγκαία στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και ενός ανανεωμένου πολιτικού σχεδίου, χωρίς να επιδιώκουμε εμείς να γίνουμε κάτι άλλο για να είμαστε αποδεκτοί από άλλες δυνάμεις" γράφει ο Νίκος Φίλης
- 01 Σεπτεμβρίου 2018 13:42
Άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών δημοσιεύει ο Νίκος Φίλης.
Στο κείμενό του, ασκεί κριτική για τις επιλογές του πρόσφατου ανασχηματισμού. Χαρακτηριστικά σημειώνει: “Τέτοια πειράματα, με την εξάλειψη της αριστερής ταυτότητας, τη μετατόπιση στο Κέντρο και την επικράτηση αρχηγοκεντρικών μοντέλων, όπου επιχειρήθηκαν (πχ στην Ιταλία) είχαν κακό τέλος”. “Η λειτουργία του κόμματος πρέπει να αποτυπωθεί στο τρίπτυχο Δημοκρατία – Συλλογικότητα – Αξιοκρατία. Πάσχουμε και από τα τρία”, γράφει σε άλλο σημείο, ζητώντας να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στην “αριστερή κανονικότητα”.
Αναλυτικά το άρθρο του Νίκου Φίλη στην Εφημερίδα των Συντακτών:
«Η χώρα βγαίνει από το τρίτο μνημονιακό πρόγραμμα, δεν βγαίνει όμως ακόμη από την κρίση. Δημιουργούνται νέες δυνατότητες που συνυπάρχουν με τις μνημονιακές δεσμεύσεις από τις οποίες πρέπει σταδιακά και με ρήξεις να απομακρυνθούμε. Σε αυτή την πορεία θα υπάρξουν βαθιές πολιτικές ανακατατάξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Προϋπόθεση για την πορεία ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι προγραμματικές επανατοποθετήσεις και η επιβεβαίωση της αριστερής φυσιογνωμίας του. Τώρα που ο μνημονιακός έλεγχος χαλαρώνει, μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα δικό μας πρόγραμμα εθνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα μας επιτρέψει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των μεσαίων και λαϊκών τάξεων και κυρίως της νεολαίας. Με την ανανέωση του αριστερού ριζοσπαστισμού μας, να αποτελέσουμε δημοκρατικό ανάχωμα στη δεξιά παλινόρθωση αλλά και στην απογοήτευση και την απομάκρυνση των πολιτών και κυρίως των νέων ανθρώπων από την πολιτική. Η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να γίνει από τα πάνω, ούτε να μετατραπεί σε άλλοθι ειλημμένων κυβερνητικών αποφάσεων. Ο κυβερνητισμός απονευρώνει ιδεολογικοπολιτικά το κόμμα, το αποσυνθέτει σε δίκτυα εξυπηρετήσεων, ενώ ταυτόχρονα αδυνατίζει και την κυβερνητική προσπάθεια που χρειάζεται λαϊκή στήριξη και όχι ανάθεση. Πρέπει τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα. Να συζητούν και να αποφασίζουν για τη δυνατότητα εναλλακτικών δημόσιων πολιτικών. Γι’ αυτό χρειάζεται να γίνει Προγραμματικό Συνέδριο ανοιχτό στην κοινωνία και σε κάθε ζωντανή έκφρασή της.
Η πολιτική συμμαχιών είναι αναγκαία στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και ενός ανανεωμένου πολιτικού σχεδίου, χωρίς να επιδιώκουμε εμείς να γίνουμε κάτι άλλο για να είμαστε αποδεκτοί από άλλες δυνάμεις. Τέτοια πειράματα, με την εξάλειψη της αριστερής ταυτότητας, τη μετατόπιση στο Κέντρο και την επικράτηση αρχηγοκεντρικών μοντέλων, όπου επιχειρήθηκαν (πχ στην Ιταλία) είχαν κακό τέλος. Να αντισταθούμε, ταυτόχρονα, στην πίεση να οικειοποιηθεί ένα αριστερό κόμμα νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εκβιαστικά μας επιβλήθηκαν και να αποφύγουμε,βεβαίως, τη μανιχαϊστική και σεχταριστική αντίληψη για την πολιτική «εμείς εναντίον όλων».
Η λειτουργία του κόμματος πρέπει να αποτυπωθεί στο τρίπτυχο Δημοκρατία – Συλλογικότητα – Αξιοκρατία. Πάσχουμε και από τα τρία. Με ένα νέο πολιτικό σχέδιο που θα αφορά το Πρόγραμμα, τις συμμαχίες και τη δημοκρατική λειτουργία, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντιστοιχία με τη χώρα, μπορεί να επιστρέψει, ισχυρός και συντεταγμένος, στην «αριστερή κανονικότητα» και να διεκδικήσει τη νίκη στις εκλογές».