Φίλης: Το Μνημόνιο δεν είναι ένας νόμος. Για να ξηλωθεί, πρέπει να αρθεί το χρέος

Φίλης: Το Μνημόνιο δεν είναι ένας νόμος. Για να ξηλωθεί, πρέπει να αρθεί το χρέος
Συνέχιση της συζήτησης και ψήφιση του σχεδίου νόμου "Επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια εκπαίδευση", στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη 12 Μαΐου 2015// Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ.(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Τι δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, για την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές και τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες

Την πεποίθηση ότι όποια συμφωνία συνομολογηθεί από την κυβέρνηση θα ανταποκρίνεται στον πυρήνα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και θα υποστηριχθεί από τους βουλευτές του κόμματος, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του στο ThePressProject.

«Το Μνημόνιο δεν είναι μια λέξη, ένα άρθρο, ένας νόμος. Είναι ένα καθεστώς. Ένα καθεστώς που οικοδομήθηκε στη χώρα μας με όχημα το χρέος, με τον εκβιασμό της χρηματοδότησης και του χρέους. Αν αυτό δεν αρθεί τμηματικά και σταδιακά, δεν μπορεί να ξηλωθεί το Μνημόνιο, να βγούμε από τη λιτότητα και να περάσουμε στην ανάπτυξη», είπε ο Νίκος Φίλης.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συμφωνίας με τους δανειστές είπε ότι όποια συμφωνία συνομολογηθεί από την Κυβέρνηση, θα ανταποκρίνεται στον πυρήνα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και θα υποστηριχθεί από τους βουλευτές του κόμματος. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δημοκρατικό και συλλογικό κόμμα, όχι αρχηγικό, παρότι αναμφίβολα η πολιτική παρουσία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα προσθέτει πολιτική αξία στο κόμμα», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες, είπε ότι «το κείμενο των 47 σελίδων δεν είναι μνημόνιο για δυο λόγους. Πρώτον διότι καταργεί δεσμεύσεις του μνημονίου που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση. Δηλαδή δεν προχωρούμε στην μείωση των συντάξεων. Δεύτερον και σημαντικότερο, διότι προωθούμε την ραγδαία πτώση των πρωτογενών πλεονασμάτων».

«Τι σημαίνει πρωτογενές πλεόνασμα; Σημαίνει την υποχρέωση που είχε αναλάβει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου να παράγει 3,5-4,5 % το χρόνο χρήματα επί του ΑΕΠ, τα οποία θα πήγαιναν κατευθείαν στους δανειστές. Συνεπώς, τα πρωτογενή πλεονάσματα αν πέσουν όπως φαίνεται, δηλαδή αν πέσουν στο 1% και 2%, εξοικονομούμε μέσα στην τετραετία περίπου 14,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι ένα φοβερό μέγεθος, που αν το δείτε τι σημαίνει , σημαίνει ότι γλυτώνουμε από μια επιδείνωση της δυστυχίας των ανθρώπων», είπε ο κ. Φίλης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα