Φώφη επικαλείται Κύρκο για τη δημιουργία της μεγάλης κεντροαριστεράς

Φώφη επικαλείται Κύρκο για τη δημιουργία της μεγάλης κεντροαριστεράς
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΑΛΙΚΗΣ ΧΑΤΖΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΥΡΚΟ--ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ--EUROKINISSI Eurokinissi

Στην παρουσίαση βιβλίου για τον ηγέτη της αριστεράς, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για την αναγκαιότητα συμμαχίας των προοδευτικών δυνάμεων

Τον ηγέτη της αριστεράς Λεωνίδα Κύρκο επικαλέστηκε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά για να επαναφέρει την πρόταση της για τη δημιουργία μίας μεγάλης κεντροαριστεράς με τη συμμαχία όλων των προοδευτικών δυνάμεων και διακριτό στίγμα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας.

Η κ.Γεννηματά μίλησε στην παρουσίαση του βιβλίου της Αλίκης Χατζή “Λεωνίδας Κύρκος, η τελευταία μάχη”.

Καταρχήν υποστήριξε ότι ο Λεωνίδας Κύρκος “δεν αποτελεί αποκλειστική κληρονομιά της κομματικά οργανωμένης Ανανεωτικής Αριστεράς. Ανήκει στην πολιτική και πνευματική κληρονομιά όλων των δημοκρατών, αριστερών, σοσιαλιστών, σοσιαλδημοκρατών, όλων των προοδευτικών πολιτών της χώρας”, καθώς όπως σημείωσε μεταξύ άλλων έβλεπε πριν απ’ όλους ως μονόδρομο την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Επικαλέστηκε επίσης το βιβλίο, σύμφωνα με το οποίο ο Λεωνίδας Κύρκος έλεγε ότι «Όπως έχουν τα πράγματα η δύναμη που μπορεί να σπάσει την ακινησία, να καταπολεμήσει την αδιαφορία και να δώσει καινούργια έμπνευση και πίστη σ’ ένα μεγάλο σχέδιο για την ελληνική αναγέννηση είναι η Κεντροαριστερά” και ότι “Η συνάντηση κυρίως του ΠΑΣΟΚ και των ευρωπαϊκών, δημοκρατικών, σύγχρονων αριστερών δυνάμεων, πάνω στην βάση ενός προγράμματος επεξεργασμένου, σε ανοιχτή διαβούλευση με την κοινωνία, ανοιχτή σε όλους τους πολίτες που θα ήθελαν να μετάσχουν», σημειώνοντας ότι: “Ο Λεωνίδας Κύρκος αγωνίστηκε ως το τέλος του, υπέρ του στόχου αυτού.”

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΑΛΙΚΗΣ ΧΑΤΖΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΥΡΚΟ--ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ--EUROKINISSI Eurokinissi

 

Η κ.Γεννηματά αναφέρθηκε και στην παραδοχή του Λεωνίδα Κύρκου πως ήταν λάθος ότι δεν αντιτάχθηκε στην παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο και δεν έκρυψε πως όταν έφθασε στο σημείο που ο Λεωνίδας Κύρκος, ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο περιμένοντας να εγχειρισθεί, δήλωσε την απόφαση του να προσπαθήσει να ολοκληρώσει κάποιο σχέδιο του πατέρα της Γιώργου Γεννηματά και του Γρηγόρη Γιάνναρου, συγκινήθηκε. Θυμήθηκε επίσης τις παθιασμένες προσπάθειες του Γιώργου Γεννηματά, λίγο πριν το δικό του τέλος, προς την ίδια κατεύθυνση με αυτές του Λεωνίδα Κύρκου.

Ανέφερε μάλιστα ότι σε ένα από τα κείμενα του , προέβλεπε: «Η Αριστερά μπορεί και πρέπει να βρει τη σύγκλιση ιδιαίτερα στη χώρα μας, ανεξαρτήτως βραχυπρόθεσμων πολιτικών επιδιώξεων, αλλά και στην Ευρώπη.

Στρώματα κάθε μορφής θ’ αντιπαλέψουν αυτούς που θα επιχειρήσουν να φορτώσουν σ’ αυτά το κόστος των προσαρμογών ή ενός σκληρού αναχρονιστικού «εκσυγχρονισμού».

Αν δεν βρουν στον δρόμο του αγώνα τους την έμπνευση και την στήριξη της Αριστεράς, ορισμένα απ’ αυτά ή θα αναζητήσουν προστασία με τους γνωστούς κινδύνους που κατέστρεψαν την Ευρώπη στην δεκαετία του ’30 ή θα δημιουργήσουν νέες πολιτικές δυνάμεις».

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΑΛΙΚΗΣ ΧΑΤΖΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΥΡΚΟ--ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ--EUROKINISSI Eurokinissi

Η κ. Γεννηματά αναρωτήθηκε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν απέδιδαν καρπούς οι προσπάθειες του Λεωνίδα Κύρκου και πολλών άλλων για τη δημιουργία της μεγάλης προοδευτικής παράταξης και τόνισε ότι τότε οι συνθήκες δεν επέτρεπαν να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο εγχείρημα, αλλά σήμερα οι συνθήκες το επιβάλλουν, καθώς όπως υποστήριξε: “Το δήθεν νέο, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεθώριασε μέσα στο λαϊκισμό, την ανικανότητα και τα ψέματα” .

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνέχισε λέγοντας ότι η κεντροαριστερά δεν μπορεί άλλο να ομφαλοσκοπεί εγκλωβισμένη ανάμεσα σε στείρες αντιπαραθέσεις, εγωισμούς, ελιτίστικες αντιλήψεις , προσωπικές στρατηγικές και ενοχικά σύνδρομα, αλλά και πως η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί δικαιολογία για τη δεξιά παλινόρθωση. Και κατέληξε τονίζοντας ότι πιστεύει στην αναγκαιότητα μίας μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας που θα ενώσει τις προοδευτικές δυνάμεις του Έθνους και πως: “Δεν πρέπει να φοβηθούμε είναι η ώρα να τολμήσουμε, να πάμε μαζί. Με όσες υπερβάσεις σε συλλογικό αλλά και προσωπικό επίπεδο είναι αναγκαίες για αυτό.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα