Φορτίζονται τα βουλευτικά κινητά, “αποφορτίζεται” η Κ.Ο της Ν.Δ
Ο νέος τρόπος ψηφοφορίας στην Βουλή, δίνει περιθώριο μερικών εβδομάδων στην Νέα Δημοκρατία να "ρυθμίσει" τις διαφωνίες βουλευτών της, για τις 3 συμφωνίες με την Βόρεια Μακεδονία. Επίκειται αίτημα ονομαστικής από τον ΣΥΡΙΖΑ
- 18 Σεπτεμβρίου 2020 06:27
Εφεξής οι βουλευτές θα πρέπει να ελέγχουν αν είναι φορτισμένα τα κινητά τους, μετά την απόφαση οι ονομαστικές ψηφοφορίες στην Βουλή να γίνονται εξ αποστάσεως. Όμως οι 15 τουλάχιστον ημέρες που θα χρειαστεί το νέο σύστημα να λειτουργήσει, «αποφορτίζουν» προσωρινά το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Τον προβληματισμό δηλαδή για το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαρροές σε περίπτωση ονομαστικής ψηφοφορίας για τις 3 συμβάσεις με την Βόρεια Μακεδονία, που είναι εφαρμοστικές της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Οι συμβάσεις
Οι τρείς συμβάσεις έχουν ήδη κατατεθεί στην Βουλή και αφορούν την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την φύλαξη του FIR των γειτόνων από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών. Τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει με την κύρωση τους από την Βουλή η Νέα Δημοκρατία, σχετίζονται με την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να αιτηθεί ονομαστική ψηφοφορία.
Ένα ενδεχόμενο που προβληματίζει την κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, μια και σημαντικός αριθμός βουλευτών, έχει ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Κορυφαίος διαφωνών δεν είναι άλλος από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, που έχει συνεπείς θέσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα από την δεκαετία του 1990. Αντίστοιχα προβλήματα όμως αντιμετωπίζουν και αρκετοί βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας που το καλοκαίρι του 2019 εξελέγησαν χάρη στην «μακεδονική» ρητορική τους και την εναντίωση τους στην Συμφωνία των Πρεσπών που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής
Η χθεσινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, που αποφάσισε την αλλαγή του τρόπου διενέργειας των ονομαστικών ψηφοφοριών για λόγους που σχετίζονται με την πανδημία, λειτουργεί ως «από μηχανής θεος» για την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. Δίνοντας μια σημαντική χρονική ανάσα.
Αυτό γιατί το σύστημα που θα επιτρέπει στους βουλευτές να ψηφίζουν με κινητά τηλέφωνα ή tablets θα χρειαστεί τουλάχιστον 15 ημέρες προκειμένου για να λειτουργήσει. Έως τότε στην Βουλή θα αποφεύγονται οι ονομαστικές ψηφοφορίες. Μάλιστα αυτή η εξέλιξη συνδυάζεται και με το γεγονός ότι στην συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων αποφασίστηκε να μην τεθούν σε διαδικασία επεξεργασίας της Βουλής οι 3 επίμαχες συμφωνίες την ερχόμενη εβδομάδα. Με δεδομένο ότι τέτοιου είδους νομοθετήματα πρέπει πρώτα να συζητηθούν στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής και στην συνέχεια να ψηφιστούν στην Ολομέλεια, αυτό σημαίνει πρακτικά πως η καθυτέρηση θα κρατήσει το λιγότερο 20 ημέρες, ίσως και περισσότερο.
Έτσι λοιπόν η Νέα Δημοκρατία έχει 3, μπορεί και 4 εβδομάδες ώστε να «ρυθμίσει» την κατάσταση στο εσωτερικό της, με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθεί μια διαρροή βουλευτών σε πιθανή ονομαστική ψηφοφορία. Πάντως πρόκειται για μία «δύσκολη εξίσωση» που όπως φαίνεται θα απαιτήσει συμβιβασμούς ανάμεσα στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος και στην λεγόμενη «σαμαρική» πτέρυγα. Ίσως ακόμη και με μεμονωμένους βουλευτές.
Προβληματίζει και ο ελληνοτουρκικός διάλογος
Όλα αυτά σε μία περίοδο που το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας δεν είναι το μόνο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής που προβληματίζει στο εσωτερικό της Ν.Δ. Ο ελληνοτουρκικός διάλογος που προεξοφλεί ο διεθνής παράγοντας και αποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση είναι επίσης ένα ακανθώδες ζήτημα.
Θυμίζουμε ότι εδώ και καιρό ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει διαφωνήσει με αυτή την προοπτική. Όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του, τον Ιούνιο, στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»: «Έχουμε έναν επιθετικό γείτονα που θέτει συνεχώς νέα ζητήματα και προχωρά σε έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων». Αναφερόμενος μάλιστα στις ενέργειες της Τουρκίας τις είχε χαρακτηρίσει «πειρατικές» σημειώνοντας πως «διάλογο με πειρατές δεν κάνει κανείς! Όποιος γνωρίζει σοβαρά τον διάλογο θυμάται το εξής: ότι πριν κάτσεις στο τραπέζι ο απέναντι πρέπει να σε υπολογίζει και να σε σέβεται. Αλλιώς δεν γίνεται διάλογος. Γι’ αυτό με πειρατές δεν διαπραγματεύεται κανείς». Είχε επίσης σχολιάσει πως «κάποιοι θεωρούν … εθνικιστές όσους θέλουν να υπερασπιστούν την ελληνική κυριαρχία! Και την ίδια στιγμή οι ίδιοι φλέγονται από επιθυμία να εμπλακούν σε «διάλογο» με τους πραγματικούς εθνικιστές- στην Τουρκία. Που επιδιώκουν να καταλύσουν την ελληνική κυριαρχία».