Φωτιά στην Αττική: Ο Κικίλιας τα βρήκε όλα “καλώς καμωμένα”

Διαβάζεται σε 2'
Φωτιά στην Αττική: Ο Κικίλιας τα βρήκε όλα “καλώς καμωμένα”

Κανένα λάθος δεν βρήκε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας κατά την τελευταία του ενημέρωση για τη φωτιά στην Αττική. “Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο”.

Με μία γυναίκα νεκρή, χιλιάδες καμένα στρέμματα στον αστικό ιστό και ανυπολόγιστη καταστροφή μετά από τη φωτιά των 40 και πλέον ωρών στη βορειοανατολική Αττική, ο Βασίλης Κικίλιας δεν βρήκε κανένα λάθος, ούτε και χώρο για αυτοκριτική κατά την τελευταία του ενημέρωση για τα μέτωπα.

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε πως δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο στην Αττική, παρά μόνο διάσπαρτες εστίες, ενώ τόνισε πως “δεν ήταν απλά μία πυρκαγιά που ξέφυγε”.

Αναλυτικά δήλωσε:

“40 ώρες από τη στιγμή που ξέσπασε η εξαιρετικά επικίνδυνη πυρκαγιά στον Βαρνάβα, μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο αλλά διάσπαρτες εστίες. Σε αυτές τις 40 ώρες, δώσανε υπεράνθρωπες προσπάθειες 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα, 35 εναέρια μέσα (17 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα), εθελοντές, αστυνομία, στρατός, δασάρχες και δασικοί εργάτες, Δήμοι και με τη βοήθεια του 112 εκκένωσαν και διέσωσαν 45 περιοχές. Στην πρώτη εστία το απόγευμα της Κυριακής, ο χρόνος απόκρισης ήταν στα 5 λεπτά από αέρος και στα 7 λεπτά από οχήματα της πυροσβεστικής. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Παρά την ταχύτατη επιχειρησιακή απόκριση, το νέο δόγμα όλο το καλοκαίρι εφαρμόστηκε σε εκατοντάδες πυρκαγιές που αντιμετωπίστηκαν όταν επικρατούσαν ακραίες συνθήκες, όπου το πρόβλημα γίνεται ανυπέρβλητο. Είχαμε επίπεδο επικινδυνότητας 5, με ανέμους 7 και 8 μποφόρ, παρατεταμένη ξηρασία, σε περιοχή δύσβατη, με τα χαρακτηριστικά αυτά, βουνό, δάσος, με διάσπαρτα σπίτια. Δεν μιλάμε δηλαδή για μία απλή φωτιά που δυστυχώς ξέφυγε. Μιλάμε για το δυσκολότερο και πιο επικίνδυνο για όλους τους πυροσβέστες, επιχειρησιακούς και κατοίκους σκηνικό. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε.

Οι άνθρωποι, οι πολίτες, όλες αυτές τις ώρες που έζησαν τις πραγματικές συνθήκες τη γνωρίζουν την κατάσταση. Μέσα στη δοκιμασία που πέρασαν, τον φόβο, τον θυμό, τη λύπη, γιατί χάθηκε δυστυχώς και μία εργαζόμενη, γνωρίζουν ότι οι πυροσβέστες, οι εθελοντές, η αστυνομία, ο στρατός, ήταν εκεί και πάλεψαν υπεράνθρωπα για να μη συμβούν τα χειρότερα. Οι ίδιοι πυροσβέστες είναι που επιχειρούν όλο το καλοκαίρι και σβήνουν τη μία φωτιά πίσω από την άλλη”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα