Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό από την άδεια Κουφοντίνα
Μύδροι από τη ΝΔ στην κυβέρνηση και πόλεμος στη Βουλή. Για «τεχνητή ένταση» και απόπειρα αποπροσανατολισμού από τα Paradise Papers, μιλά το Μάξιμου. Έντονες αντιδράσεις από ΗΠΑ - Βρετανία
- 10 Νοεμβρίου 2017 07:17
Δεν χρειάστηκαν παρά λίγο μόνο βήματα προσωρινής ελευθερίας του διαβόητου «Λουκά» της 17 Νοέμβρη έξω από την πόρτα των φυλακών του Κορυδαλλού για να ξεσπάσει φωτιά στο – ήδη τεταμένο από τα Paradise Papers- πολιτικό σκηνικό.
Το ηγετικό και επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ μετέβη χθες σχεδόν σύσσωμο στη Βουλή και προετοίμασε την γαλάζια επίθεση προς την κυβέρνηση για τη χορήγηση άδειας στον ηγέτη του εκτελεστικού βραχίονα της 17 Νοέμβρη, Δημήτρη Κουφοντίνα.
Την αρχή έκανε, μάλιστα, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος δήλωσε «σοκαρισμένος» για την 48ωρη άδεια στο «μεγαλύτερο τρομοκράτη της χώρας», τον «αμετανόητο δολοφόνο» και «πιστόλι της 17ης Νοέμβρη» που έχει καταδικαστεί σε 11 φορές ισόβια. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση για την άδεια στον Κουφοντίνα και κήρυξε το δόγμα της «μηδενικής ανοχής» στους τρομοκράτες και σε όσους εγκωμιάζουν τρομοκρατικές πράξεις.
Τη σκυτάλη πήρε η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία επιτέθηκε σφοδρότατα στον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή την ίδια ώρα που μέλη της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας αποδοκίμαζαν έντονα την κυβέρνηση και ο Μάκης Βορίδης φώναζε από τα βουλευτικά έδρανα στον Σταύρο Κοντονή ότι «υπερασπίζεται τον τρομοκράτη».
Στην αντίπερα όχθη ο κ. Κοντονής τόνιζε από το βήμα της Βουλής ότι δεν μπορεί να εγκαλείται η κυβέρνηση για μια απόφαση του Συμβουλίου των Φυλακών και ξεκαθάριζε ότι σε ένα κράτος δικαίου ο νόμος δεν μπορεί να μην εφαρμόζεται για όλους. Ταυτόχρονα, καταδίκασε τις «ειδεχθείς πράξεις» του Κουφοντίνα και εξήγησε ότι η χορήγηση άδειας δεν αποτελεί επ΄ουδενί επιδοκιμασία της δράσης του.
Μαξίμου: Επιχείρηση αλλαγής ατζέντας από τις offshore των Paradise Papers
Πολύ πιο υψηλούς τόνους μεταχειρίστηκε, όμως, η κυβέρνηση έξω από τη Βουλή με συνεργάτες του πρωθυπουργού να καταλογίζουν στην ΝΔ ότι επιδίδεται σε «κρεσέντο διασποράς ψευδών ειδήσεων, φαιάς προπαγάνδας και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας». Μάλιστα, το Μαξίμου κατηγόρησε το γαλάζιο στρατόπεδο ότι με την «τακτική της δήθεν ιερής αγανάκτησης αποσκοπεί στη δημιουργία τεχνητής έντασης» αλλά και στην «συγκάλυψη του σκανδάλου μεγατόνων για την offshore της κυρίας Μητσοτάκη (Paradise Papers). Διεμήνυσε, όμως, και στον κ. Μητσοτάκη ότι «μάταια αναζητεί την πολιτική του σωτηρία για την offshore στον Κορυδαλλό».
Προσωπική επίθεση στον Ν. Βούτση
Χαρακτηριστική των διαστάσεων του πολέμου που προκάλεσε η άδεια Κουφοντίνα ήταν και η επιλογή της ΝΔ να κάνει προσωπική αναφορά στον γιό του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, που πήγε στον Κορυδαλλό για να συμπαρασταθεί στον Κουφοντίνα μαζί με ομάδα αλληλέγγυων. «Το υστερόγραφο της ΝΔ εάν δεν ήταν ανάξιο σχολιασμού, θα ήταν απλώς θλιβερό» απάντησε σε αυστηρό τόνο το Μαξίμου αναφερόμενο στο γιο του κ. Βούτση. Την ίδια ώρα κύκλοι του Προεδρείου της Βουλής δήλωναν «ουδέν σχόλιο».
Κ. Μπακογιάννης: ‘Αντί να κλείνουμε τραύματα, τα ανοίγουμε’
Επικριτικός αλλά λιγότερο οξύς στα σχόλιά του για την άδεια Κουφοντίνα ήταν ο Κώστας Μπακογιάννης. Ο γιος του δολοφονηθέντα από τη 17Ν Παύλου Μπακογιάννη καταλόγισε στο κράτος ότι επιβραβεύει τον «κατά συρροή δολοφόνο» και στην κυβέρνηση ότι «στην καλύτερη αδιαφορεί ή ανέχεται και στη χειρότερη παρέχει τις ευλογίες της». «Έτσι αντί να κλείνουμε τραύματα, τα ανοίγουμε. Αντί να επουλώνουμε τις πληγές, τις βαθαίνουμε. Σκοτάδι» σχολίασε σε ιδιαίτερα προσωπικό τόνο ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος.
Καμμένος: Διαφωνώ πολιτικά με την απόφαση
Την «απόλυτη διαφωνία» του με την άδεια στον Κουφοντίνα εξέφρασε και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, ο οποίος όμως υπογράμμισε ότι αυτή δόθηκε από τη Δικαιοσύνη και όχι από την κυβέρνηση. Θύμισε, μάλιστα, ότι και επί κυβέρνησης Σαμαρά είχε δοθεί άδεια στον Χριστόδουλο Ξηρό της 17 Ν.
Καταδικάζουν ΗΠΑ και Βρετανία
Αίσθηση προκάλεσαν, όμως, και οι εντονότατες αντιδράσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, πολίτες των οποίων δολοφονήθηκαν από την οργάνωση 17 Ν. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στηλίτευσε τη χορήγηση άδειας και υπενθύμισε ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός δεν είχε επιστρέψει στη φυλακή.
Νωρίτερα ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ εξέφρασε την ανάγκη να ενώσει «τη φωνή μου με εκείνους από το πολιτικό φάσμα της Ελλάδας που νιώθουν απογοητευμένοι με την απόφαση του συμβουλίου για τον τρομοκράτη, δολοφόνο και ηγέτη της 17Ν». Η δε πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, Κέιτ Σμιθ, δήλωσε ότι η χώρα της είναι «βαθύτατα απογοητευμένη από την απόφαση να δοθεί άδεια από τη φυλακή σε έναν τρομοκράτη δολοφόνο».
Ο «Λουκάς» της 17 Νοέμβρη θα παραμείνει εκτός φυλακής για δύο ημέρες, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια. Μάλιστα αξιοποίησε την πρώτη ημέρα της άδειάς του τρώγοντας σε ταβέρνα στον Βαρνάβα μαζί με τη σύζυγό του Αγγελική Σωτηροπούλου και το γιό του Έκτορα. Είναι, όμως, υποχρεωμένος να εμφανίζεται δύο φορές την ημέρα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Η δικηγόρος του Ιωάννα Κούρτοβικ χαρακτήρισε, πάντως, δίκαιη την κρίση του Συμβουλίου Φυλακών και υπογράμμισε ότι ο κρατούμενος έχει δικαίωμα στην άδεια.
Τουρκία: Μεγάλη απογοήτευση η άδεια στον Κουφοντίνα
Τη χορήγηση διήμερης άδειας στον Κουφοντίνα στηλίτευσε και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. «Μάθαμε με μεγάλη απογοήτευση ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο δεύτερος τη τάξει της τρομοκρατικής οργάνωση 17 Νοέμβρη, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δολοφονία του Τσετίν Γκιοργκιού, ακολούθου Τύπου της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα το 1991, για την απόπειρα δολοφονίας του Ντενίζ Μπουλούκμπασι, συμβούλου στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα το 1991 και για συμμετοχή στη δολοφονία του Χαλούκ Σιπαχίογλου, συμβούλου στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα το 1994, βγήκε από τη φυλακή σήμερα για περίοδο δύο ημερών» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας και διερωτήθηκε πως «ένας τρομοκράτης, έχει την ευκαιρία να κάνει χρήση ενός τέτοιου κανονισμού». Σημείωσε, μάλιστα, ότι η απόφαση αυτή αποτελεί «τεράστια έλλειψη σεβασμού» προς τη μνήμη των Τούρκων διπλωματών.