Φωτιές: Έκθεση ιδεών, κλιματική κρίση και απουσία ευθυνών από τον Κικίλια

Φωτιές: Έκθεση ιδεών, κλιματική κρίση και απουσία ευθυνών από τον Κικίλια
Βασίλης Κικίλιας Dimitris Kapantais / SOOC

Χωρίς να υπάρξει ουσιαστικός απολογισμός για όσα οδήγησαν στις φονικές πυρκαγιές που πλήττουν εδώ και μέρες τη χώρα ολοκληρώθηκε η Συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Γενικολογίες και απουσία απολογισμού για το τι πραγματικά συνέβη με τις καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν για περίπου δύο εβδομάδες τη χώρα, αφήνοντας πίσω πέντε νεκρούς, χαρακτήρισαν τη Συνέντευξη Τύπου για τις δασικές πυρκαγιές που παραχώρησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

“Μετά από 15 μέρες ακραίων καιρικών φαινομένων, και ενός 10ημέρου με πάνω από 600 φωτιές, σήμερα είναι η πρώτη μέρα που δεν βρισκόμαστε στο κόκκινο, σε κατάσταση συναγερμού” σημείωσε ο κ. Κικίλιας, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν λόγω των καιρικών συνθηκών οι δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε και στον θάνατο των δύο πιλότων, τους οποίους χαρακτήρισε “ήρωες”.

Η κλιματική κρίση και οι ακραίες καιρικές συνθήκες σχεδόν μονοπώλησαν την τοποθέτηση του υπουργού, ο οποίος είπε πως η διαφορά με άλλες χρονιές ήταν οι καιρικές συνθήκες, στις οποίες κλήθηκε ο μηχανισμός να διαχειριστεί την κρίση. “Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε χάρτη σε κατάσταση συναγερμού για τόσες πολλές ημέρες στη σειρά, σε τόσες πολλές περιφέρειες ανέφερε” είπε στο ίδιο κλίμα ο κ. Κικίλιας.

Αναφερόμενος στις περίπου 660 πυρκαγιές είπε ότι οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν, ωστόσο δέκα από αυτές πήραν μεγάλες διαστάσεις και “δοκίμασαν τις αντοχές όλων” με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 74 άνθρωποι που επιχειρούσαν στις φωτιές και να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, οι οποίοι όπως είπε, δεν απομακρύνθηκαν παρά την εισήγηση των αρχών.

Συνεχίζοντας, χωρίς να υπάρχει υποψία απολογισμού για το τι πραγματικά πήγε λάθος με τις μεγάλες πυρκαγιές, υπερθεμάτισε σχετικά με την “έγκαιρη χρήση του 112” όπως στη μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης της Ρόδου που ” για ακόμη μια φορά λειτούργησε αποτελεσματικά”.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι το κράτος θα κάνει ό,τι πρέπει και ό,τι οφείλει για να ανακουφίσει τους πληγέντες και τις πληγείσες περιοχές.

Σε άλλο σημείο, επέμεινε πως υπήρξε η κατάλληλη και έγκαιρη προετοιμασία για τις πυρκαγιές, σημειώνοντας πως “παρά την προετοιμασία ο βαθμός δυσκολίας αποδείχθηκε πολύ μεγάλος” ενώ συμπλήρωσε ότι “αυτό που έγινε ήταν το συνολικά καλύτερο δυνατό επιχειρησιακά υπό τις υπάρχουσες συνθήκες”. “Όπου διαπιστωθούν ελλείψεις ή λάθη θα υπάρξει βελτίωση και αναθεώρηση”συνέχισε, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται, σε κάτι συγκεκριμένο.

Στο τέλος της τοποθέτησής του, επέλεξε να αναφερθεί ξανά στην κλιματική κρίση, ως την απόλυτη γενεσιουργό αιτία των όσων συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες. “Η κλιματική κρίση δεν θα φύγει και οφείλουμε να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας σε όλα τα επίπεδα” κατέληξε ο υπουργός.

Μαζί με τον κ. Κικίλια ήταν ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας Χρήστος Ζερεφός, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, και ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευάγγελος Γκουντούφας.

Ζερεφός: Η κλιματική κρίση μάς οδηγεί σε εξ ανάγκης αναθεώρηση όλων των στρατηγικών

Ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας Χρήστο Ζερεφός, παίρνοντας τη σκυτάλη σημείωσε πως ο χάρτης επικινδυνότητας με βαθμό 5, πλέον είναι πιο συχνός από ότι ήταν παλιά.

“Πάντοτε είχαμε καύσωνες οι οποίοι ήταν μικρότερης διάρκειας. Ο καύσωνας του 1987 στην Ελλάδα είχε προκαλέσει 3.000 θύματα” είπε στη συνέχεια ότι κάθε χρόνο οι μέρες με υψηλές θερμοκρασίες και καύσωνες θα είναι περισσότερες και θα ευνοούν την εμφάνιση δασικών πυρκαγιών.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον ήπιο χειμώνα που ζήσαμε και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουμε το μισό νερό φέτος και να μειωθεί η υγρασία του εδάφους, γεγονός που όπως εξήγησε διαμορφώνει μια κατάσταση που ευνοεί την εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών.

“Τα δασικά οικοσυστήματα της Ελλάδας είναι από τα πιο ευαίσθητα στον κόσμο” είπε, επισημαίνοντας πως “εάν το προστατεύσουμε υπάρχει ελπίδα να αναγεννηθεί”.

Το κόστος της κλιματικής αλλαγής θα ξεπεράσει τα 700 δισ. ευρώ, συνέχισε και πρόσθεσε πως “εάν προσαρμοστούμε μειώνεται στα 400 δισ. ευρώ”.

Για το πώς έγινε η διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, ο κ. Ζερεφός παρέπεμψε στις δηλώσεις του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής, Βασίλη Κικίλια για τις 667 πυρκαγιές επισημαίνοντας ότι “η στρατηγική επιδέχεται βελτίωσης”.

Για την κλιματική κρίση είπε πως δημιουργεί μια πλήρη αποσταθεροποίηση του κλίματος παγκοσμίως και “μας οδηγεί σε εξανάγκης αναθεώρηση όλων των στρατηγικών”.

O κ. Ζερεφός συμπλήρωσε ότι σε 30 – 40 χρόνια η κατάσταση που περάσαμε με τον παρατεταμένο καύσωνα των 17 ημερών θα είναι δροσιά. “Η πρόληψη είναι το άπαν. Οι νέες τεχνολογίες πρέπει να μπουν στον τομέα της πρόληψης” είπε τέλος.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα