Φωτιές: Την κυβερνητική έπαρση καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Φωτιές: Την κυβερνητική έπαρση καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
Υπουργείο διχασμού της κλιματικής πολιτικής δημιούργησε η κυβέρνηση επισήμανε χθες στο κοινοβούλιο ο Σωκράτης Φάμελλος Eurokinissi

Με το που ήρθε η Ν.Δ σταμάτησε το πρόγραμμα δασοπροστασίας στην χώρα δήλωσε χθες στην Βουλή ο πρόεδρος της Κ.Ο Σωκράτης Φάμελλος.

Μεγαλοστομίες και κυβερνητική αυταρέσκεια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την πολιτική για την κλιματική κρίση την ίδια στιγμή που ο «επιτελικός» μηχανισμός του κράτους έχει εκτεθεί. Αυτή την εκτίμηση κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ αποτιμώντας τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στα «πύρινα μέτωπα» ενώ χθες στην Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής για την πολιτική προστασία αποδίδοντας όσα συμβαίνουν στην κλιματική κρίση.

Όπως θύμισε σε χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιος Καλπάκης «μόλις στις 7 Ιουλίου ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε για μεθοδικό σχεδιασμό και ετοιμότητα ως προς την πρόληψη και βλέπουμε τελικά να εξελίσσεται μια τεράστια καταστροφή». Μάλιστα επικαλέστηκε τις «μαρτυρίες των κατοίκων και των εθελοντών» τονίζοντας ότι «προκύπτει ζήτημα έλλειψης συντονισμού». Επαναφέροντας έτσι την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για «ένα εθνικό σχέδιο, με διακομματική συνεννόηση, στο οποίο θα εμπλακούν οι επιστήμονες και οι τοπικές κοινωνίες. Το σχέδιο αυτό πρέπει να είναι μακρόπνοο, να έχει ορίζοντα δεκαετίας. Σίγουρα πρέπει να λύνει και το θέμα των συναρμοδιοτήτων, για να μην υπάρχει αυτό το ‘blame game’ για την πρόληψη μεταξύ κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης».

Στην αίσθηση αυταρέσκειας που «αποπνέει» η κυβέρνηση απάντησε χθες στην Βουλή ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά τον πρωθυπουργό που είχε εκφράσει στην ομιλία του ακριβώς αυτή την λογική.

Μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Κ.Ο σημείωσε πως «η κυβέρνηση επαίρεται για τη δημιουργία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας» δηλαδή «για ένα υπουργείο το οποίο το θέμα του κλίματος, που είναι το πιο σημαντικό ζήτημα της ζωής μας από εδώ και μπρος, το έχει κόψει στη μέση και έχει αφήσει τη χωροταξία και τις περιβαλλοντικές πολιτικές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον μετριασμό, τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, όλη τη διαχείριση αυτού του θέματος και τη διαχείριση των επιπτώσεων επί της χωροταξίας, άρα τον σχεδιασμό και των ασφαλών υποδομών και ανθεκτικών πόλεων, ενώ έχει πάει κατ’ επίφαση τη διαχείριση της κλιματικής κρίσης στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, μπλέκοντας την πολιτική προστασία με την κλιματική κρίση». Το χαρακτήρισε μάλιστα «υπουργείο του διχασμού της κλιματικής πολιτικής».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σωκράτης Φάμελλος στο ζήτημα την πρόληψης θυμίζοντας πως η Ν.Δ «με το που ανέλαβε ο κ. Χατζηδάκης, τότε, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σταμάτησε το πρόγραμμα της δασοπροστασίας. Πέντε χιλιάδες εργαζόμενοι τότε στα δάση έκαναν καθαρισμό, δασικές οδούς, αντιπυρικές ζώνες σταμάτησαν». Τόνισε επίσης πως δεν υφίσταται στελέχωση των δασικών υπηρεσιών, της πυροσβεστικής και των δασοπυροσβεστών. Θυμίζοντας τις «αύρες και τα ΜΑΤ εναντίον των εποχιακά εργαζόμενων στη δασοπυρόσβεση που δεν έχετε προσλάβει, τρεισήμισι χιλιάδες κενές θέσεις. Έτσι στελεχώνουμε την Πυροσβεστική». Τέλος ο Σωκράτης Φάμελλος θύμισε την «δημόσια πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών, που παραδώσαμε το 2019 και το πόρισμα Γκολντάμερ, μιλούσε για τα πιλοτικά σχέδια πρόληψης δασικών πυρκαγιών στις μικτές ζώνες δάσους κατοικίας που δυστυχώς η Ελλάδα και λόγω των αυθαιρέτων είναι γεμάτη. Προχώρησαν; Όχι»

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα