Φωτιές: Βελτίωση βλέπει η κυβέρνηση – Σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης

Διαβάζεται σε 5'
Φωτιές: Βελτίωση βλέπει η κυβέρνηση – Σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης
Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε αυτοψία στην Πεντέλη τον περασμένο Μάιο Nick Paleologos / SOOC

Σημαντικές προσπάθειες στην Πολιτική Προστασία διαπιστώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί του. Αμετροέπεια, εξοργιστικές δικαιολογίες και αλαζονεία καταλογίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά.

Καμία ευθύνη στον… εαυτό της δεν αναγνωρίζει η κυβέρνηση μία ημέρα μετά τις φωτιές στην Αττική, «ξετυλίγοντας» μία ακόμη επικοινωνιακή εκστρατεία με στόχο την εκτόνωση της δυσαρέσκειας. Είτε αυτή αφορά τους πυρόπληκτους είτε συνολικά τους πολίτες.

Στον αντίποδα, η αντιπολίτευση ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για όσα… δεν έκανε πριν και για όσα κάνει μετά από μία ακόμη πύρινη καταστροφή.

Η επικοινωνιακή διαχείριση

Με την συνήθη επικοινωνιακή τακτική των αποζημιώσεων και της επίκλησης της κλιματικής κρίσης θέλησε να διαχειριστεί η κυβέρνηση την «επόμενη μέρα» της -φονικής όπως αποδείχθηκε- πυρκαγιάς στην Αττική. Μόνον που αυτή τη φόρα στο επίκεντρο της προσπάθειας δεν βρέθηκε μία δήλωση-διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε προεδρεύοντας σε διυπουργική σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και οι δηλώσεις του ήταν αποτέλεσμα διαρροών. Σε αυτές φέρεται να εστίασε στην υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου στην πολιτική προστασία αναφέροντας πως «δεν θα επιτρέψουμε να αποδομηθεί η σημαντική προσπάθεια που έχει γίνει φέτος».

Επίσης, ενδιαφέρον πολιτικό στοιχείο ήταν οι αποστάσεις που τήρησε από τους επιχειρησιακούς υπεύθυνους λέγοντας ότι είναι δική τους αρμοδιότητα η κατανομή των εναέριων μέσων και συνολικά των κινήσεων που έγιναν.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Αυτά, ενώ νωρίτερα είχαν ανακοινωθεί μέτρα ενίσχυσης και ανακούφισης των πυρόπληκτων μέσω των μηχανισμών που έχουν δημιουργηθεί ήδη από την «εμπειρία» των πυρκαγιών των προηγούμενων ετών.

Πριν από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού είχαν προηγηθεί, επίσης, οι ισχυρισμοί του αρμόδιου υπουργού, Βασίλη Κικίλια. Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας εξήρε την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού. Αποδίδοντας το εύρος της καταστροφής στην σφοδρότητα του φαινομένου.

Επισήμανε ότι «είχαμε επίπεδο επικινδυνότητας 5, με ανέμους 7 και 8 μποφόρ, παρατεταμένη ξηρασία, σε περιοχή δύσβατη, με τα χαρακτηριστικά αυτά, βουνό, δάσος, με διάσπαρτα σπίτια. Δεν μιλάμε δηλαδή για μία απλή φωτιά που δυστυχώς ξέφυγε. Μιλάμε για το δυσκολότερο και πιο επικίνδυνο για όλους τους πυροσβέστες, επιχειρησιακούς και κατοίκους σκηνικό».

Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο Παύλος Μαρινάκης. Υποστηρίζοντας επιπλέον πως «μέσα σε λιγότερο από 2 εικοσιτετράωρα εκδηλώθηκαν 27 ταυτόχρονες εστίες σε περιοχή μικρότερη των 50 χιλιομέτρων».

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην προσπάθειά του να απαντήσει στην κριτική για την πρόσληψη επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης για το ότι στην πολιτική προστασία έχει διατεθεί ένα ποσοστό κοντά στην μονάδα (1%) από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Αναφέροντας χαρακτηριστικά πως τρέχει «το πρόγραμμα Antinero για την προστασία των δασών, προϋπολογισμού 321 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Επίσης, είπε πως «το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» του οποίου το 55% υλοποιείται από το ΤΑΙΠΕΔ και, είτε έχει ήδη συμβασιοποιηθεί, είτε είναι προς τελική υπογραφή με οριστικούς αναδόχους». Δηλαδή δεν βρίσκεται ακόμη σε ισχύ. Τέλος, επικαλέστηκε και αυτός την κλιματική κρίση. Λέγοντας ότι δεν μπορούν «να εξαλειφθούν οι πυρκαγιές, ακόμα και κράτη όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς ή η Αυστραλία πλήττονται από megafires».

Η αντιπολίτευση

Όπως ήταν αναμενόμενο, η κυβερνητική τακτική δεν έπεισε τη σημερινή αντιπολίτευση. Με το μεγαλύτερο μέρος της να εστιάζει την κριτική στο πνεύμα που διακατείχε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το Μέγαρο Μαξίμου.

«Αλήθεια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν γνώριζε εδώ και πέντε χρόνια πως οι συνθήκες είναι δύσκολες;» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως «έπρεπε να φτάσουμε στα μέσα του Αυγούστου και να καούν 100.000 στρέμματα αλλά και δεκάδες σπίτια κι επιχειρήσεις εντός της Αττικής για να το αντιληφθεί;

Δυστυχώς για τον ελληνικό λαό, η φράση που περιγράφει με απόλυτη ακρίβεια τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η εξής: κάθε χρόνο και χειρότερα, σε όλους τους τομείς. Κάθε μέρα και πιο επικίνδυνοι».

Στις εκτιμήσεις Μητσοτάκη αναφέρθηκε και το ΠΑΣΟΚ. Σημειώνοντας πως «αν ο Πρωθυπουργός στην πρώτη δημόσια τοποθέτηση του μετά την καταστροφική φωτιά που από τον Βαρνάβα έφτασε να σβήσει στο Χαλάνδρι, δηλώνει ικανοποιημένος, τότε μόνο ένα σχόλιο απομένει: Ανεπαρκής, αμετροεπής και αλαζόνας».

Αυτά ενώ ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης έχει ήδη επισημάνει ότι «πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα άμεσα στα σχέδια πολιτικής προστασίας και δασοπροστασίας, με ενεργότερο ρόλο της δασικής υπηρεσίας και αξιοποίηση των εποχικών πυροσβεστών στην πρόληψη κατά τους χειμερινούς μήνες».

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση είναι ξανά υπόλογη για την παντελή έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπυρικής προστασίας στο πλαίσιο της διαχείρισης των δασών με επίκεντρο την πρόληψη. Κι όσο εξοργιστικό είναι το γεγονός της έλλειψης ενός τέτοιου σχεδίου, άλλο τόσο εξοργιστικές είναι και οι φτηνές δικαιολογίες που επιστρατεύει προκειμένου να κρυφτούν οι εγκληματικές ευθύνες της για μια τεράστια καταστροφή που επαναλαμβάνεται στην Ανατολική Αττική εδώ και χρόνια».

Στα κονδύλια που διατίθενται εστίασε η Νέα Αριστερά. Με τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Χαρίτση να δηλώνει πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρει ακέραια την ευθύνη για αυτή την καταστροφή. Μια κυβέρνηση η οποία εδώ και πέντε χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, χωρίς μνημόνια, χωρίς δημοσιονομικούς περιορισμούς, έχει αφήσει τη χώρα αθωράκιστη και έχει μετατρέψει ακόμα και την πρωτεύουσα, την Αθήνα, σε ανοχύρωτη πόλη.

Χωρίς δημόσιες επενδύσεις σε βασικές υποδομές, με την πυροσβεστική υποστελεχομένη και με απορρόφηση μόλις 1% στους σχετικούς πόρους για την πολιτική προστασία από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα