Φωτήλας στο NEWS 247: Πρέπει να προσδιορίσουμε το πολιτικό μας στίγμα για να μην γίνουμε ΝΔ
Με αφορμή την προσυνεδριακή ανοιχτή συζήτηση της Τετάρτης, αλλά και τους σχεδιασμούς Θεοδωράκη για το "νέο" Ποτάμι, ο βουλευτής Αχαΐας Ιάσονας Φωτήλας, αναλύει στο NEWS 247 τα "γκρίζα" σημεία που "πληρώνει" η παράταξη και τις στρατηγικές αλλαγές που είναι αναγκαίες
- 24 Νοεμβρίου 2015 12:47
Σε τροχιά αναθέρμανσης της εσωκομματικής συζήτησης, αλλά και πολιτικού αυτοπροσδιορισμού εισέρχεται πλέον και επίσημα “Το Ποτάμι” του Σταύρου Θεοδωράκη , μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο γαλάζιο στρατόπεδο που ενέτειναν το κλίμα πολιτικής αστάθειας. Η Σεβαστουπόλεως στέλνει μηνύματα προς “κάθε παραλήπτη” για επαναπροσδιορισμό της κομματικής ατζέντας, εξακολουθεί να ασκεί σφοδρότατη κριτική σχετικά με τους κυβερνητικούς χειρισμούς και μετρά τα δικά της κοινοβουλευτικά “λάθη” και “πληγές”, προκειμένου να προβεί στην άμεση “επούλωσή” τους. Άλλωστε όπως πρόσφατα επεσήμανε ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης, “η εσωστρέφεια θα ήταν δώρο στους αντιπάλους μας. Το βράδυ πρέπει να συγυρίζουμε το κόμμα μας αλλά το πρωί πρέπει να είμαστε πολιτικά ζωντανοί”.
Με αφορμή την προσυνεδριακή Live συζήτηση που θα διεξαχθεί την Τετάρτη, αλλά και τις διαρροές περί αλλαγής στην ηγεσία της παράταξης το NEWS 247 ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον βουλευτή Αχαΐας, Ιάσονα Φωτήλα. Ποιες οι προσδοκίες του επικείμενου Συνεδρίου και ποια τα “γκρίζα” σημεία που “πληρώνει” Το Ποτάμι;
“Πρέπει να προσδιορίσουμε καλύτερα, ευκρινέστερα και πιο συγκεκριμένα, το πολιτικό μας στίγμα. Πρέπει να συγκεκριμενοποιήσουμε τις θέσεις και τις τάσεις μας”, υπογραμμίζει ο κ. Φωτήλας, προσπαθώντας να τραβήξει μία κόκκινη γραμμή από τον ΣΥΡΙΖΑ και την “νεοφιλελεύθερη πολιτική που πλέον ασκεί”, όπως αναφέρει. “Δεν πρόκειται να πούμε τώρα ότι είμαστε νεοφιλελεύθεροι ή κομμουνιστές. Δεν συζητάμε για τέτοιες αλλαγές. Απλά πρέπει να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι για τον κόσμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα, είναι αριστερή κυβέρνηση; Όχι. Ούτε καν σοσιαλδημοκρατική. Εδώ συγκυβερνά με τους ΑΝΕΛ. Εμείς επιδιώκουμε να παραμείνουμε στον Κεντρώο Φιλελεύθερο χώρο. Αυτό σημαίνει ότι ένας άνθρωπος που ανήκει στην Κεντροαριστερά ή την Κεντροδεξιά, μπορεί να μπει στο Ποτάμι”.
Ο ίδιος διαψεύδει τα περί αλλαγής στην ηγεσία της παράταξης, κάτι που συζητιέται τον τελευταίο καιρό στα κοινοβουλευτικά πηγαδάκια. “Τόσο σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όσο και σε επίπεδο Αχαΐας που γνωρίζω προσωπικά, δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης του αρχηγού. Ο μόνος που έθεσε τον εαυτό του προ των ευθυνών του είναι ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης και αυτό είναι προς τιμή του”.
Άλλωστε με βάση την στρατηγική που εφαρμόζει Το Ποτάμι, καταδεικνύεται ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού όχι μόνον φέρεται αποφασισμένος να κάνει δομική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να αναδείξει ακόμη πιο ευκρινώς τις φιλελεύθερες θέσεις του κόμματός του, προκειμένου αυτές να γίνουν διακριτές. Με απλά λόγια, ο κ. Στ. Θεοδωράκης θα επιχειρήσει στο εξής να εκφράσει κατεξοχήν τη λεγόμενη μεσαία τάξη και κυρίως τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, καθώς αυτοί, ως φαίνεται, θα πληρώσουν το “μάρμαρο” του ΣΥΡΙΖΑ που επιμένει να “προστατεύει” δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους.
“Ετοιμαζόμαστε για το Συνέδριο, με το Σταύρο Θεοδωράκη να καταθέτει απόψεις, αλλά κυρίως να ακούει. Ό, τι πρέπει να γίνεται σε ένα κόμμα. Γιατί αλλιώς θα γινόμασταν και εμείς Νέα Δημοκρατία”, συνεχίζει ο κ. Φωτήλας. “Το Συνέδριο έχει στόχο την βαθύτερη ανάλυση των οργανωτικών δομών. Ο Σταύρος Θεοδωράκης θέλει να ακούσει και να δώσει περισσότερες ευκαιρίες σε άτομα που δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί. Όμως βρισκόμαστε στο επίπεδο των προτάσεων. Μετά την ανοιχτή συζήτηση θα βρεθούν τα βασικά σημεία των αλλαγών”.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Φωτήλας μιλά για τον επόμενο στρατηγικό στόχο του κόμματος που δεν είναι άλλος από την ενδυνάμωση της Περιφέρειας και της φωνής των εκατοντάδων μελών. “Απομονώσαμε την Περιφέρεια. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, λόγω των εξελίξεων, ξόδεψε λιγότερο χρόνο στην επαρχία, σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα και αυτό του κόστισε. Γι’ αυτό ξεκίνησε πρόσφατα τις περιοδείες σε όλη την Ελλάδα. Και συζητάει με όλα τα μέλη του κόμματος”.
Για τον κ. Φωτήλα άλλωστε σημαντικό ρόλο παίζει η αξιολόγηση της κοινοβουλευτικής πορείας των στελεχών, κάτι που θα επιτευχθεί μέσω της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αξιοποίησης Στελεχών (ΕΑΑΣ) που συμπεριλαμβάνεται στις προτάσεις Θεοδωράκη.
Τις προτάσεις του για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Ποτάμι θα καταθέσει την Τετάρτη, μεταξύ 8 και 9 μ.μ., ο επικεφαλής του κόμματος. Ο Στ. Θεοδωράκης για μία ώρα θα καταθέσει τις δικές του προτάσεις, αλλά θα βρίσκεται και ζωντανά συνδεδεμένος με τους εθελοντές του Ποταμιού ανά τη χώρα, μέσω live streaming από την ιστοσελίδα του κόμματος, προκειμένου να απαντήσει στα ερωτήματά τους και να συζητήσουν για τα προβλήματα που υπάρχουν. Τη διαδικτυακή εκδήλωση θα συντονίσει ο γραμματέας της Κ.Ο. και της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, Π. Καρκατσούλης.