Φωτίου: Δεν υποχωρούμε για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια
Η αν. υπουργός ξεκαθάρισε στη Βουλή ότι εξαίρεση των ομοφύλων θα συμπαρέσυρε και ετερόφυλα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης. Θετική γνώμη για το επίμαχο άρθρο 8 από ΔΗ.ΣΥ και Ποτάμι. "Όχι" από ΝΔ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, Έν. Κεντρώων, Χρυσή Αυγή
- 25 Απριλίου 2018 17:14
Την απόφαση της κυβέρνησης να μην υποκύψει στις αντιδράσεις βουλευτών εντός και εκτός της κυβερνητικής πλειοψηφίας οι οποίοι ζητούν να μην αναγνωριστεί το δικαίωμα αναδοχής παιδιών στα ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, ανακοίνωσε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.
Με τοποθέτησή της κατά την πρώτη συνεδρίαση του σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή η κυρία Φωτίου ξεκαθάρισε ότι αν υπέκυπτε η κυβέρνηση στις πιέσεις εξαιρούσε τα ομόφυλα ζευγάρια από την αναδοχή παιδιών τότε αυτό θα συμπαρέσυρε, στην πρώτη δικαστική προσφυγή, και τα ετερόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. «Η διάταξη θα έπεφτε στα δικαστήρια» ανέφερε η κυρία Φωτίου και ρώτησε την αντιπολίτευση αλλά και τους διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ εάν επιθυμούν να εξαιρεθεί η «μεγάλη δεξαμενή των ετερόφυλων ζευγαριών» και να καταδικαστούν τα χιλιάδες νέα παιδιά που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.
«Σηκώθηκε ένας αχός δίχως λόγο και αφορμή» είπε η κυρία Φωτίου απαντώντας κυρίως στους 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσαν απόσυρση του άρθρου 8 και διαβεβαίωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα παρακολουθούν επί δύο με τρία χρόνια το ζευγάρι που θα προχωρά σε αναδοχή. Επανέλαβε, επίσης, ότι το νομοσχέδιο προβλέπει αναδοχή και όχι υιοθεσία.
ΝΔ: Η κοινωνία δεν είναι δεκτική
Στον αντίποδα η εισηγήτρια της ΝΔ, Κατερίνας Μάρκου, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της θα καταψηφίσει το άρθρο 8 για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια. «Η πλειονότητα της κοινωνίας δεν επιτρέπει την επεξεργασία ενός τέτοιου ζητήματος. Πρέπει να είναι δεκτική και η κοινωνία» ισχυρίστηκε η κυρία Μάρκου εξηγώντας τις αντιρρήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι έφερε «εν κρυπτώ» το θέμα στη Βουλή. Δήλωσε, μάλιστα, ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να «αποπροσανατολίσει» την κοινωνία από τα ζητήματα οικονομίας και φορολογίας.
ΔΗ.ΣΥ: Δεν μπορούν να γίνουν διακρίσεις σε βάρος των ομόφυλων ζευγαριών
Θετική γνώμη για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλους γονείς εξέφρασε η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Μάλιστα η εισηγήτρια, Εύη Χριστοφιλοπούλου, θύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που συνδέεται άρρηκτα με τομές στο οικογενειακό δίκτυο όπως η αποποινικοποίηση της μοιχείας και η αναγνώριση του πολιτικού γάμου. «Σήμερα, οποιοδήποτε μεμονωμένο άτομο εφόσον τηρεί τις προϋποθέσεις, μπορεί να γίνει ανάδοχος τέκνου. Δεν μπορούμε να στρουθοκαμηλίζουμε» είπε η κυρία Χριστοφιλοπούλου και ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε εξαίρεση θα κατέπιπτε στα Δικαστήρια σύμφωνα με το ελληνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο. «Η επίμαχη ρύθμιση του άρθρου 8 του νομοσχεδίου δεν μπορεί να περιέχει οποιαδήποτε διάκριση» συμπλήρωσε.
ΚΚΕ: Όχι στο άρθρο 8, να είναι διακριτοί οι ρόλοι πατέρα-μητέρας
Την αντίρρησή του στην αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια εξέφρασε το ΚΚΕ προβάλλοντας το επιχείρημα ότι οι ρόλοι πατέρα – μητέρας θα πρέπει να είναι διακριτοί. «Για το ΚΚΕ βασικό κριτήριο για ανάδοχή και υιοθεσία είναι η ομαλή ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να μεγαλώσουν σε ένα πλαίσιο οικογένειας με διακριτή σχέση πατέρα – μητέρας» είπε ο Μ. Συντυχάκης του ΚΚΕ.
ΑΝΕΛ: Δεν συμφωνούμε με την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια
Διαφωνίες για τη διάταξη εξέφρασαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μέσω του βουλευτή Γιώργου Λαζαρίδη. Πάντως ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ανακοίνωσε ότι ο ίδιος προσωπικά δεν έχει αποφασίσει εάν θα ψηφίσει ή όχι το άρθρο 8.
Ποτάμι: Χρειάζονται τέτοιες τολμηρές πρωτοβουλίες
Ναι στην αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια αναμένεται να πει το Ποτάμι. «Αντιλαμβάνομαι τις ενστάσεις αλλά χρειάζεται τόλμη από πολιτικές προσωπικότητες που. Εμείς προφανώς έχουμε επιφυλάξεις για μια σειρά ζητήματα θα τις δούμε στην τελική μας στάση αλλά καταρχήν η τοποθέτηση μας είναι θετική» είπε ο Σπύρος Λυκούδης του Ποταμιού.
Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε επίσης η Ένωση Κεντρώων και η Χρυσή Αυγή. Η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων με την ακρόαση των αρμόδιων φορέων.