Φουσκώνει το ποτάμι του γάλακτος. Όλο και περισσότεροι βουλευτές δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν τη ρύθμιση

Φουσκώνει το ποτάμι του γάλακτος. Όλο και περισσότεροι βουλευτές δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν τη ρύθμιση
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΝΙΓΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΦΡΕΣΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ /PHASMA/Μ.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ Phasma

Αναβρασμός στην κυβέρνηση για τη συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας για το γάλα. Ποιοι προειδοποιούν ανοικτά με καταψήφιση. Η εναλλακτική πρόταση, που προωθούν αγελαδοτρόφοι και βουλευτές

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, η κυβερνητική κρίση για το γάλα. Η συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, να ζητούν λεπτομερή ενημέρωση για την εναλλακτική πρόταση της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, ζήτησαν να τους ενημερώσει ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης.

Παράλληλα, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετέφερε στον πρόεδρο της επιτροπής και βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Βλάχο την πρόταση των αγελαδοτρόφων, την οποία πολλοί βουλευτές έχουν χαρακτηρίσει θετική.

Κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής επί του σχεδίου νόμου για τα εμπορικά πλοία, το θέμα “άνοιξε”, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης ρώτησε τον πρόεδρο, βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Βλάχο αν έχει υπόψη του πότε θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου, δεδομένου ότι η επεξεργασία του θα γίνει από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Η απάντηση του κ. Βλάχου ότι “δεν έχει ενημέρωση”, πυροδότησε τις αντιδράσεις των βουλευτών όλων των πτερύγων, με το Θάνο Μωραϊτη (ΠΑΣΟΚ) να μιλάει για “μεγάλη ξεφτίλα”, αφού “αυτή την ώρα δεν έχει κανείς από μας εικόνα νομοσχεδίου”.

“Δεν ξέρουμε τι περνάνε και τι υπάρχει και κάποιοι περνάνε από την πίσω πόρτα τα θέματα τους. Αυτό είναι η επιτομή του πελατειακού κράτους και η επιτομή του πελατειακού κράτους έχει συγκεκριμένο εκπρόσωπο”, είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

“Οι κτηνοτρόφοι, επειδή είναι ο μόνος κλάδος που επικοινώνησε μαζί μας, δεν έχουν καμία επικοινωνία. Με ένα μνημόνιο ζητούν να συμμετέχουν στον διάλογο. Χθες έκαναν μια εποικοδομητική πρόταση, για την οποία από την πρώτη στιγμή είπα πως έχω εναλλακτική πρόταση. Υπονόησα κάτι παρόμοιο με αυτό που είπαν οι κτηνοτρόφοι και το οποίο πρέπει να είναι η τελική λύση”, τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος.

Ο Χρ. Κατσώτης (ΚΚΕ) είπε ότι οι βουλευτές λειτουργούν κατά πληροφορίες και αυτό χρειάζεται να εκτιμηθεί από τον ελληνικό λαό για το πώς έρχονται στη Βουλή νομοσχέδια με τέτοιες ρυθμίσεις, που ανατρέπουν δικαιώματα και κατακτήσεις και καταστρέφουν μικρούς παραγωγούς. «Δηλαδή εδώ οι βουλευτές είναι μαριονέτες», ανέφερε.

Ο Δημ. Παπαδημούλης είπε πως στο νομοσχέδιο φημολογείται ότι υπάρχουν θέματα που δεν είναι μνημονιακά προαπαιτούμενα και ζήτησε να αποσυρθούν. Επικαλέστηκε δε, δήλωση του υφυπουργού Μεταφορών Μ. Παπαδόπουλου ότι τεχνικά κλιμάκια της τρόικας λειτουργούν ως μαγαζάκια ιδιωτικών συμφερόντων για να αιτιολογήσει “για να μην ανακαλυφθούν εκ των υστέρων ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν με το άλλοθι της σωτηρίας της χώρας”.

Ένας, δύο, τρεις… πολλοί διαφωνούντες

Οι διαφοροποιήσεις πάντως των βουλευτών της κυβέρνησης, είναι καθημερινές και το μήνυμα είναι σαφές. Αν δεν υπάρξει βελτίωση της ρύθμισης, θα έχουμε θρίλερ στην ψηφοφορία.

Δύο επιπλέον βουλευτές της Ν.Δ εκφράζουν τη διαφωνία τους με τη συμφωνία με την τρόικα για το γάλα και συντάσσονται με την πρόταση του Μάξιμου Χαρακόπουλου και των αγελαδοτρόφων

Τη στήριξή του στους αγελαδοτρόφους εκφράζει, σε δήλωσή του, ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Ανδρέας Μαρίνος, χαρακτηρίζοντας ως μονόδρομο την πρότασή τους για το γάλα. “Αναμφισβήτητα, κινείται στη σωστή κατεύθυνση και μας βγάζει από το αδιέξοδο. Το σχέδιο νόμου στην υπάρχουσα μορφή του στραγγαλίζει την κτηνοτροφία και κυρίως τη γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία” τονίζει και προσθέτει:

“Οι Έλληνες πολίτες δεν πρέπει να γίνουν έρμαια των πολυεθνικών εταιρειών και γι’ αυτό οφείλουμε να τους προστατέψουμε από τα διάφορα τεχνάσματα αυτών των επιχειρήσεων. Είναι χρέος και καθήκον μας να στηρίξουμε την πρόταση των αγελαδοτρόφων, η οποία προασπίζει την εγχώρια παραγωγή”.

Μετά το βουλευτή Ηλείας Ανδρέα Μαρίνο και ο βουλευτής ‘Αρτας Γιώργος Στύλιος δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι: “Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορεί να μειωθεί η τιμή του γάλακτος και να αρθούν οι στρεβλώσεις στην αγορά προς όφελος των καταναλωτών” προσθέτοντας:

“Να μην καταφύγουμε σε ρυθμίσεις που ενδεχομένως θα δημιουργήσουν νέες στρεβλώσεις και θα πλήξουν τον πρωτογενή τομέα. Τις τελευταίες ημέρες έχουν ειπωθεί νέες προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή”.

Από τη Νέα Δημοκρατία, ο Γιώργος Καλατζής αφήνει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από τη βουλευτική έδρα του για τα φαρμακεία, ενώ ο Ιορδάνης Τζαμτζής δήλωσε στο MEGA, ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις διευκρινίσεις που θα δώσει ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 δήλωσε ότι όπως είναι σήμερα τα πράγματα, το πολυνομοσχέδιο δεν θα ψηφιστεί από τη Βουλή κάνοντας ανοιχτή επίθεση στον κ. Χατζηδάκη τον οποίο κατηγόρησε ότι ευθύνεται προσωπικά για το ότι αλλάζουν και πάλι όλα στον χώρο των φαρμακείων και του γάλακτος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα