Φόβοι “γαλάζιας ανταρσίας” για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Διαβάζεται σε 4'
Φόβοι “γαλάζιας ανταρσίας” για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Dimitris Kapantais / SOOC

Εν μέσω της συνεχιζόμενης προεδρολογίας, ο Κ. Μητσοτάκης συναντάται σήμερα με την Κ. Σακελλαροπούλου, την οποία όμως απειλεί ότι δεν θα ψηφίσει ξανά διψήφιος αριθμός βουλευτών της ΝΔ.

Την καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έχει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτή τη φορά όμως η συνάντηση τους πραγματοποιείται εν μέσω προεδρολογίας, την οποία πυροδότησε το 28% της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές.

Μία από τις παράπλευρες συνέπειες του αποτελέσματος των ευρωεκλογών ήταν ειδικότερα ότι – παράλληλα με την κριτική στην πολιτική στρατηγική του Μαξίμου και τις φωνές για “επιστροφή στις ρίζες” της ΝΔ ή δεξιά στροφή – αυξάνονται οι φωνές στο γαλάζιο στρατόπεδο κατά επανεκλογής της κ.Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η θητεία της κ.Σακελλαροπούλου λήγει τον Ιανουάριο του 2025. Η προεδρική εκλογή μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019 βέβαια έχει αποσυνδεθεί από την πρόωρη προσφυγή σε κάλπες, καθώς απαιτούνται πλέον 151 βουλευτές στην τρίτη ψηφοφορία.

Αυτό όμως έχει απελευθερώσει και βουλευτές που θεωρούν ότι ειδικά μετά το “καμπανάκι” των ευρωεκλογών, ο κ. Μητσοτάκης δεν πρέπει να προτείνει ξανά την κ.Σακελλαροπούλου, αλλά κάποιο πολιτικό πρόσωπο από το δεξιό χώρο.

 

“Κύμα” στη ΝΔ κατά Σακελλαροπούλου

“Οχι” σε δεύτερη θητεία Σακελλαρόπουλου και “ναι” σε δεξιό Πρόεδρο Δημοκρατίας έχουν πει ειδικότερα, με δηλώσεις τους και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, οι βουλευτές Νότης Μηταράκης, Γιώργος Βλάχος, Θόδωρος Καράογλου, Μίλτος Χρυσομάλλης, Ανδρέας Καστανιώτης και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Στο γαλάζιο παρασκήνιο εκτιμάται δε ότι διψήφιος αριθμός βουλευτών ενδέχεται ακόμη και να μην ψηφίσει την κ. Σακελλαροπούλου, εφόσον τελικά ο κ. Μητσοτάκης την προτείνει ξανά. Κάτι που προφανώς θα δημιουργούσε πολιτικό πρόβλημα.

Το Μαξίμου προσπαθεί απεγνωσμένα να κόψει την προεδρολογία και στο πλαίσιο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε χθες: “Η κ. Σακελλαρόπουλου είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είναι το κορυφαίο αξίωμα της χώρας. Έχουμε σεβασμό στο πρόσωπο και το θεσμό. Θεωρώ πρόωρη, αντιπαραγωγική και προσβλητική για το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας μία συζήτηση αρκετούς μήνες πριν την απόφαση πρότασης και την ψηφοφορία. Το έχουμε πει πολλές φορές και πρέπει αυτό να γίνει σεβαστό”. 

Οι βουλευτές θέλουν Καραμανλή ή Σαμαρά, το Μαξίμου όμως…

Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των βουλευτών, που βάζουν θέμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ανήκει στη σαμαρική πτέρυγα της ΝΔ, δεν περνά προφανώς απαρατήρητο από το Μαξίμου. Πολλοί εκ των προεδρολογούντων άλλωστε δεν κρύβουν ότι θα θεωρούσαν ιδανικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε τον Κώστα Καραμανλή είτε τον Αντώνη Σαμαρά.

Η δήλωση δε του κ.Σαμαρά -στην εκδήλωση της Δευτέρας που άναψε εσωκομματικά φυτίλια στη ΝΔ – ότι δεν διαπραγματεύεται τις αρχές του για κανένα μεγάλο αξίωμα, ερμηνεύθηκε από πολλούς ως ένα μήνυμα του Μεσσήνιου στου Μαξίμου.

“Δεν γνωρίζω για κάποια πρόταση, όχι. Και νομίζω θα το γνώριζα”, απάντησε λακωνικά και με νόημα ερωτηθείς σχετικά ο κ. Μαρινάκης.

Είναι προφανές ότι – ασχέτως της εκδήλωσης- ο κ. Μητσοτάκης δεν θα προτιμούσε στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα ένα πρόσωπο με πολιτική βαρύτητα και δυνατότητα παρέμβασης, πέραν των περιορισμένων αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που ο κ.Σαμαράς άνοιξε ευθέως πόλεμο με το Μαξίμου και ο κ. Καραμανλής άσκησε δριμύτατη κριτική και έβαλε κόκκινες γραμμές στα εθνικά θέματα.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν έχει και λόγο να επιμείνει σε δεύτερη θητεία Σακελλαροπούλου, ρισκάροντας μία γαλάζια ανταρσία χωρίς να έχει κάποιο ιδιαίτερο πολιτικό κέρδος, πέραν του συμβολισμού για τη συνέχιση του ανοίγματος στο (πασοκικό και σημιτικό) κέντρο. Ιδανικός υποψήφιος θεωρείται μάλιστα από τους περισσότερους ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, οι σχέσεις του οποίου όμως με τον κ.Σαμαρά φαίνεται πως δεν είναι πια τόσο θερμές όσο στο παρελθόν.

Ιδίως μετά την απόφαση να οριστεί Ολομέλεια της Βουλής το βράδυ της Δευτέρας, κάτι που δεν συνηθίζεται και που ερμηνεύθηκε ως απόπειρα του Μαξίμου να σαμποτάρει την εκδήλωση με Καραμανλή- Σαμαρά, δεσμεύοντας τους υπουργούς να βρίσκονται στο Κοινοβούλιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα