ΦΠΑ στην εκπαίδευση: Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τα σχέδια της κυβέρνησης

ΦΠΑ στην εκπαίδευση: Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τα σχέδια της κυβέρνησης
ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ - ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΕ ΓΥΜΝΑΣΙΟ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ) MotionTeam

Τις πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων τις αντιπολίτευσης προκάλεσαν τα διαφαινόμενα σχέδια επίλυσης της κυβέρνησης σχετικά με το ζήτημα της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Οι πρώτες διαρροές για τον τρόπο που επιχειρεί το Μαξίμου να λύσει το γόρδιο δεσμό του ΦΠΑ στην εκπαίδευση προκάλεσαν την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που σχολίασαν τα όσα φαίνεται πως επιλέγονται από την κυβέρνηση. Οι πληροφορίες να θυμίσουμε εδώ κάνουν λόγο για 0% στα νηπιαγωγεία, 6% ΦΠΑ σε φροντιστήρια και 13% σε Γυμνάσια-Λύκεια

ΝΔ: Η εξίσωση προς τα κάτω ο στόχος της “Αριστεράς του τίποτα”

Αναφερόμενη στον ΦΠΑ στην παιδεία η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει ως στόχο της εξίσωση προς τα κάτω.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της η ΝΔ αναφέρει ότι η κυβέρνηση επιβάλει για πρώτη φορά έναν φόρο που -όπως αποκαλύπτει ο Π. Μοσχοβισί- είναι δικής της έμπνευσης, έναν φόρο που -όπως είπε ο κ. Τσίπρας- είναι λάθος, έναν φόρο που θα πλήξει σοβαρά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, θα φέρει επιπλέον ανεργία και θα έχει σοβαρές συνέπειες στην ιδιωτική αλλά και τη δημόσια εκπαίδευση.

«Αυτός είναι τελικά ο στόχος της “Αριστεράς του τίποτα”. Η εξίσωση προς τα κάτω», τονίζει η ΝΔ.

ΠΑΣΟΚ: «Δεν ξέρω, μπορεί, ίσως» και στην ιδιωτική εκπαίδευση

«Δεν ξέρω, μπορεί, ίσως» και στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αυτή είναι η στρατηγική της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα την οποία πληρώνει η μεσαία τάξη, μα ακόμη και όσοι προσπαθούν να αποκτήσουν κάποιες δεξιότητες για να ξεφύγουν από το φάσμα της ανεργίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ για τις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Το ΠΑΣΟΚ προσθέτει, ότι επέβαλαν τον ΦΠΑ εκεί που ως τώρα ήταν μηδενικός και πως με όλες αυτές τις μεθοδεύσεις πιστεύουν ότι ξεγελούν τον Ελληνικό λαό. «Η αλήθεια όμως δεν κρύβεται. Οι ίδιοι πρότειναν φόρο 23% στην εκπαίδευση, όπως επιβεβαίωσε σήμερα και ο κ. Μοσκοβισί. Προεκλογικά, όταν οι θεσμοί ανακοίνωσαν ότι ποτέ δεν τον επέβαλαν, δήλωσαν ότι είναι πρόθυμοι να μην τον εφαρμόσουν. Στη συνέχεια έψαχναν ισοδύναμα στους… αρχαιολογικούς χώρους. Σήμερα ανακοίνωσαν τις κλιμακωτές αυξήσεις. Αν αυτοί είναι οι προνομιούχοι για την κυβέρνηση, οι μη προνομιούχοι ποιοι είναι», υπογράμμισε το ΠΑΣΟΚ.

ΚΚΕ: Νέα βάρη στη λαϊκή οικογένεια

Η επιβολή τελικά ΦΠΑ στα φροντιστήρια και στα ιδιωτικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, αποδεικνύει ότι, ανεξάρτητα από επιμέρους διαβαθμίσεις, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αυξάνει το μηδενικό ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και φορτώνει νέα βάρη στη λαϊκή οικογένεια, που προσπαθεί μέσω της παραπαιδείας να καλύψει τις ελλείψεις του δημόσιου σχολείου.

Ποτάμι: Το σίριαλ με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση είχε το τέλος

Το σίριαλ με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση είχε το τέλος (;) που οι περισσότεροι περίμεναν… Τίποτα από όσα διατυμπάνιζαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά αλλά και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στις προγραμματικές δηλώσεις δεν έγινε… Καμία απαλλαγή ΦΠΑ δεν επετεύχθη!

Προφανώς αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι δεν είχαν ποτέ στην ατζέντα τους ισοδύναμα μέτρα γι’ αυτό και τελικά κατέληξαν σε μια μεσοβέζικη λύση. Ο κλιμακωτός ΦΠΑ στην εκπαίδευση αντανακλά πλήρως την ιδεολογική εμμονή και την ταξική αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι στην εκπαίδευση. Άλλωστε είναι κάτι που ποτέ δεν έκρυψαν τα στελέχη του στις συζητήσεις και στις τοποθετήσεις τους, και μάλιστα πρόσφατα επανέλαβε και ο κ. Φίλης, δηλαδή ότι: «…άλλο ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία και άλλο στα φροντιστήρια..». Μάλιστα σήμερα ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι: «Δεν μπορούμε να τον καταργήσουμε γιατί έχουμε δεσμευθεί από τον Αύγουστο» ενώ στην κυβέρνηση ξέρουν ότι αυτό δεν είναι αλήθεια εκτός και αν διαψεύδουν και τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιέρ Μοσκοβισί ο οποίος σχολίασε ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης τι θα κάνει με τον ΦΠΑ. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα θέλει να εμφανίσει ως «κατόρθωμα» τη μη επιβολή ΦΠΑ στην προσχολική εκπαίδευση η οποία εξαρχής από τον Αύγουστο εξαιρούταν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα