Φράχτης στον Έβρο: Πέρασε η τροπολογία του ΕΛΚ σε συμμαχία με την ακροδεξιά
Η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου καταψήφισε τις "Κατευθυντήριες γραμμές για τον προϋπολογισμό 2024 - Τμήμα III" - 210 "υπέρ", 321 «κατά» 105 αποχές.
- 19 Απριλίου 2023 17:07
Τις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2024 τορπίλισαν “ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός” του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και η συμμαχία του με την ακροδεξιά και τους υπερσυντηρητικούς του ECR, τονίζει η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Όπως τονίζει η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητούσε φιλόδοξες αυξήσεις και αναθεωρημένο Πρόγραμμα Δημοσίων Πόρων με πρόσθετα κονδύλια για τη συνοχή και την κοινωνική σύγκλιση, την “πράσινη” και ψηφιακή μετάβαση, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και περισσότερες ευρωπαϊκές επενδύσεις.
Αναλυτικότερα, η τροπολογία του ΕΛΚ, υπερψηφίστηκε με 322 ψήφους στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, στην ψηφοφορία για τις “Κατευθυντήριες γραμμές για τον προϋπολογισμό του 2024 – Τμήμα III”. 290 τάχθηκαν κατά και υπήρχαν και 20 αποχές.
Πρακτικά, κατέπεσε η τροπολογία της ευρωομάδας της Αριστεράς που είχε ως εισηγητή τον αντιπρόεδρο του ΕΚ, Δημήτρη Παπαδημούλη. Εν εν λόγω εισήγηση αντιτίθετο σθεναρά στη χρήση οποιασδήποτε ενωσιακής χρηματοδότησης για την κατασκευή φραχτών ή τειχών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Η πρόταση αυτή είχε υπερψηφιστεί από την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και το Renew Europe στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG).
Το τελικό κείμενο της Έκθεσης καταψηφίσθηκε με 210 ψήφους υπέρ, 321 κατά και 105 αποχές και αναμένεται να τεθεί ξανά υπό επεξεργασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
“Οι αφίξεις στην Ιταλία έχουν τριπλασιαστεί σε σύγκριση με πέρυσι, η ΕΕ αποτυγχάνει στην πολιτική επιστροφών της και οι εγκαταστάσεις υποδοχής είναι στα όριά τους, σε όλη την Ευρώπη. Παρά την επείγουσα κατάσταση, οι Σοσιαλιστές αρνούνται να δουν αυτό που έχουν ήδη καταλάβει οι πρωθυπουργοί των κρατών-μελών, πως δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε μπροστά σε μια νέα μεταναστευτική κρίση”, δήλωσε ο Jeroen Lenaers, ευρωβουλευτής, εκπρόσωπος της Ομάδας του ΕΛΚ για ζητήματα Εσωτερικών Υποθέσεων, μετά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια για τη χρηματοδότηση των συνοριακών υποδομών, στον προϋπολογισμό της ΕΕ.
“Τα καλά νέα είναι ότι η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξε την τροπολογία του ΕΛΚ για τις συνοριακές υποδομές. Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός”, πρόσθεσε, αναφέροντας πως “δεν υπάρχει μεταναστευτική πολιτική χωρίς προστασία των συνόρων και ελέγχους. Είναι τόσο απλό. Αν θέλουμε να δείξουμε αλληλεγγύη, τότε πρέπει να αποκαταστήσουμε την τάξη στα σύνορά μας, αν χρειαστεί χτίζοντας φράχτες, όπου χρειάζονται”, κατέληξε ο ίδιος, σε μια “γραμμή” που υιοθετεί πλήρως η ελληνική κυβέρνηση. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλωστε είχε καταθέσει αίτημα για χρηματοδότηση από την ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου.
“Φυλάμε σύνορα προωθούμε μετανάστευση με κανόνες”, ήταν το σχόλιο του Έλληνα αρμοδίου υπουργού, Νότη Μηταράκη.
“Το να χτίζουμε τείχη και φράχτες στα εξωτερικά μας σύνορα με χρήματα της ΕΕ είναι εντελώς απαράδεκτο”, σχολίασαν οι ευρωσοσιαλιστές. “Κανένα χρήμα της ΕΕ δεν θα πάει για τη χρηματοδότηση των τειχών”, ανέφεραν σε ανάρτηση στο Twitter.
Το σχόλιο του Γιάννη Οικονόμου:
“Η θλιβερή προσπάθεια του κ. Παπαδημούλη και του ΣΥΡΙΖΑ να δυσχεράνουν την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, μέσω του οποίου ενισχύεται η φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας και κατά συνέπεια της ΕΕ, κατέπεσε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τοποθετήθηκε υπέρ της δυνατότητας χρηματοδότησης από την ΕΕ της συνέχισης και επέκτασης του έργου. Η Ευρώπη αναγνωρίζει τη σημασία του έργου και ευρύτερα των πολιτικών της Ελλάδας στο μεταναστευτικό. Όπως την αναγνωρίζει και η ελληνική κοινωνία που θυμάται και συγκρίνει. Η εποχή του ΣΥΡΙΖΑ που σύνορα στη θάλασσα δεν υπήρχαν και στη στεριά ήταν αφύλαχτα, ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Πάμε μπροστά και δεν γυρίζουμε στο επαχθές χθες”.
Να σημειωθεί πως για το ζήτημα του φράχτη είχε ανάψει το προηγούμενο διάστημα μεγάλη κόντρα ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα. Το ζήτημα της “ασφάλειας” άλλωστε ανάγεται σε μείζον επιχείρημα της κυβερνητικής ατζέντας στην προεκλογική περίοδο στην οποία έχουμε επισήμως, μπει.
Να σημειωθεί βέβαια σε αυτό το σημείο πως η ουσία του όλου προβλήματος δεν βρίσκεται στους φράχτες καθεαυτούς, αλλά το πώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει εν συνόλω το προσφυγικό, καθώς δεν επιτρέπει στους πρόσφυγες και τους μετανάστες να έρθουν με νόμιμο τρόπο. Αυτό γιατί δεν λαμβάνουν νόμιμη βίζα από τα προξενεία της ΕΕ που βρίσκονται στις χώρες τους ή στην Τουρκία, παίρνοντας τον δρόμο της “παράνομης φυγής”, είτε από χερσαία εδάφη, είτε από τη θάλασσα. Παράλληλα, αυτοί που ευνοούνται είναι οι διακινητές και η Τουρκία που εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό κατά το δοκούν, με την Ευρώπη να απαντά επιφανειακά στις αιτιάσεις της, υπό το πρίσμα των απειλών και των pushbacks. Σε απάντηση των παραπάνω, η κατασκευή των φραχτών αυτό που θα καταφέρει θα είναι να αλλάξει τις ροές, και όχι να τις αποτρέψει, αφού σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη “ρίζα” του.
Το τελευταίο διάστημα άλλωστε το μεταναστευτικό επέστρεψε ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα, καθώς οι αιτήσεις για την παροχή ασύλου αυξήθηκαν στην ΕΕ, ενώ πρόσφυγες χάνουν διαρκώς τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο.
Το tech πείραμα του Έβρου
Παράλληλα με την κατασκευή του φράχτη, στον Έβρο δαπανώνται εκατομμύρια ελληνικών και ευρωπαϊκών χρημάτων για τη λειτουργία αμφιλεγόμενων συστημάτων που δοκιμάστηκαν τους σιωπηλούς μήνες της πανδημίας. Γιατί το «πείραμα» στα ελληνοτουρκικά σύνορα εγείρει ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι επιπλέον γιατί αμφισβητείται στην πράξη η αποτελεσματικότητά του;
Δείτε το βίντεο του 24Media Lab.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις