“Φροντιστήριο” στους βουλευτές της ΝΔ για τα ελληνοτουρκικά
Διαβάζεται σε 3'Ο Γεραπετρίτης θα ενημερώσει τους βουλευτές της ΝΔ μέλη της επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής εν όψει της συνάντησης με Φιντάν και ενώ η κυβέρνηση δέχεται δεξιά βέλη για το διάλογο με Τουρκία
- 21 Οκτωβρίου 2024 06:53
Τις επιφυλάξεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για το διάλογο με την Τουρκία επιχειρεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση, η οποία δέχεται βέλη και εκ δεξιών για την ελληνοτουρκική προσέγγιση.
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα ενημερώσει την Τρίτη τους βουλευτές της ΝΔ που είναι μέλη της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, εν όψει της συνάντησης με τον Τούρκο ομόλογο του, Χακάν Φιντάν, στις 8 Νοεμβρίου.
Συνάντηση κατά την οποία οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών θα διερευνήσουν εάν υπάρχει δυνατότητα να προχωρήσει ουσιαστικά ο πολιτικός διάλογος. Και θα δρομολογήσουν την επόμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιανουάριο στην Άγκυρα, όπου θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας.
Το Μαξίμου τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τεθούν προς συζήτηση θέματα εθνικής κυριαρχίας, παρότι η τουρκική πλευρά αυτό ακριβώς επιθυμεί. “Η Χάγη είναι μακριά”, έχουν ως εκ τούτου δηλώσει πολλάκις ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Γεραπετρίτης.
Ωστόσο το Μαξίμου ταυτόχρονα υπερασπίζεται την πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης με κύριο επιχείρημα την καλύτερη συνεργασία στο μεταναστευτικό και τον σχεδόν εκμηδενισμό των παραβιάσεων στο Αιγαίο. Το τελευταίο μάλιστα σημαίνει και τεράστια εξοικονόμηση πόρων, καθώς δεν χρειάζεται να σηκώνονται συνέχεια μαχητικά αεροσκάφη με το κόστος που αυτό θα συνεπαγόταν σε καύσιμα.
Η σκιά του Καραμανλή και ο “ψυχρός πόλεμος” Μαξίμου – Σαμαρά
Η συνάντηση Γεραπετρίτη με τους γαλάζιους βουλευτές μέλη της επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας πραγματοποιείται πάντως και υπό τη σκιά του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος έχει προειδοποιήσει για “παγίδες” μίας συμφωνίας για προσφυγή στη Χάγη, αλλά και στον απόηχο της τελευταίας ηχηρής παρέμβασης του Αντώνη Σαμαρά και της αιχμηρής απάντησης του κ. Μητσοτάκη.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι “μαγειρεύονται” άδικες “λύσεις” για το Κυπριακό, παράλληλα με το Αιγαίο. Σχολίασε μάλιστα με νόημα: “Τα “ήρεμα νερά”, όταν οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν πάντα τεράστιες φουρτούνες.”
Ο πρωθυπουργός, σε αντίθεση με το παρελθόν, επέλεξε αυτή τη φορά να απαντήσει ο ίδιος στον κ.Σαμαρά, αλλά και σε “ακραίες φωνές” εκ δεξιών της ΝΔ.
Υπενθύμισε με νόημα ότι και ο κ.Σαμαράς ως πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αλλά και ότι επί κυβέρνησης Σαμαρά πραγματοποιούνταν διερευνητικές επαφές με την Τουρκία. Κατήγγειλε επίσης “πατριώτες της φακής” και δήλωσε: “Το ότι συζητάμε δε σημαίνει ότι συμφωνούμε με την Τουρκία. Ούτε ξεπουλάμε, ούτε προδίδουμε κανέναν”.
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε δε την απόλυτη στήριξη του στον κ.Γεραπετρίτη, που βρίσκεται στο στόχαστρο και κομμάτων εκ δεξιών της ΝΔ, αλλά και πολλών γαλάζιων βουλευτών και στελεχών.
Το Μαξίμου φυσικά θέλει να ανακόψει τυχόν διαρροές προς την “Ελληνική Λύση” του Κυριάκου Βελόπουλου και τη “Φωνή Λογικής” της Αφροδίτης Λατινοπούλου. Είναι επίσης προφανές ότι το τελευταίο που θα ήθελε το Μαξίμου, ειδικά λίγο πριν τη συνάντηση Γεραπετρίτη- Φιντάν, είναι η επόμενη ομαδική ερώτηση βουλευτών της ΝΔ να αφορά τα ελληνοτουρκικά.
Μετά βέβαια την αντεπίθεση Μητσοτάκη σε Σαμαρά και τους υψηλούς τόνους του πρωθυπουργού για υπερπατριώτες, κάτι τέτοιο θα άνοιγε τους εσωκομματικούς ασκούς του Αιόλου.