Γάμος ομοφύλων: Σεβασμός στα δικαιώματα, ζημιές στα κόμματα

Διαβάζεται σε 4'
Πανηγυρισμοί στο Σύνταγμα για το νομοσχέδιο
Πανηγυρισμοί στο Σύνταγμα για το νομοσχέδιο INTIME

Νέα κοινωνικά δεδομένα μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο. Νέα δεδομένα και σε Ν.Δ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ αφού “έσπασαν οι γραμμές” που έδωσαν οι ηγεσίες.

Νέα κοινωνικά δεδομένα δημιουργεί η χθεσινή υπερψήφιση από την Βουλή του νομοσχεδίου που επεκτείνει τον πολιτικό γάμο και στα ομόφυλα ζευγάρια, θεσμοθετώντας ένα δικαίωμα που αποτέλεσε χρόνια διεκδίκηση. Όχι όμως δίχως πολιτικό κόστος για τα πολιτικά κόμματα που επέλεξαν να στηρίξουν το επίμαχο νομοσχέδιο.

Από τους 243 βουλευτές που συνάθροιζαν Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας μόλις 176 ψήφισαν τελικά υπέρ του νομοθετήματος στην ονομαστική ψηφοφορία με την οποία ολοκληρώθηκε η διήμερη συνεδρίαση της Βουλής.

Οι βουλευτές που απείχαν η καταψήφισαν το νομοσχέδιο «κόντρα» στην θέση των πολιτικών τους φορέων ήταν συνολικά 67. Από αυτούς 51 ανήκουν στην Νέα Δημοκρατία και μάλιστα 4 είναι μέλη της κυβέρνησης.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση 3 βουλευτές επέλεξαν την αποχή. Όμως σε αυτούς περιλαμβάνεται ο κοινοβουλευτικός υπερ-τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης γεγονός που συνιστά –αντικειμενικά- σημαντική ρωγμή στην ηγετική ομάδα του κόμματος προδιαθέτοντας για απρόβλεπτες εξελίξεις.

Σημαντικές «απώλειες» κατέγραψε το ΠΑΣΟΚ αφού 11 βουλευτές του απείχαν από την ψηφοφορία. Ανάμεσά τους η γραμματέας της Κ.Ο Ευαγγελία Λιακούλη αλλά και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Στην Νέα Αριστερά γνωστή εκ των προτέρων ήταν η στάση αποχής από τους δύο μουσουλμανικού θρησκεύματος βουλευτές του κόμματος ενώ δεν υπήρξε καμία «απώλεια» για την Πλεύση Ελευθερίας.

Η εικόνα της «επόμενης μέρας»

Σήμερα τα προαναφερθέντα πολιτικά κόμματα θα κληθούν να κάνουν απολογισμό της «κοινοβουλευτικής περιπέτειας» στην οποία ενεπλάκησαν. Μετρώντας «κέρδη και ζημιές».

Στην Νέα Δημοκρατία παρά την αίσθηση «όλα πάνε καλά» που φαίνεται πώς επιθυμεί να δώσει η ηγεσία είναι σαφές ότι η απροθυμία του 1/3 της κοινοβουλευτικής ομάδας να στηρίξει ένα νομοσχέδιο που προήλθε κατευθείαν από το Μέγαρο Μαξίμου αποτελεί σημαντικό ζήτημα. Ιδίως από την στιγμή που συνδυάστηκε με μία ομιλία – πλατφόρμα από τον Αντώνη Σαμαρά.

Με τον πρώην πρωθυπουργό να μην αμφισβητεί μόνον την συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία αλλά συνολικά την σχέση της ηγεσίας του κόμματος τόσο με την παράταξη όσο και με την κοινωνία. Η νέα συνθήκη που διαμορφώνεται επιβεβαιώνει το ότι το κυβερνών κόμμα έχει «δυο ψυχές» μόνο που πλέον αυτές έχουν καταγεγραμμένα …ονοματεπώνυμα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ αυτό που κυρίως αναμένεται είναι η αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη απέναντι στην ευθεία αμφισβήτηση μίας κεντρικής επιλογής του. Θυμίζουμε ότι στην τελευταία συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας είχε κάνει λόγο για «συνέπειες» που θα υπάρξουν σε όσους βουλευτές δεν υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Έτσι αυτή την στιγμή βρίσκεται «απέναντι» πρωτίστως στον Παύλο Πολάκη ο οποίος όχι απλά απείχε αλλά στήριξε και με πολιτική ανάρτηση του την επιλογή που έκανε. Επίσης με την βουλευτή Β’ Πειραιά Νίνα Κασσιμάτη η οποία εξαρχής είχε αμφισβητήσει την απόπειρα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να επιβάλει «κομματική πειθαρχία» για το συγκεκριμένο νομοθέτημα και ψήφισε «παρών». Θολό είναι το τοπίο σχετικά με το γιατί ο Όθωνας Ηλιόπουλος δεν παραβρέθηκε στην ψηφοφορία.

Ζητήματα προκύπτουν και για το ΠΑΣΟΚ αφού ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών απείχε. Παρά την έκκληση του Νίκου Ανδρουλάκη για ενιαία έκφραση του κόμματος αλλά και την παρουσία του χθες στην Βουλή. Πάντως στην Χαριλάου Τρικούπη μοιάζουν αισιόδοξοι ότι δεν θα υπάρξουν περεταίρω ζητήματα εστιάζοντας στο ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου την οποία αποκαλούν «μεγάλη θεσμική αλλαγή» όπως λένε δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης».

Οι βουλευτές που «έσπασαν» τις κομματικές γραμμές 

Τα ΟΧΙ της Ν.Δ: Χαράλαμπος Αθανασίου , Φωτεινή Αραμπατζή, Βασίλης Γιόγιακας, Στέφανος Γκίκας, Κώστας Γκιουλέκας, Θανάσης Δαβάκης, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Κώστας Καραγκούνης, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καραογλου, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Φώντας Μπαραλιάκος, Γιάννης Πασχαλίδης, Μάριος Σαλμάς, Αντώνης Σαμαράς, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης,

Οι αποχές της Ν.Δ:  Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Ανδριανό, Λάκης Βασιλειάδης, Κώστας Βλασης, Γιώργος Βλάχος, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Γιάτσιος, Ανδρέας Ζαμπίλης, Θανάσης Καββαδάς, Γιάννης Καλλιάνος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Μάρκος Καφούρος , Σταύρος Κελέτσης, Μαρία Κεφάλα, Μάνος Κονσόλας, Γιώργος Κοτρωνιάς, Δημήτρης Κούβελας, Σπύρος Κουλκουδίνας,  Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Νότης Μηταράκης, Κατερίνα Μονογυιου, Γιάννης Μπούγας, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Παπασωτηρίου, Στέλιος Πέτσας, Θάνος Πλεύρης, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Άγγελος Συρίγος,

Οι διαφοροποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ: Παύλος Πολάκης, Όθων Ηλιόπουλος (αποχή) Νίνα Κασσιμάτη (παρών)

Οι αποχές του ΠΑΣΟΚ: Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Ευαγγελία Λιακούλη, Σταύρος Μιχαηλίδης, Μπουρχάν Μπαράν, Σταύρος Νικολαϊδης, Απόστολος Πάνας, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, Ανδρέας Πουλάς, Χριστίνα Σταρακά, Μανώλης Χνάρης, Κατερίνα Καζάνη

Οι αποχές της Νέας Αριστεράς: Χουσείν Ζειμπέκ, Φερχάτ Οζγκιουρ,

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα