Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Θα απέχει ο Βορίδης, αλλά δεν παραιτείται

Διαβάζεται σε 4'
Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Θα απέχει ο Βορίδης, αλλά δεν παραιτείται
Sooc

Μετά το υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης επιβεβαίωσε ότι θα επιλέξει αποχή με την ανοχή του Μαξίμου. Το παρασκήνιο και τα μηνύματα Μητσοτάκη.

Την απόφασή του να απέχει από την ψηφοφορία για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών επιβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο.

Ο κ. Βορίδης τοποθετήθηκε στη συνεδρίαση και επανέλαβε τις αντιρρήσεις που έχει εκφράσει και δημόσια. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα είπε στο υπουργικό συμβούλιο ότι δεν θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση για αυτό και θα απέχει από την ψηφοφορία. Αναγνώρισε δε ότι ήταν άψογη η διαδικασία της εσωκομματικής συζήτησης για το νομοσχέδιο.

Επομένως, ο κ. Βορίδης τελικά δεν θα παραιτηθεί από το αξίωμα του υπουργού Επικρατείας και δη, όπως φαίνεται, με την ανοχή του Μαξίμου.

Κυβερνητικές πηγές άλλωστε σχολίαζαν ότι: “Ο κ.Βορίδης έχει εκφράσει την επιφύλαξή του αυτή ήδη πριν γίνει υπουργός. Επέλεξε τη στάση της αποχής. Αρα δεν υπάρχει θέμα για την παραμονή του στο υπουργικό συμβούλιο”.

Τίθεται βέβαια το ερώτημα εάν μπορεί και όποιο άλλο μέλος του υπουργικού συμβουλίου διαφωνεί να απέχει, αλλά να παραμείνει στη θέση του. Κάτι τέτοιο ενδεχομένως να άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πολιτικό θέμα.

Όσο για τους υφυπουργούς, οι ίδιες πηγές επικαλούνταν ότι δεν είναι μέλη του υπουργικού συμβουλίου και ως εκ τούτου δεν ήταν παρόντες στη σημερινή συνεδρίαση. “Δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα της ψηφοφορίας. Αφήστε να δούμε τι θα πράξουν στη Βουλή“, προσθέταν οι ίδιες πάντα πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε στο υπουργικό ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί 12 ή 13 Φεβρουαρίου και προσέθεσε χαμογελώντας: “Και 14 να ψηφιστεί, του Αγίου Βαλεντίνου, θα έχει ένα συμβολισμό“.

Οι υπουργοί που τάχθηκαν υπέρ

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση του υπουργικού μίλησαν 14 μέλη της κυβέρνησης.

“Νομοθετούμε έχοντας την αίσθηση ότι κάνουμε το σωστό.  Χωρίς να κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν. Έχοντας απόλυτη συνείδηση ότι το πρόβλημα και το δικαίωμα των λίγων είναι υποχρέωση των πολλών”, είπε σύμφωνα με πληροφορίες η υπουργός Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μεταξύ άλλων διερωτήθηκε: “Πόσο άραγε ταιριάζει στην ανθρωπιά μας να υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας;”

Ενώ ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο θα βοηθήσει και τη μεγάλη προσπάθεια αντιμετώπισης του μπούλινγκ κατά παιδιών που μεγαλώνουν με ομόφυλα ζευγάρια.

Η δε αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη εκτίμησε ότι η ένταση και οι αντιδράσεις καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο στο δημόσιο διάλογο παρά στην κοινωνική πραγματικότητα.

Στο υπουργικό τοποθετήθηκε υπέρ του νομοσχεδίου και η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία άλλωστε είχε ψηφίσει και το σύμφωνο συμβίωσης το 2015 και είχε ταχθεί υπέρ της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια το 2018.

“Η κοινωνική πρόοδος και η προάσπιση των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία θα πρέπει να είναι προτεραιότητα μας.Είναι δικαίωμα και υποχρέωση για όλους και όλες εμάς που πιστεύουμε σε ανοιχτές, δημοκρατικές, φιλελεύθερες κοινωνίες. Σε κοινωνίες σεβασμού, αλληλεγγύης, προστασίας και πρόνοιας”, δήλωσε η κ.Κεφαλογιάννη.

Η επίκληση Μητσοτάκη στον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Υπενθυμίζεται ότι στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ.Μητσοτάκης, έστειλε σαφές μήνυμα και προς το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών με επίκληση στον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

“Η χώρα μας ανήκει πολιτικά, αμυντικά, κοινωνικά, πολιτισμικά εις την Δύση, όπως τόνισε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Και οι αξίες μας είναι η μήτρα του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Για αυτό το όραμα μας είναι η Ελλάδα να ανήκει στα κράτη εκείνα που αποδίδουν σημασία σε ατομικά δικαιώματα, ελευθερίες και κράτος δικαίου”, είπε με νόημα ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας, που συνεδρίασε χθες. Σημείωσε ότι το θέμα “δεν προσφέρεται για διχαστικές προκλήσεις” και πρόσθεσε: ‘’Έτσι υποδέχομαι τις θέσεις της Εκκλησίας, που σέβομαι απόλυτα”. Υπενθύμισε άλλωστε με νόημα ότι “αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει πολλές πρακτικές λύσεις σε θέματα που απασχολούν την Εκκλησία και σε θέματα του κλήρου”.

Τόνισε επίσης ότι “αναφερόμαστε σε επιλογές της πολιτείας και όχι σε θεολογικές πεποιθήσεις”. Ενώ έκανε λόγο για ώριμες αλλαγές όπως ο πολιτικός γάμος και η καύση νεκρών, που δεν έβλαψαν την κοινωνία και δήλωσε βέβαιος ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία πολιτείας και Εκκλησίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα