Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Το ένα τρίτο των βουλευτών της ΝΔ δεν ψήφισε το νομοσχέδιο

Διαβάζεται σε 4'
Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Το ένα τρίτο των βουλευτών της ΝΔ δεν ψήφισε το νομοσχέδιο
Δεύτερη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου "Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις", Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Για πρώτη φορά τόσο μεγάλος αριθμός βουλευτών πήγε κόντρα στη βούληση Μητσοτάκη. Οι διαρροές από την ΚΟ της ΝΔ στην ψηφοφορία για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έφτασαν τις 51, με 20 βουλευτές να καταψηφίζουν και 31 να απέχουν

Για πρώτη φορά στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κατάφερε να ελέγξει απόλυτα το ένα τρίτο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας: 

Το νομοσχέδιο για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών δεν ψήφισαν συνολικά 51 γαλάζιοι βουλευτές.

Εξ αυτών οι 20 καταψήφισαν και 31 επέλεξαν την πιο διπλωματική οδό της αποχής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα καταψήφισαν από τη ΝΔ οι:

Αντώνης Σαμαράς, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης,  Μάριος Σαλμάς, Γιάννης Πασχαλίδης, Φώντας Μπαραλιάκος, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Θόδωρος Καράογλου, Άννα Καραμανλή, Κώστας Καραγκούνης, Τάσος Δημοσχάκης, Θανάσης Δαβάκης, Κώστας Γκιουλέκας, Στέφανος Γκίκας, Βασίλης Γιόγιακας, Φωτεινή Αραμπατζή, Μπάμπης Αθανασίου.

Μεταξύ αυτών που απείχαν και τέσσερα μέλη της κυβέρνησης:

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας, η υφυπουργός Οικογένειας Μαρία Κεφάλα και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Κελέτσης.

Επίσης απείχαν οι:

Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Ανδριανό, Λάκης Βασιλειάδης, Κώστας Βλασης, Γιώργος Βλάχος,  Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Γιάτσιος, Ανδρέας Ζαμπίλης, Θανάσης Καββαδάς, Γιάννης Καλλιάνος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Μάρκος Καφούρος, Μάνος Κονσόλας, Γιώργος Κοτρωνιάς, Δημήτρης Κούβελας, Σπύρος Κουλκουδίνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Νότης Μηταράκης, Κατερίνα Μονογυιου,  Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Παπασωτηρίου, Στέλιος Πέτσας, Θάνος Πλεύρης, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Άγγελος Συρίγος. 

Ενώ 107 βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν υπέρ.

Στο Μαξίμου βέβαια προτιμούν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο. Και δεν θέλουν να υπολογίζουν τις αποχές στο αρνητικό ισοζύγιο. Στην πραγματικότητα όμως και οι αποχές ισοδυναμούν με διαρροές.

Ενώ ο αριθμός και της αποχής και του “όχι” θα ήταν μεγαλύτερος, εάν δεν είχε προηγηθεί εντατικό μασάζ σε βαθμό πίεσης και εάν πολλοί βουλευτές δεν προσδοκούσαν μία θέση στον ήλιο του επόμενου ανασχηματισμού.

Οι πιέσεις στους βουλευτές της ΝΔ συνεχίστηκαν μέχρι την τελευταία άλλωστε μέχρι την τελευταία στιγμή. Το γεγονός μάλιστα κατήγγειλε από βήματος Βουλής ο Αντώνης Σαμαράς κάνοντας λόγο για bullying και αθέμιτες πιέσεις.

Και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός βέβαια από την πλευρά του φέρεται να επιχείρησε να πιέσει βουλευτές της σαμαρικής πτέρυγας να καταψηφίσουν. Την ίδια στιγμή ο Γιάννης Μπρατάκος και η Ντόρα Μπακογιάννη φέρονται να ανέλαβαν εκ μέρους της γαλάζιας ηγεσίας να “προσεγγίσουν” διαφωνούντες βουλευτές μέχρι το παρά πέντε της ψηφοφορίας. 

Οι ζυμώσεις αυτές είχαν σε ένα βαθμό αποτέλεσμα, καθώς υπήρξαν βουλευτές που την τελευταία στιγμή στράφηκαν από το “όχι” στην αποχή και μερικοί ακόμη και στην υπερψήφιση.

Μεταξύ αυτών οι Κώστας Κατσαφάδος, Νίκος Βλαχάκος, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Σπήλιος Λιβανός, Θανάσης Μπούρας, Θανάσης Λιούτας.

Ωστόσο οι ισορροπίες τελικά δεν άλλαξαν δραματικά από το διήμερο των “φροντιστηρίων”.

Στη ΝΔ κάνουν τα πικρά, γλυκά

Δεδομένου μάλιστα πως αρχικά, όταν ερρίφθη ο κύβος για την κατάθεση του νομοσχεδίου, υπήρχαν φόβοι ακόμη και για 80 όχι, στο Μαξίμου σχεδόν θεωρούν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θετικό. Ενώ κλείνουν τα αυτιά στις Κασσάνδρες που προβλέπουν ότι η ΝΔ θα πληρώσει την ψήφιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών στην κάλπη των ευρωεκλογών.

Προκειμένου δε να μην θεωρηθεί η ψηφοφορία για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ως εσωκομματική κρίση της ΝΔ, τα κυβερνητικά στελέχη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην τοποθέτηση του κινήθηκαν σε μία τριπλή γραμμή.

Πρώτον, αναγνώρισαν ότι υπάρχουν διαφωνίες, οι οποίες όμως τόνισαν ότι διατρέχουν οριζόντια όλα τα κόμματα.

Δεύτερον, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ζήτημα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στάση του Παύλου Πολάκη, καθώς οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, φέρεται να είχε εξοργιστεί με την απουσία του.

Η ΝΔ πετάει το μπαλάκι στο ΠΑΣΟΚ

Τρίτον, ο πρωθυπουργός έστρεψε την προσοχή και στο ενδεχόμενο σημαντικού ποσοστού διαρροών από το ΠΑΣΟΚ. Γαλάζια στελέχη δε επικαλούνταν ότι αναλογικά ήταν μεγαλύτερο το πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ από ότι στη ΝΔ.

Έλεγαν ειδικότερα ότι υπέρ ψήφισε το 68% των βουλευτών της ΝΔ, ενώ από το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το 66%. “Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη που διεκδικεί τα πρωτεία στο μεταρρυθμιστικό κέντρο είχε λιγότερο ποσοστό στα ναι από τη ΝΔ”, προσέθεταν τα ίδια στελέχη.

Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ απαντούσαν:

“Όποια επιχείρηση εκ μέρους της ΝΔ για αριθμητικές συγκρίσεις είναι ανεδαφική και τουλάχιστον πολιτικά άστοχη, όταν το 1/3 της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ δεν υπερψήφισε το νομοσχέδιο που εισηγήθηκε η κυβέρνηση της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 20 βουλευτές καταψήφισαν με πρώτο τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος παρουσίασε μάλιστα διακριτή πλατφόρμα,  31 βουλευτές της ΝΔ απείχαν και ο υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης χαρακτήρισε το κυβερνητικό νομοσχέδιο αντισυνταγματικό.

Αυτή η μεγάλη θεσμική αλλαγή δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς από τη συμπολίτευση στήριξαν το νομοσχέδιο μόλις 107 βουλευτές.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα