Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Η ΝΔ δεν μπορεί να λέει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έγινε στο φτερό
Διαβάζεται σε 3'Στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών μετά και τις συνεχείς προκλήσεις από την πλευρά της Β. Μακεδονίας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του.
- 16 Μαΐου 2024 19:32
Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο ραδιόφωνο του Real και στην Κάτια Μακρή και στο Μάνο Νιφλή παραχώρησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, παίρνοντας θέση για το φλέγον ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών μετά και την τελευταία πρόκληση από την πλευρά του επικεφαλής του VMRO και επόμενου πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Κρίστιαν Μιτσκόσκι.
“Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια ιστορική συμφωνία. Ήταν μια ρεαλιστική συμφωνία, μια συμφωνία επωφελής για την Ελλάδα και τα συμφέροντά της, επωφελής και για τη σταθερότητα της περιοχής. Ήταν μια από τις σημαντικότερες στιγμές της κυβέρνησης Τσίπρα και πρέπει να αποδίδουμε τα εύσημα στον πρώην πρωθυπουργό και τον Νίκο Κοτζιά.
Έχουμε πραγματικά εξαιρετικά σοβαρές ευθύνες από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη και δυστυχώς ασκείται επιβλαβής εξωτερική πολιτική της χώρας μας εις βάρος των εθνικών συμφερόντων. Η συμφωνία των Πρεσπών προέβλεπε ότι θα υπάρχουν Ανώτατα Συμβούλια Συνεργασίας με κλιμάκια από τις δύο χώρες, από τη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα, σε επίπεδο Πρωθυπουργών και Υπουργών. Κάθε χρόνο από αυτές τις ανώτατες διασκέψεις θα προέκυπταν μια σειρά από συμφωνίες, οι οποίες είναι αυτά τα λεγόμενα μνημόνια συνεργασίας, τα Πρωτόκολλα. Αυτό έγινε το 2019 επί Τσίπρα. Προέκυψαν δέκα τέτοιες συμφωνίες. Οι τρεις έπρεπε να επικυρωθούν από τη Βουλή. Αυτές δεν ήρθαν ποτέ στη Βουλή για να κυρωθούν. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έκανε ούτε ένα Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας σε αυτά τα 5 χρόνια που είναι κυβέρνηση”, είπε αρχικά ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς.
Στη συνέχεια ο ίδιος άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι “απέφευγε να εμπλακεί σε οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από τη συμφωνία των Πρεσπών, με αποτέλεσμα η Συμφωνία των Πρεσπών αυτά τα πέντε χρόνια που είναι κυβέρνηση στην ουσία να μην εφαρμόζεται με τον τρόπο που θα έπρεπε να εφαρμοστεί. Με αποτέλεσμα σοβαρά θέματα όπως τα βιβλία ιστορίας, τα εμπορικά σήματα, οι αλλαγές στα διαβατήρια και τις πινακίδες των αυτοκινήτων να μείνουν πίσω.
Σήμερα τρέχει πίσω από την υπεράσπιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό κατά την άποψή μας είναι εξαιρετικά εσφαλμένη και εθνικά επικίνδυνη εξωτερική πολιτική. Οι σχέσεις μας με τη Βόρεια Μακεδονία και οι σχέσεις μας με την Αλβανία το 2018- 2019 ήταν στο καλύτερο σημείο”.
“Η κυβέρνηση αυτό που πρέπει να κάνει πρωτίστως δεν είναι τόσο να φέρει εσπευσμένα αυτή τη στιγμή τα μνημόνια. Θα έπρεπε να κάνει τις απαραίτητες διπλωματικές κινήσεις, ενδεχομένως κάποιο διάβημα προς την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας, έτσι ώστε να υπάρχει συμμόρφωση με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών. Αν δεν το κάνει αυτό η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχει το άρθρο 19 για την επίλυση των διαφορών. Επομένως δεν μπορεί να κρύβεται η Νέα Δημοκρατία και να λέει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια συμφωνία η οποία έγινε στο φτερό. Υπάρχει το άρθρο 19 για λύση των διαφορών που λέει συγκεκριμένα βήματα. Πρέπει να κινηθεί με βάση αυτή τη μεθοδολογία για να επαναφέρει τη Βόρεια Μακεδονία στη σωστή εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών. Να σταματήσει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του ο κύριος Μητσοτάκης και η ελληνική κυβέρνηση.
Τα εθνικά ζητήματα βασίζονται πολύ και στο συναίσθημα. Πάνω στο συναίσθημα πατάμε και αυτή είναι η ουσία του εθνολαϊκισμού. Ας είμαστε νηφάλιοι. Ας υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας με έναν τρόπο ο οποίος να είναι πραγματικά παραγωγικός”, κατέληξε.