Γεννηματά: Ενισχύετε τους λίγους και ισχυρούς, σε βάρος των πολλών και αδυνάμων
Για τακτοποιήσεις που φέρνει το πολυνομοσχέδιο μίλησε η Φώφη Γεννηματά. Διαφώνησε πλήρως με τις ρυθμίσεις για την ισχύ των κλαδικών συμβάσεων και σημείωσε ότι επιχειρείται η απαξίωση των αμοιβών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
- 24 Οκτωβρίου 2019 20:53
Νομοσχέδιο κατώτερων των περιστάσεων που χρειάζεται η χώρα, βαθιάς συντηρητικής αντίληψης που δεν δημιουργεί καμία προοπτική ανάπτυξης, χαρακτήρισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη, που συζητείται στη Βουλή.
Στην ομιλία της, πριν από λίγη ώρα, η κ. Γεννηματά σχολίασε πως πρόκειται για πολυνομοσχέδιο διάφορων τακτοποιήσεων.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κατέστησε σαφές ότι το κόμμα της λέει «ΟΧΙ» επί της αρχής σε αυτό το νομοσχέδιο γιατί αποπνέει μια βαθιά συντηρητική αντίληψη για την διακυβέρνηση, που δεν υπηρετεί τις ανάγκες της χώρας, δεν δημιουργεί δυναμική για την υπέρβαση της κρίσης.
«Αντίθετα», όπως είπε, «υπηρετεί λογικές που ενισχύουν τους λίγους και ισχυρούς, εις βάρος των πολλών και αδύναμων, εις βάρος των εργαζόμενων, των μικρομεσαίων, της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού» και υπογράμμισε ότι:
-Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, δεν έχει στρατηγική για την ανάπτυξη της χώρας.
Βαδίζει πάνω στα χνάρια που άφησε ο κ. Τσίπρας, απόλυτα πιστή στις επώδυνες δεσμεύσεις που ανέλαβε προς τους δανειστές, δεσμεύσεις που έχουν τσακίσει τη μεσαία τάξη. Αυτό αποτυπώνεται και στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού.
– Για την ΝΔ η ανάπτυξη αφορά μόνο τους λίγους και ισχυρούς. Και την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης, δήθεν, ανησυχεί για τους πολλούς, τους φορτώνει τα βάρη των δεσμεύσεων του προς τον ΣΕΒ. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πληρώνουν το μάρμαρο. Η κυβέρνηση τους αφήνει έξω και από όποιο πλεόνασμα μοιράσει στο τέλος του χρόνου.
Η κ. Γεννηματά, ειδικότερα, διαφώνησε πλήρως με τις ρυθμίσεις για την ισχύ των κλαδικών συμβάσεων, υπογραμμίζοντας ότι επιχειρείται η καταστρατήγηση των Κλαδικών Συμβάσεων, η απαξίωση των αμοιβών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
«Δημιουργείται», είπε, «καθεστώς εργασιακών σχέσεων δύο ταχυτήτων, με επιχειρήσεις που τηρούν τις κλαδικές συμβάσεις (δηλαδή τα ελάχιστα όρια αμοιβών και δικαιωμάτων) και επιχειρήσεις που “εξαιρούνται”. Και μάλιστα εξαιρούνται με εν λευκώ εξουσιοδότηση στον υπουργό, για να καθορίσει κριτήρια και διαδικασίες, να προσδιορίσει ποιοι έχουν οικονομικά προβλήματα και ποιοι όχι.
Έτσι, λοιπόν, λέει η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις:
Αν θες, λοιπόν, να μην τηρείς τις κλαδικές συμβάσεις, πήγαινε στον υπουργό και αυτός θα σου βρει τη “λύση”. Χωρίς να έχεις καμία υποχρέωση, ούτε καν να διατηρήσεις τις θέσεις εργασίας».
Όπως είπε, «για τις διατάξεις που αφορούν την καταστρατήγηση των κλαδικών συμβάσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων -αλλά και εκείνων που κτυπούν την Αυτοδιοίκηση- καταθέσαμε πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία, ώστε να γνωρίζουν καθαρά οι πολίτες τις επιλογές μας», πρόσθεσε.
Επίσης, σημείωσε ότι:
– «Η κυβέρνηση συνεχίζει τις ωμές παρεμβάσεις στην Αυτοδιοίκηση. Αφαιρούνται και πάλι αρμοδιότητες και πόροι, υποβαθμίζεται περισσότερο το δημοτικό συμβούλιο με τις «δια περιφοράς» συνεδριάσεις.
– Παρά τις δήθεν κυβερνητικές ευαισθησίες για την βιώσιμη ανάπτυξη, το νομοσχέδιο δεν προωθεί καμία παρέμβαση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
– Επιχειρήσατε να στήσετε τον δικό σας «Λευκό Οίκο» και τα θαλασσώσατε. Σκέψου να μην ήσασταν και πανέτοιμοι…
-Φέρατε 36 αλλαγές και διορθώσεις στο επιτελικό κράτος, που ψηφίσατε μόλις πριν από δυο μήνες. Και βέβαια, η δημιουργία νέας γραφειοκρατίας, καλά κρατεί. Επιπλέον παρατηρητήρια, υπηρεσίες και διαδικασίες. Να έχουμε, να βολεύουμε τους δικούς μας ….»
Η κ. Γεννηματά εξέφρασε την ικανοποίηση της για την υιοθέτηση της πρωτοβουλίας του κόμματός της από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που συναντήθηκε με τους τραπεζίτες για να μειωθούν οι χρεώσεις στις τραπεζικές συναλλαγές, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει δεκτή τη σχετική τροπολογία των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής, όπως και την τροπολογία για το επίδομα ανεργίας όσων επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook.
Σχετικά με την ψήφο των εκτός επικράτειας Ελλήνων πολιτών, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής χαιρέτισε τον αναγκαίο συμβιβασμό των κομμάτων, ώστε να βρεθούν 200 για να περάσει ο νόμος. Ωστόσο, επέκρινε τη στάση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως με τις ενστάσεις και αντιρρήσεις που εκφράζουν, παίζουν μικροκομματικά παιχνίδια που οδηγούν σε αποκλεισμό χιλιάδες Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό.
Αναφορά έκανε η Φώφη Γεννηματά και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση ακολουθεί την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πρότεινε να συμφωνηθεί ένα εθνικό σχέδιο διεκδικήσεων που περιλαμβάνει: φύλαξη των συνόρων με ενεργό συμμετοχή της FRONTEX, αλλαγή της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για την επαναπροώθηση όσων δεν δικαιούνται άσυλο και να ξεκινήσει πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφύγων σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ.
«Δεν μπορεί η Ελλάδα να σηκώνει μόνη της τα βάρη. Το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό. Αν δεν αντιδράσουμε τώρα, αν δεν συνεννοηθούμε, θα το πληρώσουμε ακριβά», ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Ακόμη, είπε ότι ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ υπάρχει ομερτά για τις ευθύνες τους, χαρακτηρίζοντας «κοκορομαχία για το θεαθήναι» την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, «που δηλητηριάζει, όμως την πολιτική ζωή της χώρας και λειτουργεί ανασταλτικά στην ανάπτυξη».