Γεννηματά για Brexit: Χάθηκε μια μάχη, δεν πρέπει να χάσουμε τον πόλεμο
Τι δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, κατά την Προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες
- 28 Ιουνίου 2016 15:30
Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κατά την προσέλευσή της στην Προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που διεξάγεται στις Βρυξέλλες ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Συμμετέχω σε μία ιστορική συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Δεν θα επιτρέψουμε στο λαϊκισμό και τις συντηρητικές πολιτικές να διαλύσουν την Ευρώπη. Μετά από το πρώτο σοκ από το brexit, χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις και γενναίες δράσεις, που σημαίνει τέλος στη λιτότητα τώρα, κοινωνική προστασία για όλους και χρηματοδότηση για ανάπτυξη σε κάθε γωνιά της Ευρώπης. Αν νοιαζόμαστε όμως πραγματικά για ένα ασφαλές μέλλον με προοπτική, να τολμήσουμε μία νέα ευρωπαϊκή συνθήκη. Να πιάσουμε το νήμα από εκεί που το άφησαν οι μεγάλοι ευρωπαίοι ηγέτες που οραματίστηκαν το κοινό μας σπίτι. Όσο για μας, τους σοσιαλιστές, έχουμε ευθύνη να προωθήσουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες και τις μεταρρυθμίσεις για να εξασφαλίσουμε ότι θα προχωρήσουμε όλοι μαζί, χωρίς κράτη-μέλη δύο ταχυτήτων.
Η παρέμβαση της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, στο πλαίσιο της Προσυνόδου του PES στις Βρυξέλλες:
Brexit: Και τώρα τι;
α) Χάθηκε μια μάχη, δεν πρέπει να χάσουμε τον πόλεμο.
Η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι, είναι η μόνη ασφαλής προοπτική για όλους μας. Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες, ότι μπορούν να νοιώθουν ασφαλείς και να προσδοκούν σε ένα καλύτερο μέλλον.
β) Δυστυχώς τα λογικά επιχειρήματα δεν έπεισαν το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το αποτέλεσμα αυτό είναι αρνητική εξέλιξη και αν δεν αντιδράσουμε άμεσα μπορεί να προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων που θα απειλήσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η κατάσταση αυτή δεν προέκυψε ως κεραυνός εν αιθρία, είναι το αποτέλεσμα συντηρητικών πολιτικών που δημιούργησαν ανασφάλεια, μεγάλωσαν τις ανισότητες μεταξύ χωρών και περιφερειών, όξυναν αντιθέσεις και απογοήτευσαν λαούς. Οι ηγεσίες της Ευρώπης δεν είναι άμοιρες ευθυνών για την κατάσταση. Είναι ώρα περίσκεψης και επαναξιολόγησης της συνολικής πορείας. Πώς οδηγηθήκαμε από το Μάαστριχτ στη Λισσαβόνα, στο Ευρωσύνταγμα, στην ΟΝΕ και στο ευρώ. Πως αντιμετωπίστηκε η οικονομική κρίση; Όσοι πιστεύουμε στο όραμα της Ενωμένης Ευρώπης και την αναγκαιότητά της, πρέπει να αξιοποιήσουμε δημιουργικά το σοκ του Brexit.
Τα κείμενα του Sergei αλλά και των Υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι σε θετική κατεύθυνση και μπορούν να αποτελέσουν βάση συζήτησης, αλλά πιστεύω ότι δεν αρκούν απλές μεταρρυθμίσεις, χρειάζονται τολμηρές αλλαγές. Να αλλάξουμε αυτή την πορεία. Να προχωρήσουμε σε μια νέα στρατηγική, που θα φέρει την Ένωση πιο κοντά στους λαούς.
γ) Χρειαζόμαστε μια νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη ως νέο Ευρωπαϊκό project και αφήγημα, με 4 κύριους άξονες :
Aνάδειξη τηςκοινωνικής διάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντικατάσταση των πολιτικών λιτότητας.
Ισχυρόαναπτυξιακό σοκ για την Ευρώπη με ολοκληρωμένες πολιτικές ανάπτυξης, απασχόλησης, μείωσης των περιφερειακών ανισοτήτων.
Ενίσχυση της Δημοκρατίας, αποκέντρωση,ολοκλήρωση της ΟΝΕ, προώθηση της κοινής άμυνας και κοινής μεταναστευτικής πολιτικής.
Σύγκληση μιας νέας ευρύτερης σύνθεσηςΣυνέλευσης (Convention) για να επεξεργαστεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που υπερβαίνουν τις σημερινές συνθήκες (με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Κρατών, των Εθνικών Κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).
Χρειάζεται να πάρουμε το ταχύτερο αποφάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Εμείς οι σοσιαλιστές οφείλουμε να ηγηθούμε της προσπάθειας και να εγγυηθούμε τη νέα κοινή πορεία, ώστε να προχωρήσουμε όλοι μαζί, έξω από πολιτικές ομόκεντρων κύκλων, κρατών πολλών ταχυτήτων.