Γεννηματά: Ο πατριωτισμός είναι ο βασικός χαρακτήρας της πολιτικής μας
"Η ώρα της Αλλαγής πλησιάζει" εκτίμησε από τις Σέρρες η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Έδωσε πατριωτικό στίγμα αναφερόμενη στη συμφωνία των Πρεσπών και υπογράμμισε ότι το Κίνημα προτείνει εθνικό σχέδιο, συνεννόηση και μία 4ετία πολιτικής σταθερότητας.
- 18 Ιουλίου 2018 21:35
Στίγμα πατριωτικό έδωσε μιλώντας στις Σέρρες η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά αναφερόμενη στη συμφωνία των Πρεσπών και απευθυνόμενη στη βάση του πάλαι πότε “πατριωτικού ΠΑΣΟΚ”, την οποία με αφορμή το Σκοπιανό ελπίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη ότι θα προσελκύσουν πίσω.
“Η παράταξη μας ήταν και παραμένει βαθειά και ειλικρινά πατριωτική. Για εμάς «πατριωτισμός» δεν σημαίνει κραυγές και μίσος για τον γείτονα, αλλά πραγματική, ρεαλιστική προσέγγιση των διεθνών σχέσεων, με μόνο κριτήριο το καλό της πατρίδας” είπε η κ.Γεννηματά και τόνισε: ” Ο πατριωτισμός ήταν και είναι ο βασικός χαρακτήρας της πολιτικής μας”.
Η κ.Γεννηματά δήλωσε ότι το Κίνημα επιμένει σε μία βιώσιμη συμφωνία με τη γειτονική χώρα. Υπενθύμισε ότι: “Είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου και η δική μας παράταξη που συνομολόγησαν το 1995 την Ενδιάμεση Συμφωνία, που έδωσε τέλος στην όξυνση, επέτρεψε τον διάλογο, άνοιξε τον δρόμο για την οικονομική συνεργασία, για εξεύρεση ολοκληρωμένης λύσης” και χαρακτήρισε την ενδιάμεση συμφωνία την πιο ρεαλιστική προσέγγιση που εξασφάλισε όχι μόνο την ειρήνη στην περιοχή, αλλά και τη διαπραγματευτική υπεροχή και την ηγετική θέση τη χώρας μας στη βόρεια γειτονιά της, και που “απέτρεψε τα επικίνδυνα αδιέξοδα που με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας είχαν δημιουργηθεί.” Υπενθύμισε επίσης ότι: “Εμείς και το 2003 ανοίξαμε την Ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων” αναφερόμενη στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης επί Σημίτη. Απάντησε έτσι σε όσους κατηγορούν το ΚΙΝΑΛ ότι δεν επιθυμεί λύση.
Κατηγόρησε όμως τον Αλέξη Τσίπρα πως “για άλλη μια φορά , χειρίστηκε το θέμα, χωρίς να κατοχυρώσει το εθνικό συμφέρον” και υποστηριξε:
“Οι άνθρωποι -είναι ξεκάθαρο- είχαν προαποφασίσει να λύσουν -όπως όπως- το ζήτημα. Μιλάμε για την Κυβέρνηση του κ.Τσίπρα που λίγο έλειψε να συμφωνήσει στο όνομα «Δημοκρατία του Ίλιντεν». Ένα όνομα – επιτομή του αλυτρωτισμού των Σκοπίων. Μόνο επειδή αντιδράσαμε, πρώτοι εμείς, έσπευσαν να μαζέψουν μια συμφωνία ντροπιαστική που σχεδόν είχαν ήδη υπογράψει.
Όποιος αμφιβάλλει γι’ αυτά δεν έχει παρά να προσέξει τα όσα πια ανοιχτά και καθημερινά δηλώνει ο κ. Ζάεφ.”
Η κ.Γεννηματά δήλωσε προσωπικά υπερήφανη “που η δική μας Παράταξη, χωρίς μισόλογα και φοβίες, βγήκε μπροστά και όρθωσε το ανάστημά της.” Επισήμανε ότι: “Διαμηνύσαμε από την αρχή ότι θέλουμε λύση αλλά όχι οποιαδήποτε λύση. Είπαμε πως απαιτούνται δεσμευτικές ρυθμίσεις για την εγγύηση της μη επιστροφής του αλυτρωτισμού και της παραχάραξης της ιστορίας. Κι όταν πια ήρθε στο φως η συμφωνία, ξεκαθαρίσαμε, χωρίς περιστροφές, πως για μας με τέτοιους όρους δεν είναι αποδεκτή. Αν ήταν έτσι θα είχε λυθεί το θέμα από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.”
Επανέλαβε ότι: “Οι παραχωρήσεις της Ελληνικής κυβέρνησης στα κρίσιμα ζητήματα της εθνικότητας και της γλώσσας μας βρήκαν και μας βρίσκουν απέναντι, κάθετα αντίθετους” καθώς: “Πρόκειται για παραχωρήσεις ανιστόρητες, επικίνδυνες. Υποχωρήσεις από πάγιες θέσεις, που αντί να κλείνουν παλιούς λογαριασμούς ανοίγουν νέους.”
Σημείωσε εξάλλου ότι: “Το περασμένο Σαββατοκύριακο, μερικά χιλιόμετρα βορειότερα, σε όλες τις πόλεις της χώρας τους, οι βόρειοι γείτονες πανηγύριζαν για την erga omnes αναγνώριση του μακεδονικού έθνους και της μακεδονικής γλώσσας! Και στην Αθήνα κομπάζουν για το show των Πρεσπών.”
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έθεσε μάλιστα σειρά ερωτημάτων για τη συμφωνία των Πρεσπών:
“Γιατί υπάρχει διαφορά στο όνομα της χώρας και στην υπηκοότητα των κατοίκων της;
Γιατί δεχτήκαμε ασμένως την αναγνώριση της «μακεδονικής» γλώσσας χωρίς καν ένα προσδιοριστικό πρόθεμα;
Ποιος έχει το δικαίωμα να βαπτίζει τα προϊόντα του ως «μακεδονικά»;”
Υποστήριξε επίσης ότι η επιστολή πρόσκλησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ πρέπει να σταλεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα κα συνέχισε: ” Η διαδικασία για την ένταξη τους ξεκίνησε, δεν είναι μια απλή πρόσκληση. Είδαμε μάλιστα τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, τον κ. Ζάεφ ο οποίος καυχιέται ότι η «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ανήκει πια στη μεγάλη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Η κοροϊδία πάει σύννεφο. Εάν προχωρήσουν σε κυρώσεις της ένταξης οι άλλες χώρες και μείνει η Ελλάδα στο τέλος μόνη της, θα έχουν διαμορφωθεί μη αναστρέψιμα αποτελέσματα.”
Η κ.Γεννηματά διαχώρισε όμως τη στάση του ΚΙΝΑΛ στο Σκοπιανό από αυτή της ΝΔ.
“Ο δικός μας λόγος, τα δικά μας επιχειρήματα, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με το εθνικιστικό και ακροδεξιό ντελίριο παραγόντων της Νέας Δημοκρατίας. Είμαστε σκληρά απέναντι σε κάθε λογική πατριδοκαπηλίας και διχασμού των Ελλήνων” είπε και επανέλαβε ότι “φέρει σοβαρή ευθύνη διαχρονικά και ιστορικά η ΝΔ και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης γιατί και αυτός πρόταξε το κομματικό συμφέρον από το Εθνικό.”
Αναφέρθηκε όμως και στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και στο θέμα της απέλασης Ρώσων διπλωματών:
“Oι Έλληνες αξιωματικοί παραμένουν φυλακισμένοι χωρίς κατηγορία.Ο κ. Ερντογάν εκβιάζει, απειλεί, ζητά απαράδεκτες ανταλλαγές.
Η Κυβέρνηση που αρχικά υποβάθμισε το γεγονός, στη συνέχεια ζητούσε την απελευθέρωσή τους και τώρα ο κ.Τσίπρας ζητάει να δικαστούν. Αλήθεια πιστεύει ότι μπορούν να έχουν μια δίκαιη δίκη στην Τουρκία; Δεν φρόντισε να εξασφαλίσει πίεση ούτε από την πλευρά του ΝΑΤΟ. Πήγε τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα για τη χώρα.
Άνοιξαν τώρα και νέους λογαριασμούς με τις απελάσεις των Ρώσων , με τον Ζάεφ να καταγγέλλει Έλληνες επιχειρηματίες. Η Κυβέρνηση επιμένει στη μυστική διπλωματία. Ζητάμε άμεσα επίσημη ενημέρωση στα θεσμικά όργανα.”
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επιτέθηκε στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα για την οικονομία. Εκανε λόγο για στημένες φιέστες που δεν μπορούν να εξαπατήσουν κανέναν και υποστήριξε ότι: “Πίσω από την καθαρή έξοδο κρύβεται το 4ο μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρήματα.” Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεσμεύτηκε λιτότητα διαρκείας και σχολίασε σαρκαστικά: “Από την επανάσταση στη λιτότητα, μια καρέκλα δρόμος” προσθέτοντας: “Όχι δεν είναι αδέξιος, είναι δεξιός και με τη βουλα.”
Η κ.Γεννηματά όμως τόνισε επίσης πως μπορεί ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να τελείωσαν, η λύση όμως δεν είναι η επανάκαμψη της ΝΔ, ενώ κάλεσε τους ψηφοφόρους να αντισταθούν στην πόλωση.
“Προσπαθούν να δημιουργήσουν, οι δυο τους, ένα δίπολο γιατί έτσι νομίζουν ότι θα κρατήσουν δυνάμεις οι μεν και θα κερδίσουν τις εκλογές οι δε. Το να χέρι νίβει τ’ άλλο, ο ένας στηρίζει τον άλλο μέσα από την πόλωση και το διχασμό. Είναι ο φερετζές τους για να κρύψουν το πόσο μοιάζουν. Μαζί ξεκίνησαν το 2010 στις πλατείες των αγανακτισμένων. Μαζί και με τη Χρυσή Αυγή.
Η πόλωση και τότε και τώρα είχε στόχο την παράταξή μας. Όλοι γνωρίζουν όμως πια ότι το θύμα είναι ο Ελληνικός λαός” είπε.
Ορισε ως το δίλημμα των επόμενων εκλογών οχι μόνο το πρόοδος ή συντήρηση, αλλά και το ερώτημα συνεννόηση ή διχασμός.
“Είμαστε αποφασισμένοι. Σπάμε το δίπολο κάθε μέρα. Το Κίνημα Αλλαγής εκφράζει την πρόοδο απέναντι στη συντήρηση. Θα νικήσουμε και τους δύο εκφραστές της, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Ναι έχουν κάθε λόγο να μας φοβούνται. Η ώρα της Αλλαγής πλησιάζει. Ο υπαρκτός καθεστωτισμός του κ.Τσίπρα καταρρέει. Εμείς δεν είμαστε ο Τρίτος πόλος, αλλά ο Μόνος Δρόμος! Προοδευτικός, Κεντροαριστερός” δήλωσε η κ.Γεννηματά.
Τόνισε ότι χρειάζεται πολιτική αλλαγή και αλλαγή πολιτικής και έκανε λόγο για νέα πραγματικά προοδευτική ατζέντα της Κεντροαριστεράς απέναντι στο διπλό συντηρητισμό Τσίπρα και Μητσοτάκη.
“Η ενότητα είναι το κλειδί για να βγούμε από την κρίση. Αυτή τη σημαία σηκώνει το Κίνημα Αλλαγής” επισήμανε επίσης. Είπε με νόημα πως: “Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όλοι όσοι διαχειρίστηκαν την κρίση και τα μνημόνια. Κανένας δεν πρέπει να μείνει απ έξω να πετροβολά τη νέα εθνική προσπάθεια” εξηγώντας: “Μιλάω πάντα για την ευρύτερη δυνατή συνεργασία, πρώτο και δεύτερο κόμμα δεν μπορούν να εξαιρεθούν, όποια και αν είναι αυτά. Δεν έχει σημασία όμως μόνο η σειρά των κομμάτων αλλά και η δύναμη και τα ποσοστά τους.”
Η κ.Γεννηματά κάλεσε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να πουν που συμφωνούν και που διαφωνούν με την πρόταση του ΚΙΝΑΛ: Εθνικό σχέδιο, συνεννόηση και μια τετραετία πολιτικής σταθερότητας.
“Είναι διατεθειμένος ο κ. Μητσοτάκης να συμβάλει σε ένα πρόγραμμα προοδευτικής κατεύθυνσης κόντρα στις παραδοσιακές συντηρητικές αντιλήψεις και αρχές της ΝΔ ;
Μπορεί ο κ. Τσίπρας μετά από αυτή τη μνημονιακή – συντηρητική- αντιλαϊκή πολιτική που άσκησε τα τρία τελευταία χρόνια, να κάνει στροφή σε προοδευτική κατεύθυνση και κυρίως να συνεχίσει να παίρνει μέρος των ευθυνών που του αναλογούν για την πορεία της χώρας ή θα επιλέξει ξανά τον ανεύθυνο δρόμο του λαϊκισμού και της δημαγωγίας;” αναρωτήθηκε και δήλωσε βεβαία: “Οι επόμενες εκλογές θα είναι ντέρμπυ για τρεις και θα πάρουμε εντολή.”