Γεννηματά: Οι πολίτες ζητούν απαντήσεις – Η Βουλή πρέπει να σκάψει βαθιά στη λάσπη
Η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε σκευωρία την υπόθεση Novartis και μίλησε για παραδικαστικό κύκλωμα που γεννήθηκε μέσα από τα σπλάχνα ενός τμήματος της Δεξιάς. "Αλλά τα τελευταία χρόνια ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνος που το υιοθέτησε πλήρως και το καρπώθηκε" είπε.
- 08 Οκτωβρίου 2019 20:22
Από τη βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για την συγκρότηση Προκαταρκτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το Κίνημα Αλλαγής υπερψηφίζει την πρόταση που κατέθεσε η κυβερνητική πλειοψηφία για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και οι υπεύθυνοι όσο βαθιά και υψηλά βρίσκονται. «Θα πρέπει να σταλεί προς όλες τις κατευθύνσεις ένα ισχυρό μήνυμα:
Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη Δικαιοσύνη, με το Κράτος Δικαίου.
Κανείς δεν μπορεί να προσβάλλει τη Δημοκρατία μας και τους θεσμούς της.
Το λέμε καθαρά ότι για εμάς η διερεύνηση και αποκάλυψη της σκευωρίας δεν είναι ζήτημα ρεβανσισμού. Δεν είναι προσωπική υπόθεση των στελεχών μας που χτυπήθηκαν άδικα από το σκοτεινό σύστημα. Είναι ζήτημα Δικαιοσύνης. Ζήτημα Δημοκρατίας. Πρέπει να υπάρξει εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης.
Χωρίς προκαταλήψεις και προκατασκευασμένους ενόχους, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια υπόθεση το 2018», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
Κάλεσε μάλιστα όσους έχουν σκέψη για fast track διεκπεραίωση και «αναπομπή του φακέλου στην Δικαιοσύνη. Δεν θα ανεχτούμε την επανάληψη της παρωδίας του 2018, με αντιστροφή ρόλων. Οι πολίτες δικαιούνται και ζητούν από εμάς απαντήσεις. Η Βουλή μπορεί και πρέπει να σκάψει βαθιά στην λάσπη».
Η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε σκευωρία την υπόθεση και μίλησε για παραδικαστικό κύκλωμα που γεννήθηκε μέσα από τα σπλάχνα ενός τμήματος της Δεξιάς. Αλλά τα τελευταία χρόνια ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνος που το υιοθέτησε πλήρως και το καρπώθηκε. Απροκάλυπτα και αδίστακτα». Πρόσθεσε ότι «η δήθεν «Πρώτη Φορά Αριστερά» δεν ένιωσε κανένα δισταγμό, καμία ντροπή όταν τοποθετούσε στη νευραλγική θέση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης τον πρώην Διοικητή των Μυστικών Υπηρεσιών της κυβέρνησης Καραμανλή.
Τον άνθρωπο που ήταν γνωστός τοις πάσι ότι ανήκε και ανήκει ιδεολογικά στο χώρο της Δεξιάς.
Ότι συνομιλεί με ένα σημαντικό μέρος της ΝΔ, με μερίδα του δεξιού, παραδόξως τότε φιλοκυβερνητικού Τύπου.
‘Αλλωστε, η ίδια η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, της δήθεν Αριστεράς, όχι μόνο αποδέχτηκε, αλλά επιδίωξε την υποστήριξη αυτών των σκοτεινών συστημάτων.
Πόνταρε πάνω στη δική τους βοήθεια για να χτίσει το δικό της παρα-κράτος.
Να αλώσει τους θεσμούς για να τους ελέγξει από μέσα.
Και δεν δίστασε να σχεδιάσει μια ολόκληρη σκευωρία με στόχο την εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων.
Χρησιμοποιώντας ένα πρόθυμο παρα-δικαστικό σύστημα που τους προσέφερε την κατάλληλη τεχνογνωσία για την εκτέλεση του σχεδίου».
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε ότι ο περιβόητος πια Ρασπούτιν ήταν η κορυφή του παγόβουνου κι ο συντονιστής ενός ολόκληρου συστήματος παρα-εξουσίας μέσα στους κόλπους του εισαγγελικού, κυρίως, σώματος. Μίλησε για το «σύστημα Ρασπούτιν» που παραμένει ακόμη ζωντανό και συντηρεί το τοξικό κλίμα που το ίδιο έχει δημιουργήσει.« Προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να νομιμοποιήσει αναδρομικά τη διάτρητη και κατευθυνόμενη διαχείριση της υπόθεσης τα τρία τελευταία έτη.
Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά σε αυτή την υπόθεση.
Ποιοί επέβαλαν στις 9 Αυγούστου 2019 να δοθούν ξανά στην κ. Τουλουπάκη -για πενήντα μία ημέρες- αρμοδιότητες που της είχαν αφαιρεθεί με τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας;
Γιατί δόθηκε ξανά στην κ. Τουλουπάκη το δικαίωμα να ασκεί μόνη της ποινικές διώξεις για τις υποθέσεις που ερευνά; Επιστρέψατε αρμοδιότητες στον άνθρωπο που κατονομάζεται και αναφέρεται τόσες φορές και με τόσο μελανά χρώματα στη διαβιβασθείσα δικογραφία ως ευθέως ελεγχόμενη από πολιτικά κέντρα εξουσίας.
Έχουμε ήδη ζητήσει κι αναμένουμε από τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης τις αναγκαίες εξηγήσεις», υποστήριξε.
Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για ομερτά λέγοντας : «Και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ έκλεισαν και κλείνουν ως σήμερα προκλητικά τα μάτια στο μεγάλο σκάνδαλο.
Είναι παραπάνω από προφανείς πλέον οι συμπτώσεις. Η συνάντηση των κομματικών τους συμφερόντων. Η αμοιβαία σιωπή.»
«Εμείς, λοιπόν, δεν δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανέναν! Απαιτούμε τη διερεύνηση της υπόθεσης από μηδενική βάση, χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις..
Απέναντι σε αυτή τη συμφωνία της σιωπής, εμείς θα εξακολουθήσουμε να διεκδικούμε το δικαίωμα του Ελληνικού λαού να μάθει στην αλήθεια.», υπογράμμισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Επίσης τόνισε ότι προσβάλλει βάναυσα το δικαιικό μας σύστημα, πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της. «Όταν βλέπεις ισχυρούς παράγοντες του δικαστικού μας συστήματος να εκβιάζονται, να φοβούνται, να καταργείται ωμά η ανεξαρτησία τους, τότε ποια πίστη μπορεί να έχει ο πολίτης σε αυτό το σύστημα απονομής Δικαιοσύνης.
Αυτή είναι η βαρύτερη ζημιά που προκάλεσαν οι εμπνευστές και οι εκτελεστές της σκευωρίας.
Η βαθιά πληγή που άφησε πίσω της όλη αυτή η σκοτεινή ιστορία στους θεσμούς της Πολιτείας μας», ισχυρίστηκε η κ. Γεννηματά και υποστήριξε ότι εκεί εντοπίζεται και το ιστορικό καθήκον αυτής της Βουλής.
«Δεν μπορεί να μείνει κηλίδα στην Ιστορία μας η προσπάθεια σπίλωσης και αφανισμού πολιτικών αντιπάλων με εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης», είπε.
Η Φώφη Γεννηματά υπερασπίστηκε τον Ανδρέα Λοβέρδο κι απέδωσε τη στοχοποίησή του , όπως ανέφερε, στο γεγονός ότι ως αρμόδιος υπουργός του ΠΑΣΟΚ συνέδεσε το όνομά του με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο χώρο του φαρμάκου επισημαίνοντας τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 2004 η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη κόστισε στον ελληνικό λαό 3,3 δισ. ευρώ και 5 χρόνια μετά, το 2009, άγγιξε τα 6,4 δισ. ευρώ.
Ο εκτροχιασμός της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης της περιόδου 2004 – 2009 προκάλεσε σπατάλη 12 δισεκατομμύρια 384 εκατομμύρια ευρώ.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχτισε τις βάσεις την περίοδο 2010 – 2012 για την μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης μέχρι το 2014.
Από τα 6,4 δισ. ευρώ που παραλάβαμε το 2009 από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μειώσαμε σταθερά τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη για να καταλήξει το 2014 στα 2,6 δισ. ευρώ και την συνολική εξοικονόμηση για το ελληνικό δημόσιο να φτάνει τα 12,4 δισ. ευρώ.