Γεννηματά: Χορτάσαμε από λόγια, απαιτούμε από την Ευρώπη αλλαγή πολιτικής
Σε υψηλούς τόνους η κριτική της Φώφης Γεννηματά για τα όσα ειπώθηκαν την Τρίτη στην επίσκεψη Μητσοτάκη και ηγετών της ΕΕ στον Έβρο.
- 03 Μαρτίου 2020 19:23
Έντονες επιφυλάξεις για τις δεσμεύσεις της Ευρώπης και τους φόβους της για όσα υποσχέθηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενώπιον του Κυριάκου Μητσοτάκη στη επίσκεψή τους στον Έβρο την Τρίτη, εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά, σε παρέμβασή της πριν από λίγο στη Βουλή.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε πως αν χρειαστεί να γίνει χρήση και του ΒΕΤΟ από ελληνικής πλευράς και ζήτησε εθνική συνεννόηση με τη σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε «λόγια παρηγοριάς» όσα ανέφεραν οι επικεφαλής των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό στις Καστανιές κι άσκησε δριμεία κριτική για το γεγονός ότι δεν ορθώνουν ανάστημα στην επιθετικότητα και τις προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως είπε η κ. Γεννηματά «Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα φύγουν και εμείς θα μείνουμε με τα λόγια παρηγοριάς. Δεν μας αρκεί. Δεν μας ταιριάζει. Δεν δικαιώνονται έτσι οι προσπάθειες του Ελληνικού λαού. Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που θέλουμε. Που φοβάται να ορθώσει το ανάστημά της απέναντι στον Ερντογάν». Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι ώρα να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. «Χορτάσαμε από λόγια. Απαιτούμε από την Ευρώπη αλλαγή πολιτικής και συγκεκριμένες πράξεις. Δεν μπορεί να συνεχίζουν να μας λένε κατάμουτρα ότι και μετά από τις ενέργειες του κ. Ερντογάν, θεωρούν ισχυρή κι εφαρμόσιμη την Κοινή Δήλωση. Δεν μπορεί να μας προκαταβάλλουν μισθώματα για να συνεχίζουμε να είμαστε αποθήκη ψυχών». Απευθυνόμενη στον κ. Μητσοτάκη σημείωσε: «Αναρωτιέμαι επιτέλους τι ακριβώς ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες ο κ. Μητσοτάκης. Θεωρεί ότι είναι αρκετά τα όσα ακούστηκαν από αυτούς; Εμείς απαντάμε ΟΧΙ».
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε ότι οι πολίτες απαιτούν αποφασιστική δράση και εθνική συνεννόηση , σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία και πως ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να πορεύεται μόνος του. “Μόνη λύση να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι είμαστε αποφασισμένοι. Ότι θα θέσουμε ακόμη και veto σε κρίσιμες αποφάσεις της Ε.Ε., εάν αυτή δεν αφαιρέσει τα κλειδιά του προσφυγικού από τον κ. Ερντογάν. Επαναλαμβάνω ότι είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στη διαμόρφωση μιας Εθνικής Γραμμής, που θα υπερασπίσει αποτελεσματικά τα σύνορα και την ασφάλειά μας. Χωρίς λογικές κομματικού οφέλους, με μόνο κριτήριο τα πραγματικά συμφέροντα της χώρας και του λαού μας. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι είναι όσο ποτέ αναγκαία κ. Μητσοτάκη, άμεση σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών”.
Καταδίκη της στάσης της Τουρκίας με τη διαδικασία των ανακοινώσεων στην ολομέλεια, ζητεί η Φ. Γεννηματά
Ομόθυμη καταδίκη της «κυνικής εκμετάλλευσης της δυστυχίας προσφυγικών και μεταναστευτικών πληθυσμών από την Τουρκία» ζητεί η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, με επιστολή της στον πρόεδρο της Βουλής.
Η κ. Γεννηματά προτείνει με τη διαδικασία των ανακοινώσεων του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 63 παρ.1γ) να ανακοινωθεί και να συζητηθεί στην Ολομέλεια, απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων η οποία:
«-θα τονίζει την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας και συνεννόησης στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει στα σύνορά της η Ελλάδα από την προκλητική στάση της Τουρκίας.
-θα καταδικάζει την κυνική εκμετάλλευση της δυστυχίας προσφυγικών και μεταναστευτικών πληθυσμών από την Τουρκία, η οποία αδιαφορεί για την ανθρωπιστική κρίση και εκμεταλλεύεται το θέμα προκειμένου να εκβιάσει την ΕΕ.
-Θα ζητά από την ΕΕ την έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας στην προστασία των συνόρων της και στη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, καθώς και την άμεση τροποποίηση του Κανονισμού Δουβλίνο και της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.
-Θα καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την ειρήνευση στην περιοχή του Ιντλίμπ της Συρίας, καθώς αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να εξαλειφθούν οι αιτίες που προκαλούν ανθρωπιστική κρίση.
-θα εξαίρει την ψύχραιμη στάση του Ελληνικού λαού, η οποία αποτελεί διαχρονικό παράδειγμα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης, μακριά από μεμονωμένες ακραίες ατομικές συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τις ανθρωπιστικές αξίες».