Γεραπετρίτης: Δεν υπάρχει αποτελεσματική πίεση προς το Ισραήλ

Διαβάζεται σε 3'
Γιώργος Γεραπετρίτης
Γιώργος Γεραπετρίτης EUROKINISSI

Την απουσία αποτελεσματικής διεθνούς πίεσης προς το Ισραήλ για τον τερματισμό του πολέμου διαπίστωσε μιλώντας στο Reuters o Γιώργος Γεραπετρίτης, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Την θέση ότι το Ισραήλ δεν αντιμετωπίζει επαρκή διεθνή πίεση για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, ενώ η κλιμάκωση των εντάσεων στον Λίβανο αποτελεί ένα επικίνδυνο «ναρκοπέδιο» που η διεθνής κοινότητα ενδέχεται να μην μπορεί να διαχειριστεί, διατύπωσε τη Δευτέρα (24/09) ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Φαίνεται ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική πίεση προς το Ισραήλ. Είμαστε φίλοι του Ισραήλ, στρατηγικοί του εταίροι, και προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ανοιχτοί και ειλικρινείς μαζί τους», δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξη στο Reuters, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συνεχής, πολύ ισχυρή αντίδραση από την πλευρά του Ισραήλ», δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης μετά από συνάντηση με υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του αραβικού κόσμου.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι είναι κρίσιμο οι Άραβες και οι Ευρωπαίοι να επιδιώξουν κοινές και όχι αποσπασματικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η κλιμάκωση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου τις τελευταίες ημέρες ανέδειξε μια συλλογική αποτυχία της διεθνούς κοινότητας.

«Δεν έχουμε αποτρέψει την εξάπλωση του πολέμου, και όσο πιο διασπασμένος γίνεται, τόσο πιο περίπλοκη γίνεται η κατάσταση για να λυθεί», τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης. «Ο Λίβανος θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε μια ζώνη τεράστιων εχθροπραξιών, και αυτό είναι κάτι με το οποίο δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε. Είναι ένα ξεκάθαρο ναρκοπέδιο.»

Η δήλωση Γεραπετρίτη κατά την άφιξή του στη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Επιπλέον, ο κ. Γεραπετρίτης, κατά την άφιξή του στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο περιθώριο της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δήλωσε:

«Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, θα συζητήσουμε, σήμερα, τα δύο κύρια μέτωπα πλησίον της Ευρώπης.

Θα συζητήσουμε για την κατάσταση στην Ουκρανία με τον νέο Ουκρανό Υπουργό Εξωτερικών και θα επαναλάβουμε την ακλόνητη στήριξή μας προς αυτήν. Δεν πρόκειται για απλό πόλεμο. Είναι ένας πόλεμος κατά του αναθεωρητισμού, ένας πόλεμος που μας αφορά όλους.

Όσον αφορά τη Μέση Ανατολή, θα επαναλάβουμε την πάγια δέσμευσή μας για άμεση κατάπαυση του πυρός, την ακλόνητη στήριξη στη λύση των δύο κρατών, τη διοχέτευση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και την άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων. Πρέπει να αποτρέψουμε τη διάχυση των εχθροπραξιών, η οποία συνιστά σοβαρή παγκόσμια απειλή.

Εδώ, στη Νέα Υόρκη, θα συζητήσουμε αυτήν την εβδομάδα για την αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων να παρουσιάσουμε τις αξίες μας, τις ευρωπαϊκές αξίες, σχετικά με το Διεθνές Δίκαιο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών παγκοσμίως. Και, βέβαια, τη δέσμευσή μας για ευημερία και ειρήνη σε όλο τον κόσμο.

Η Ελλάδα θα είναι εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τα επόμενα δύο χρόνια. Φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε εποικοδομητική γέφυρα μεταξύ Νότου και Βορρά, μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

Θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, ώστε να καταδείξουμε ότι ο κόσμος, στην αναταραχή αυτών των πολέμων, και υπό την σκιά αυταρχικών καθεστώτων, πρέπει να επιστρέψει στις θεμελιώδεις αξίες του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Και να επανέλθει στα θεμελιώδη που μας ένωσαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα