Γεραπετρίτης για ροζ σημαία: Η οδηγία δόθηκε πολύ πριν την τοποθέτηση Νατσιού
Διαβάζεται σε 3'Για “διαφύλαξη” της ουδετερότητας ειδικά σε υπηρεσίες τους σκληρού πυρήνα του κράτους, όσον αφορά τα σύμβολα και τα εμβλήματα του κράτους, έκανε λόγο ο Γιώργος Γεραπετρίτης μετά τον σάλο της απομάκρυνσης της ροζ ελληνικής σημαίας από το Προξενείο της Νέας Υόρκης.
- 20 Δεκεμβρίου 2023 11:16
Στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ 100.3 μίλησε το πρωί της Τετάρτης (20/12) ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην απόφασή του να ζητήσει την απόσυρση της ροζ ελληνικής σημαίας της εικαστικού Τζόρτζια Λαλέ, που πραγματεύεται το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και των γυναικοκτονιών.
Μετά τη σφοδρή κριτική που δέχθηκε και τον σάλο που προκάλεσε η κίνησή του, η οποία έχει επικριθεί εντονότατα -σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο– ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε αρχικά πως και ως πολίτης αλλά και ως ακαδημαϊκός υποστηρίζει κάθε μορφή της ελευθερίας της τέχνης και της έκφρασης, δικαιολογώντας μάλιστα πως η ελευθερία της τέχνης περιλαμβάνει και το να είναι αιχμηρή και επιθετική.
Ωστόσο θέλησε να διαχωρίσει τα πράγματα σε σχέση με το περιβάλλον τους.
“Θα δεχόμουν απολύτως το να έχω το συγκεκριμένο έργο είτε σε ένα μουσείο είτε σε μία γκαλερί είτε και στο σπίτι μου ακόμα. Εδώ όμως μιλάμε για την ανάρτηση ενός εκθέματος στο Ελληνικό Προξενείο της Νέας Υόρκης. Ποια είναι η διαφοροποίηση; Πρώτον, ότι πρόκειται για τον σκληρό πυρήνα του κράτους, το οποίο αντίθετα με ένα μουσείο ή μία γκαλερί, που είναι προορισμένα για την έκφραση της τέχνης, το προξενείο οφείλει να φέρει ακέραια τα σύμβολα και τα εμβλήματα της χώρας και δεύτερον, οφείλει να εξυπηρετεί τους Έλληνες διασποράς ιδίως τους ομογενείς. Και κατά τούτο, θα πρέπει να έχει έναν χαρακτήρα όσο πιο ουδέτερο γίνεται”, είπε αρχικά ο κ. Γεραπετρίτης.
Στη συνέχεια θέλησε μάλιστα να μην συνδέεται η απόφασή του με την παρέμβαση του Δημήτρη Νατσιού της “Νίκης”, καθώς όπως είπε, “η οδηγία που δόθηκε από το ΥΠΕΞ ομόθυμα από την υπηρεσιακή και πολιτειακή ηγεσία ήρθε πολύ πριν από την τοποθέτηση του κ. Νατσιού”.
Κατά τη ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης επανέλαβε ότι μπορεί το Ελληνικό Προξενείο βεβαίως και μπορεί να φιλοξενεί έργα τέχνης, “πλην όμως θέματα που αφορούν εμβλήματα και σύμβολα της χώρας, τα οποία είναι εντός της βασικής λειτουργείας του σκληρού κορμού του κράτους, οφείλουν να φέρονται ακέραια”, καθώς όπως είπε, δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να ανεχτούν αυτού του τύπου τα σύμβολα όταν εξυπηρετούνται από το ελληνικό κράτος.
“Η λογική είναι ότι η ελευθερία της τέχνης και της έκφρασης είναι αδιαπραγμάτευτη και όλοι οφείλουμε να τις υπηρετούμε. Όμως όταν μιλάμε για υπηρεσίες τους σκληρού πυρήνα του κράτους πρέπει να έχει ουδετερότητα όσον αφορά τα σύμβολα και τα εμβλήματα του κράτους”, πρόσθεσε στη συνέχεια, ενώ κλείνοντας σχολίασε πως “το μήνυμα για την έμφυλη βία οφείλει να περνάει, όμως εδώ έχουμε εμβλήματα του κράτους σε υπηρεσία του σκληρού πυρήνα του κράτους. Οφείλαμε να έχουμε αυτή τη στάση”.