Γερμανικά χάδια (ξανά) στην Τουρκία και οι δύο όροι Μητσοτάκη για το προσφυγικό
Η Τουρκία φεύγει από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με επιπλέον 3,5 δισ για το προσφυγικό- μεταναστευτικό και η Ελλάδα με μία ρητή αιχμή κατά της εργαλειοποίησης των προσφύγων από την Άγκυρα.
- 25 Ιουνίου 2021 06:08
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιμένει να θεωρεί κρίσιμο το ρόλο της Τουρκίας στη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, εξ ου και είχε διασφαλίσει πριν καν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ τη συνέχιση και επέκταση της συμφωνίας του 2016.
Έτσι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κερδίζει 3,5 δισ. ευρώ από την ανανέωση της συμφωνίας με την ΕΕ για το προσφυγικό- μεταναστευτικό, αλλά και την προοπτική επέκτασης της τελωνειακής ένωσης, με τη στήριξη όχι μόνο της Μέρκελ αλλά και της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Αν και στο ζήτημα της τελωνειακής ένωσης δεν υιοθετήθηκε η ρητή διατύπωση που επιθυμούσε η Μέρκελ, λόγω των αντιρρήσεων της Ελλάδας, της Κύπρου, της Γαλλίας και του Βελγίου, αλλά αναφέρεται πως “λαμβάνεται υπόψη ότι θα ξεκινήσουν διεργασίες για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ- Τουρκίας”.
Η θέση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης, ήταν πως σε αυτή τη φάση προέχει η ορθή εφαρμογή της παρούσας συμφωνίας έναντι όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε και το ζήτημα αυτό στη Σύνοδο, αλλά και δύο όρους προκειμένου να επεκταθεί η συνεργασία με την Τουρκία στο προσφυγικό- μεταναστευτικό, χωρίς να αμφισβητήσει τον κομβικό της ρόλο σε αυτό τον τομέα.
Πρώτον, την αποφυγή οποιασδήποτε εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών, όπως έγινε στον Έβρο στις αρχές του 2020.
Δεύτερον, την αποδοχή της επιστροφής στην Τουρκία των 1.450 μεταναστών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νησιά και των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα.
Για την Αθήνα είναι δε αυτονόητο ότι η Άγκυρα θα έπρεπε να ελέγξει τα κυκλώματα διακινητών και να εφαρμόσει πρώτα την Κοινή Δήλωση Ε.Ε – Τουρκίας του 2016.
Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό- μεταναστευτικό γίνεται αναφορά στον πρώτο και κύριο όρο που έθεσε ο πρωθυπουργός: “Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει και απορρίπτει κάθε προσπάθεια τρίτων χωρών για εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς.”
Η Αθήνα είναι επίσης ικανοποιημένη καθώς όπως είπε και ο κ. Μητσοτάκης χθες το κείμενο συμπερασμάτων αποσαφηνίζει ότι η “θετική ατζέντα” στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας είναι αναστρέψιμη, εφόσον η γειτονική χώρα επιστρέψει στην προκλητική της συμπεριφορά. Βεβαίως κατά τη συνάντηση τους στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ Μητσοτάκης- Ερντογάν συμφώνησαν σε θερινό μορατόριουμ, ωστόσο είναι συνετό η Αθήνα να θέλει και κάποιες διασφαλίσεις.
Στο δε γευμα των ηγετών της ΕΕ με το ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το Κυπριακό και το θέμα της Λιβύης.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις